RadioVisie

  • .
    .

Nederland: Meer lokale stations van start op DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Nederland zijn de afgelopen weken meer lokale publieke en commerciële radiostations gestart op DAB+. Onder meer in Den Haag, Nunspeet, Kampen en Wageningen is dit het geval. Binnenkort volgt ook Emmeloord.  Al deze projecten maken gebruik van tijdelijke vergunningen die Agentschap Telecom (AT) momenteel uitgeeft.

In totaal worden er tot augustus 2022 niet minder dan 22 lokale netwerken operationeel die samen een groot deel van het land kunnen dekken. Inmiddels is voor alle 22 netten tenminste één vergunning aangevraagd. Voor drie ervan staat de teller al op acht kandidaten. Van alle geplande netwerken zijn er momenteel tien al (deels) operationeel. 

Kampen

In de noordkop van de Veluwe en het zuidwesten van Overijssel zijn vanuit Kampen lokale radiostations actief. Op kanaal 7B betreft het Loco (Oldebroek), Loe FM (Elburg), Radio Hattem, RTV IJsselmond (Kampen), Salland1 (Raalte en Oslt-Wijhe), Radio 794 (Heerde en Epe) en Salland 747. Om de ontvangst verder te verbeteren wordt er uitgekeken naar locaties voor extra zenders.

Nunspeet en Den Haag

Ook op de Veluwe is het lokale netwerk voor Nunspeet, Harderwijk, Putten en Barneveld in de lucht. Vanuit Nunspeet wordt uitgezonden op kanaal 10B. Ondanks dat er drie vergunninghouders zijn, is momenteel alleen Radio Nunspeet actief. In Den Haag zijn vier lokale stations te ontvangen op DAB+. Het gaat om Den Haag FM en Feelgood Radio (Rijswijk), alsmede Beat FM en Hollands Pallet, op 5C.

Wageningen en Emmeloord

Afgelopen zaterdag 16 mei is ook in de Gelderse Vallei een lokaal DAB+-netwerk gestart. Vanuit Wageningen wordt uitgezonden op kanaal 8B. Lokale omroepen Ede FM en Midland FM (Wageningen e.o.) hebben de handen ineen geslagen met Hotradio Hits, Radio Experience en Fidelio Radio.

Uiterlijk op 1 juni wordt ook het DAB+-net voor de Noordoostpolder in de lucht gebracht. In Emmeloord zijn de antennes inmiddels al gemonteerd. Op kanaal 8B gaan Urk FM, Radio Emmeloord, RTV527, OZO NOP en Hotradio uitzenden.

Urk FM wil nog een tweede zender starten met geestelijke muziek. Daarnaast wordt er gekeken of er een steunzender op Urk nodig is om het hele verzorgingsgebied goed te dekken.

Optimaliseren

De ontvangstkwaliteit van al deze lokale netwerken kan nog wisselen. Veelal wordt er verder gewerkt om de ontvangst te optimaliseren in de respectievelijke verzorgingsgebieden. (radio.nl)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer landelijke DAB+-capaciteit in Nederland

De Nederlandse Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil eind dit jaar Lees verder

Kans voor kleine commerciële radiostations in Nederland?

In Nederland kunnen kleine commerciële radiostations binnenkort misschien toch op FM gaan uitzenden in hun Lees verder

UK: Kleinschalige DAB+ van start

De Britse mediaregulator Ofcom heeft afgelopen week haar plannen met betrekking tot kleinschalige DAB-uitzendingen in Lees verder

Vergelijkende studie DAB+ en internetradio

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: wie doet de frequentieoefening?

Een onnozele (parlementaire) vraag verdient een onnozel antwoord, moet Vlaams minister van Media Benjamin Dalle Lees verder

Spanje: radiobedrijven eisen DAB-capaciteit via de rechter

In Spanje lijkt zich een belangrijk kantelmoment af te spelen in de strijd om digitale Lees verder

Duitsland: private DAB+ wordt stilaan rendabel

De inkomsten die de Duitse commerciële FM-omroepen halen uit hun submerken via DAB+ zijn voor Lees verder

Blad 495: Torfs, Vooiced, Restream & DAB+ (video)

'Blijven communiceren', is de boodschap en bij de radio doen ze dat uitstekend Een 'twitter' Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x