Ze staan niet in de geschiedenisboeken, toch zijn de oorlogen die uitgevochten werden om radio-frequenties niet te tellen en bijwijlen zelfs heroïsch. Af en toe ging het om letterlijke aanslagen, vaker om daden van sabotage of pesterijen. Gelukkig dateren ze uit een verder verleden. Niet dat de stijd om frequenties helemaal is uitgedoofd al worden ze tegenwoordig meestal uitgevochten voor de rechters, commissarissen en administraties van de bevoegde (overheids)instellingen.
Twee zenders op dezelfde frequentie
Dat de strijdvaardigheid om een begeerd plekje nog steeds latent aanwezig is, wordt momenteel bewezen in het Nederlandse plaatsje Alkmaar, waar twee DAB+-zenders op dezelfde frequentie aanstaan, met verschillende radiostations. Met een flinke wederzijdse storing als resultaat. Hiermee lijkt de eerste lokale omroepoorlog via digitale etherradio een feit.
Dat door heel Nederland verschillende lokale omroepen niet goed met elkaar overweg kunnen was al duidelijk tijdens het moeizame verloop in de vorming van streekkomroepen. Maar die strijd heerste voornamelijk achter de schermen. Nu lijkt die letterlijk in de ether uitgevochten te worden.
De verkregen vergunningen
Begin april ging in het Noord-Hollandse Heiloo, ten zuidwesten van Alkmaar, het eerste lokale DAB+-netwerk van Nederland de lucht in. Op kanaal 8B zijn Beat FM (Heiloo), OSU Radio (Uitgeest), Castricum 105, Radio 80 (Bergen) en Radio De Blauwe Tegel te ontvangen. Het betreft hier allotment 20 voor de gemeenten Bergen, Uitgeest Castricum, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard met de naam ‘8B RegioMiddenNH’.
Stichting Heerhugowaard A Life en Stichting Radio Langedijk Compleet FM hebben echter ook een vergunning gekregen van Agentschap Telecom (AT) voor ditzelfde netwerk. Beide omroepen werken inmiddels samen met de lokale omroep voor Alkmaar onder de naam HALStad Centraal. Maar ondanks de verkregen vergunning verschenen de lokale omroepen voor Heerhugowaard en Langedijk niet op allotment 20.

“Alkmaar” nieuw in Alkmaar
Vorige week is in de regio Alkmaar een nieuw lokaal DAB+-netwerk gestart met de naam “Alkmaar.” Hierop zijn HALStad Centraal, Alkmaar Centraal en Radio Dijk & Waard (de naam van de nieuwe fusiegemeente Langedijk-Heerhugowaard) te ontvangen. Er wordt evenwel ook uitgezonden op kanaal 8B. Het gevolg is dat beiden elkaar stevig in de weg zitten en zorgen voor slechte ontvangst in de regio.
Netwerk Alkmaar betreft echter niet het geplande lokale netwerk voor de gemeente Alkmaar. Dit (allotment 21) is namelijk gepland op kanaal 7B en heeft tot nu toe, volgens de lijst van AT, als enige vergunninghouder Coastline FM
Wat er exact gaande is, is nog onduidelijk. Maar het lijkt erop dat de eerste lokale omroepoorlog op DAB+ een feit is. Partijen die een vergunning hebben voor hetzelfde netwerk hebben nu blijkbaar separaat een netwerk in de lucht gebracht op dezelfde frequentie en zitten dus in elkaars vaarwater.
Welke zijn de spelregels?
Partijen die een vergunning hebben voor hetzelfde allotment zijn verplicht om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. En ook zij die later een vergunning krijgen dienen toegelaten te worden. In de vergunning staat hierover:
“Indien na inwerkingtreding van de vergunning aan een andere vergunninghouder een vergunning wordt verleend voor een deel van het gebruik van de capaciteit van de frequentieruimte binnen het frequentiebereik, zorgt de vergunninghouder ervoor dat die nieuwe vergunninghouder op non-discriminatoire voorwaarden toegelaten wordt tot de samenwerkingsovereenkomst.”
Het heeft er alle schijn van dat er tussen de vier lokale omroepen op het netwerk uit Heiloo (de zogenaamde BUCH-omroepen) en de andere lokale omroepen (HALStad) dus geen samenwerking is gesloten. Daarnaast is het opvallend dat er in totaal acht radiostations, verspreid over de twee netwerken uitzenden, terwijl AT er maar zes vergund heeft.
Het hing in de ‘lucht’
Dat er nogal wat wrijving is tussen deze clubs werd al duidelijk tijdens de consultatie van de tijdelijke verdeling van lokale DAB+-netten vorig jaar. HALstad stelde voor om allotment 21 en allotment 20 samen te voegen. Daarop kwam gelijk een tegenreactie van de BUCH-omroepen die hier niets van wilden weten “daar deze omroepen binnen het door HALStad Centraal voorgestelde als mede in deze streekvorming geen binding met elkaar hebben.”
Inmiddels zijn al 17 van de 22 tijdelijke DAB+-netten in de lucht. In vrijwel alle gevallen lukt het lokale omroepen, zowel publiek als commercieel, om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. (BVP – radio.nl)
Radio Dijk & Waard..? Niet te vinden. Is er een website bij te plaatsen?