RadioVisie

  • .
    .

Nederland: Meer radioreclame in eerste kwartaal 2021

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat het beluisteren van de radio in België geen negatieve impact ondervond van de corona-crisis, integendeel zelfs, werd duidelijk na analyse van de meest recente CIM-cijfers. Dat kon u eerder vandaag al lezen op deze pagina’s. We noteren een gelijkaardig verschijnsel in Nederland. Daar boog men zich over de commerciële resultaten. Die namen toe. Adverteerders hebben dus duidelijk vertrouwen in het medium en dat kan enkel als ze er rotsvast van overtuigd zijn dat er ook (veel) meer luisteraars zijn.

De totale netto radioreclamebestedingen in het eerste kwartaal van 2021 stijgen er met 2,3% tot 36 miljoen euro. Dat maakte het Radio Advies Bureau (RAB) bekend. De marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations. RAB staat voor het vermarkten van radiokennis en biedt inspiratie aan adverteerder, reclame- en mediabureaus om met radioreclame méér te bereiken bij de luisteraars van de radiomerken. Daarnaast is RAB één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

Het RAB publiceerde zopas de netto radioreclame-omzet van het eerste kwartaal van 2021. En gaf daarbij voor het eerst inzicht in de digitale radioreclamebestedingen, anderhalf miljoen euro in het eerste kwartaal.

 
Adverteerders ontdekken digitale radioreclame

Radioconsumenten luisteren hybride naar live radio. Er wordt geswitcht tussen IP, FM, DAB+ en digitale kabel. Uit de NLO Streaming Audio Standaard blijkt dat er wekelijks ruim dertig miljoen luisteruren besteed worden aan live radio via IP (bron: NLO/Triton maart 2021). Steeds meer adverteerders maken gebruik van deze hybride reclamemogelijkheden, zij zetten ook de specifieke internet radiokanalen in voor hun reclameboodschappen. Digitale radioreclame heeft als voordeel dat er nog specifieker getarget kan worden. De groei van radioreclame komt dan ook vooral op het digitale conto. De omzet in de radioreclameblokken kent een lichte stijging en komt uit op 32,3 miljoen euro. Voorheen was de digitale radioreclame-omzet onderdeel van de totale spotomzet. De non-spot omzet is 2,3 miljoen euro.

Branches en adverteerders

De top drie branches ziet er in pandemie tijd als volgt uit: 1. Telecom, ICT, 2. Media 3. Zakelijke Dienstverlening. Het is daarbij niet verwonderlijk dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de grootste adverteerder was in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarna volgen op afstand Telecom aanbieders KPN en T-Mobile. A.S. Watson en ANWB completeren de top vijf van de radio-adverteerders. Ook de politieke partijen, naar aanleiding van de landelijke verkiezingen, hebben radio veelvuldig ingezet in hun campagnes om de stemmers te bereiken. D66 was de grootste radioadverteerder in deze categorie. (Bron: Nielsen).

 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: sterke toename (online) radioluisteren

Er wordt momenteel meer naar de radio geluisterd in Nederland. Volgens cijfers van het Radio Lees verder

Radioblad 115: Radioreclame, Klara & RockArt (video)

Overal in Europa stijgen de budgetten voor radio-reclame Pasen is vooral een radiofeest bij Klara (en Lees verder

Radio is het meest geloofwaardige medium

De Belg vertrouwt het meest op het radionieuws als het op de geloofwaardigheid van de Lees verder

Vlaamse DAB+spot opgenomen in Abbey Road studio’s (audio)

Reclamebureau Lucy maakte in opdracht van Digitale Radio Vlaanderen een nieuw spotje over DAB+.

Waarom luistercijfers in de reclame een heel ander verhaal vertellen

Reclameregies kijken naar het weekbereik in de groep 18-54. Dan wordt het verschil tussen VAR Lees verder

Blad 1505: Radiohelden, Qmusic, hits & commercials (video)

• Dominique Crommen lanceert podcast (Vlaamse) Radiohelden • Nederland: Qmusic Foute Uur op DAB+ • Lees verder

VRT-jaarverslag 2021: waar zijn de cijfers van de radioreclame gebleven?

Donderdagnamiddag stelde de VRT-top in het Vlaams Parlement haar jaarverslag van 2021 voor. Daar keken Lees verder

Blad 1498: TOPversuzRadio, DAB+ in Frankrijk, NPO Radio 2 (video)

• Versuz Radio wordt TOPversuzRadio • Frankrijk: Ensemble pour le DAB+ • Nederland: heeft NPO Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx