RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland: Luistertijd nam met 10% toe

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat er steeds meer naar de radio wordt geluisterd sinds Covid-19 de maatschappij op z’n kop zette, is al uit diverse onderzoeken gebleken. In Nederland werd dit zoals opnieuw bevestigd door het Nationaal Luister Onderzoek (NLO). In vergelijking met 2019 staat de radio er tien procent meer aan. Onder radioluisteraars werd een gemiddelde van 255 minuten per dag genoteerd. 

Het weekbereik bleef stabiel, vergelijkbaar met 2019. De gezamenlijke radiostations haalden 85%, dat is hetzelfde niveau van week 21. In week 22 kwam de gemiddelde luistertijd uit op 161 minuten, dat is 2% meer dan een week eerder. In week 22 werd een gemiddelde luistertijd van 255 minuten genoteerd, dat is vrijwel gelijk aan de week ervoor. Eén en ander blijkt uit NLO Trends, een analyse van Nationaal Luister Onderzoek (NLO), naar de impact van de intelligente lockdown op het luistergedrag.

Hoewel er sprake is van een lichte daling, na de sterk stijgende lijn aan het begin van de crisis, blijkt uit deze nieuwe analyse dat het niveau van de gemiddelde luistertijd hoger ligt dan voor de crisis en hoger dan een jaar geleden. Op totaalniveau werd er in week 22 10% meer geluisterd (week 22 – 2020: 161 minuten, week 22 – 2019: 146 minuten). De gemiddelde luistertijd lag 4% hoger (255 minuten versus  245 minuten).

Er wordt nog steeds het meest thuis geluisterd (67%), hetzelfde niveau van één week eerder. De gemiddelde luistertijd in de auto nam de laatste weken weer toe (aandeel in week 22: 16%), maar bereikte nog niet hetzelfde peil van voor de coronacrisis, toen het gemiddelde aandeel van 19% bedroeg. De gemiddelde luistertijd op het werk/school schommelde van week tot week en bevindt zich ook nog steeds onder het gebruikelijke niveau (aandeel in week 22: 15% – aandeel voor de crisis: gemiddeld 23%).

Frans Kok (directeur NLO): “Het wordt interessant hoe de luistercijfers zich in de komende zomermaanden ontwikkelen. Traditiegetrouw zien we elk jaar een daling in luistertijd van ongeveer vijf procent. Dat komt doordat men massaal voor vakantie naar het buitenland trekt. In deze coronatijd zullen veel Nederlanders besluiten om thuis te blijven of om vakantie in eigen land te vieren. Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar ik verwacht wel dat de luistertijd van radiozenders daardoor op een hoger niveau zal stabiliseren en dat van een zomerdip geen sprake zal zijn.”

Over het onderzoek ‘NLO Trends’

Het Nationaal Luister Onderzoek publiceert maandelijks de luistercijfers die betrekking hebben op een tijdvak van twee maanden. Deze luistercijfers zijn gebaseerd op het radiolog wat respondenten gedurende een week bijhouden. Ongeveer 93% van het radiopanel vult het radiolog online in via smartphone, tablet of laptop/computer. 

Daarnaast vult een deel van het radiopanel een papieren versie van het radiolog in. Het verwerken van deze papieren radiologs neemt relatief veel tijd in beslag, waardoor snel inzicht in actuele gebeurtenissen onmogelijk is. NLO Trends is dan ook gebaseerd op alleen de online ingevulde radiologs, waardoor er verschillen kunnen ontstaan tussen de maandelijkse en de wekelijkse luistercijfers. (BVP)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: Lokale omroepoorlog op DAB+?

Ze staan niet in de geschiedenisboeken, toch zijn de oorlogen die uitgevochten werden om radio-frequenties Lees verder

Nederland: Forse ingreep bij Talpa Networks

Dat Talpa Networks van John de Mol door de corona-crisis fors moest gaan bezuinigen, is Lees verder

Nederland: reclameblokken op de radio gehalveerd

Na Vlaanderen, waar de VRT een halvering van zijn radioreclame laat optekenen, is nu ook Lees verder

Nederland: Qmusic groter dan Radio 538

Dat NPO Radio 2 ondanks de coronacrisis nog steeds de marktleiderspositie behield, verbaasde niemand. Daarachter woedde Lees verder

Nederland: Meer lokale stations van start op DAB+

In Nederland zijn de afgelopen weken meer lokale publieke en commerciële radiostations gestart op DAB+. Lees verder

Meer landelijke DAB+-capaciteit in Nederland

De Nederlandse Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil eind dit jaar Lees verder

Top 40 best beluisterde hitlijst in Nederland (audio)

De Top 40 is en blijft een fenomeen in Nederland. In 1964 gestart als de Lees verder

Steun lokale media wordt verlengd in Nederland

In Nederland schiet de overheid de lokale media nogmaals ter hulp met een steunpakket van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx