RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederland maakt werk van verdere professionalisering lokale omroepen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met grote regelmaat hebben we bij RadioVisie aandacht voor de ontwikkelingen in het Nederlandse radiolandschap. Bedoeling is om er van te leren. Vooral omdat het Vlaamse beleid eerder traag, conservatief en weinig innoverend is.

Minister Benjamin Dalle zal alvast het voorbeeld van zijn collega Staatssecretaris Gunay Uslu niét moeten volgen, want waar deze laatste zich inzet voor de lokale publieke omroepen, is dit hier niet het geval bij gebrek aan… lokale publieke omroepen. In de meeste buurlanden kunnen ze zich dit nauwelijks voorstellen. Waar de Vlaamse minister wel een voorbeeld aan kan nemen is het feit dat de Nederlandse staatssecretaris niet te beroerd is om de spelers in het veld, te gaan praten, voorstellen te formuleren en te luisteren.

Zo gaat zijn Nederlandse collega Gunay Uslu samen met de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) de komende tijd werk maken van de verdere professionalisering van deze sector en toe werken naar een vernieuwde financierings- en aanwijzingssystematiek. Een werkgroep gaat aan de slag om tot een gedragen eindbeeld te komen dat moet leiden tot een herziening van de Mediawet in 2025.

Essentiële rol

Lokale publieke omroepen staan volgens de staatssecretaris dicht bij de mensen en spelen een essentiële rol in de lokale democratie. Tegelijkertijd staat deze derde laag in het publieke mediabestel sterk onder druk. Een belangrijk deel van het debat stond dan ook in het teken van de ambities om de lokale omroepen te professionaliseren en hun onafhankelijkheid te versterken.

De Tweede Kamer had veel diverse vragen over het verloop van de uitvoering van die ambities tot 1 januari 2025, wanneer een wetswijziging de vernieuwde financierings- en aanwijzingssystematiek
van de lokale omroepen moet bestendigen. De staatssecretaris heeft toegezegd om in het najaar een brief aan de Kamer te sturen waarin zij haar visie op de versterking van de lokale omroep verder presenteert. Ook de samenwerking tussen de drie lagen van het publieke bestel komt daarin aan bod.

Werkgroep lokale Publieke Omroepen

Om tot een gedragen eindbeeld te komen heeft het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een speciale werkgroep opgezet. Naast de ministeries voor OCW en BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zijn de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), het CvdM (Commissariaat voor de Media) en de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) hierin vertegenwoordigd. Gezamenlijk buigen zij zich de komende tijd over de criteria voor een lokaal toereikend media-aanbod, de aanwijzingsprocedure voor lokale omroepen, de wijze van financieren (incl. verdeelsleutel) en de rol van de sectororganisatie voor de beleids- en verantwoordingscyclus. Het eindbeeld mondt uit in een herziening van de Mediawet in 2025.

“Enthousiast”

Marc Visch, directeur-bestuurder van de NLPO is enthousiast over de aanpak van de staatssecretaris om gezamenlijk toe te werken naar een sterke, duurzame en onafhankelijke lokale publieke omroep. Visch: ‘’Dit is een belangrijke stap voor de lokale journalistiek. We hebben hier als sector lang naar toegewerkt en kunnen nu echt aan de slag. We kijken dan ook uit naar de samenwerking met betrokken partijen om de volgende stap in de professionalisering van onze sector te kunnen maken. Ook de intenties van de staatssecretaris om te investeren in een veilige werkomgeving te creëren voor journalisten juicht Visch toe. “Ook op lokaal niveau worden journalisten regelmatig bedreigd. Het is goed dat hier vanuit de Tweede Kamer en het kabinet nu structureel aandacht voor is.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

NLPO: ‘lokale omroep de wachtkamer DAB+’

Alhoewel er eerder al werd mee geëxperimenteerd, heeft ook in Nederland de lokale radio, net Lees verder

Nederland: Google helpt lokale omroepen

Nederlandse lokale publieke omroepen kunnen tot 29 april een aanvraag indienen voor financiële hulp uit Lees verder

Overheidssteun voor Nederlandse lokale radio

Zowel de Vereniging Regionale Omroepen (VRRO) als de Vlaamse Radiovereniging (VRV), zijn vragende partij. Op Lees verder

Nederland: DAB+ Streekomroep haalbaar

Het ziet er naar uit dat alle Nederlandse streekomroepen in de toekomst een plekje op Lees verder

Blad 1652: Nostalgie, Stephan Komduur, Radio Contact (audio)

• Nostalgie laat oude tv-quizzen herleven • Philip Bloemendal Prijs voor Stephan Komduur • Noord-Frankrijk: Lees verder

Queen heerst in de NPO Top 2000 (video)

De Top 10 van ‘de lijst der lijsten’ werd gisteren - woensdag 7 december - Lees verder

Luisteraars redden (alweer) Extra AM in Nederland

Vorige maand startte Extra AM, het een non-stop gouwe ouwe radiostation voor de regio Groot Lees verder

Nederland: wordt Veronica (weer) het kind van de rekening?

Nog voor het hoger beroep over de veiling van de FM-frequenties op 13 december wordt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx