RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Nederland: Meer radioreclame in eerste kwartaal 2021

Dat het beluisteren van de radio in België geen negatieve impact ondervond van de corona-crisis, integendeel zelfs, werd duidelijk na analyse van de meest recente CIM-cijfers. Dat kon u eerder vandaag al lezen op deze pagina’s. We noteren een gelijkaardig verschijnsel in Nederland. Daar boog men zich over de commerciële resultaten. Die namen toe. Adverteerders hebben dus duidelijk vertrouwen in het medium en dat kan enkel als ze er rotsvast van overtuigd zijn dat er ook (veel) meer luisteraars zijn.

De totale netto radioreclamebestedingen in het eerste kwartaal van 2021 stijgen er met 2,3% tot 36 miljoen euro. Dat maakte het Radio Advies Bureau (RAB) bekend. De marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations. RAB staat voor het vermarkten van radiokennis en biedt inspiratie aan adverteerder, reclame- en mediabureaus om met radioreclame méér te bereiken bij de luisteraars van de radiomerken. Daarnaast is RAB één van de opdrachtgevers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

Het RAB publiceerde zopas de netto radioreclame-omzet van het eerste kwartaal van 2021. En gaf daarbij voor het eerst inzicht in de digitale radioreclamebestedingen, anderhalf miljoen euro in het eerste kwartaal.

 
Adverteerders ontdekken digitale radioreclame

Radioconsumenten luisteren hybride naar live radio. Er wordt geswitcht tussen IP, FM, DAB+ en digitale kabel. Uit de NLO Streaming Audio Standaard blijkt dat er wekelijks ruim dertig miljoen luisteruren besteed worden aan live radio via IP (bron: NLO/Triton maart 2021). Steeds meer adverteerders maken gebruik van deze hybride reclamemogelijkheden, zij zetten ook de specifieke internet radiokanalen in voor hun reclameboodschappen. Digitale radioreclame heeft als voordeel dat er nog specifieker getarget kan worden. De groei van radioreclame komt dan ook vooral op het digitale conto. De omzet in de radioreclameblokken kent een lichte stijging en komt uit op 32,3 miljoen euro. Voorheen was de digitale radioreclame-omzet onderdeel van de totale spotomzet. De non-spot omzet is 2,3 miljoen euro.

Branches en adverteerders

De top drie branches ziet er in pandemie tijd als volgt uit: 1. Telecom, ICT, 2. Media 3. Zakelijke Dienstverlening. Het is daarbij niet verwonderlijk dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de grootste adverteerder was in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarna volgen op afstand Telecom aanbieders KPN en T-Mobile. A.S. Watson en ANWB completeren de top vijf van de radio-adverteerders. Ook de politieke partijen, naar aanleiding van de landelijke verkiezingen, hebben radio veelvuldig ingezet in hun campagnes om de stemmers te bereiken. D66 was de grootste radioadverteerder in deze categorie. (Bron: Nielsen).

 


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: sterke toename (online) radioluisteren

Er wordt momenteel meer naar de radio geluisterd in Nederland. Volgens cijfers van het Radio Lees verder

Radioblad 115: Radioreclame, Klara & RockArt (video)

Overal in Europa stijgen de budgetten voor radio-reclame Pasen is vooral een radiofeest bij Klara (en Lees verder

Radio is het meest geloofwaardige medium

De Belg vertrouwt het meest op het radionieuws als het op de geloofwaardigheid van de Lees verder

Blad 918: Ann Reymen, STER, Martinique

• Ann Reymen debuteerde vandaag op Radio 2 • Vormgeving Sterrreclame in nieuw uniform jasje Lees verder

MNM: sprekende vuilnisbakken op school (video)

Voor de elfde keer al begint op MNM de strijd om de mooiste titel die Lees verder

Blad 907: Opsinjoor, James Bond, Bel RTL (video)

• Radio Opsinjoor herneemt de dansnamiddagen Balcazar • In afwachting van de film: James Bond Lees verder

Qmusic Nederland wint AMMA Award

Voor de vierde keer sleepte Qmusic Nederland afgelopen donderdag 2 september de prestigieuze AMMA Award Lees verder

Blad 893: Niels Destadsbader, Extra AM, StuBru (video)

• Niels Destadsbader via de grote poort terug naar de VRT • En Veronica is Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x