RadioVisie

  • .
    .

Nederland: lokale DAB+-netten (bijna) compleet bezet

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bijna zeven maanden na de start van de uitgifte van vergunningen voor lokale DAB+-netten in Nederland, zijn er reeds twee volledig bezet. Voor drie andere netten is alle capaciteit al uitgegeven, maar moeten sommige radiostations hun plekje nog innemen. Alle radiostations maken gebruik van tijdelijke vergunningen die Agentschap Telecom uitgeeft voor lokale publieke en commerciële radiostations.

In totaal komen er 22 lokale netwerken die bij elkaar een groot deel van het land kunnen dekken. Daarvan zijn er inmiddels al 20 in de lucht. Het netwerk voor zuidoost-Groningen gaat op zeer korte van start. Er is vertraging ontstaan omdat de antennes, vlak voor montage in de mast, gestolen werden. Alleen de status van het netwerk voor de Achterhoek is nog onduidelijk. De andere netwerken vullen zich gestaag. 

Amstelland / Haarlemmermeer

Zo is het netwerk voor Amstelland / Haarlemmermeer op kanaal 5A volledig gevuld met het maximum van twaalf zenders. Naast de lokale omroepen Jamm FM, Meerradio, Radio Aalsmeer en Rick FM, zijn ook de commerciële stations Decibel962, Dance Radio, Beat FM, Urban Traxx, Arrow Bluesbox Antenne Domstad, RTD Radio en Radio President te beluisteren. Binnenkort wordt de ontvangst in de regio Haarlemmermeer sterk verbeterd met een zender in Hoofddorp.

Zoetermeer/Capelle

Ook het netwerk voor Zoetermeer / Capelle aan de IJssel op kanaal 8B is helemaal vol. Hier. zijn naast de lokale omroepen ZFM Zoetermeer, Dichtbij FM, Radio Krimpenerwaard, Feel Good Radio en Lansingerland FM, de commerciële stations Arrow Bluesbox, Beat FM, Hofstad Radio, Podradio, Sunrise FM, XXL Radio en Radio President te ontvangen.

Andere netwerken waarvan alle capaciteit inmiddels is vergund, maar nog niet in gebruik genomen is, zijn Den Haag, Delft / Vlaardingen en Gouda / Woerden. Laatstgenoemd netwerk is vorige week dinsdag in de lucht gegaan. Uitgezonden wordt vanuit Gouda op kanaal 7B. Een zender in Woerden is gepland.

Gouda/Woerden

Momenteel telt het netwerk voor Gouda / Woerden al elf radiostations. Het betreft de lokale omroepen RTW Waddinxveen, RTV Gouwestad, Radio Stad Montfoort en RPL Woerden. BR6 Bodegraven volgt binnenkort. Daarnaast zijn de commerciële stations Arrow Bluesbox, Beat FM, Hofstad Radio, Radio 182, Sunrise FM, RTD Radio en Gouda FM op dit netwerk terug te vinden. Saillant detail is dat laatstgenoemde exact dezelfde programma’s als de lokale publieke omroep Dichtbij voor de naastgelegen provincie Zuidplas uitzendt.

Ook op andere lokale DAB+-netten zijn de afgelopen weken nieuwe stations van start gegaan. Zo zijn op het netwerk voor de Beemster en Waterland nu ook de lokale omroepen LOL Landsmeer en L.O.V.E. Volendam te horen. Maar ook zijn er reeds stations gestopt. Hofstad is bijvoorbeeld niet meer in Almere te horen, terwijl RTD is verdwenen van de netwerken in Eindhoven en Wageningen. (BVP – radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
29 oktober 2020 - 11:21 11:21

Puur geld gewin. Nederland slaagt er nog steeds niet in om een landelijke dekking te verzorgen voor de commerciële zenders en op bepaalde grensregio’s zelfs niet met de
nationale. Op dat gebied moeten we zeker niet jaloers zijn in Vlaanderen. Natuurlijk is het
hier in ons landje ook alléén weg gelegd voor wie het meeste cash op tafel legt. Wat met de lokale zenders in de nabije toekomst? Allemaal uitsterven op FM?

PVM
PVM
28 oktober 2020 - 14:50 14:50

22 netwerken, met een 12 tal zenders per netwerk is 264 radiostations op DAB+ En hier in Vlaanderen?

Joris Driepinter
Joris Driepinter
27 oktober 2020 - 16:15 16:15

In Nederlands Limburg krijg ik nog steeds geen enkele lokale zender via DAB+ door. Ik heb nog wel een buitenantenne met 17 elementen op 7 meter boven het grondoppervlak. Zodoende vraag ik me af wat die “landelijke dekking” moet betekenen. Op de FM krijg ik overigens met gemak 7 lokale zenders door.

Geert
Geert
27 oktober 2020 - 16:03 16:03

zeer complex zouden ze in vlaanderen zeggen 😉

Filip
Filip
28 oktober 2020 - 14:22 14:22
Antwoord aan  Geert

Juist, wij lopen hier nu eens op alle vlakken achter…..en het duurt….duurt vooraleer we iets doorhebben.

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx