RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederland: Lokale DAB+ in volle ontplooiing

In Nederland vordert de uitrol van de 22 lokale DAB+-netten gestaag. Tweeënhalve maand na de eerste erkenningen is ruim dan driekwart al in gebruik. De afgelopen maand kwamen er maar liefst zeven bij. Daarmee ligt de planning prima op koers en lijkt het erop dat de periode van zes maanden waarbinnen een netwerk in de lucht moest zijn, door alle partijen gehaald te gaan worden. Verwacht wordt dat de komende weken meer lokale zenders aan hu avontuur gaan beginnen. Enkele vergunninghouders gaven aan enkel nog te wachten op bestelde onderdelen. 

Alkmaar

Afgelopen vrijdag 13 juni, is het netwerk voor de gemeente Alkmaar in de lucht gebracht. Vanuit Heiloo wordt uitgezonden op kanaal 7B. Momenteel is Coastline de enige zender. Het radiostation uit Den Helder is hierdoor in een groot deel van de kop van Noord-Holland op DAB+ te beluisteren. Ook Coastline maakt gebruik van het netwerk voor de Noordkop op kanaal 8C. Hier is onlangs ook de lokale omroep Noordkop Centraal voor de gemeenten Schagen en Hollands Kroon van start gegaan.

Apeldoorn en Lelystad

Begin deze maand maakte ook de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen kennis met lokale radio via de digitale ether. Op kanaal 5A zijn de lokale omroepen Radio Apeldoorn en Deventer Radio te ontvangen, alsmede de commerciële stations Salland 747 en Loostad Radio.

Iets noodwestelijker is ook het netwerk voor de gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde in de lucht gebracht. Vanuit Lelystad zijn op kanaal 6A de commerciële zenders Easy Traxx en Oldies Radio te beluisteren. Daarnaast is ook het reeds eerder aangekondigde netwerk voor de Noordoostpolder in gebruik genomen.

Wormer en Eindhoven

Eind mei kwam aan de noordkant van Amsterdam een nieuw lokaal netwerk in de luch. Vanuit Wormer zijn op kanaal 11B vier commerciële zenders te ontvangen: Easy Traxx, Oldies Radio, Urban Traxx en Decibel962, niet te verwarren met de andere Decibel die op FM en het bovenregionale DAB+-netwerk (8A) te beluisteren is.

De eerste niet-Nederlandstalige radiozender is inmiddels ook van start gegaan via lokale DAB+. In de regio Eindhoven is het Engelstalige Radio4Brainport gestart. Er wordt uitgezonden op kanaal 7B. Daarnaast zijn de lokale omroepen Studio 040 en Glow FM eveneens van de partij.

Delft / Vlaardingen

Ten noordwesten van Rotterdam is het tweede lokale DAB+-netwerk met twee gesynchroniseerde zenders in gebruik genomen. Nadat Haarlem/Zandvoort in april al de primeur had, worden nu de gemeenten Delft, Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen en Westland bediend vanuit Vlaardingen en Delft op kanaal 9B.

Op dit netwerk zijn Stadsradio Delft en Omroep Vlaardingen te ontvangen, de ziekenomroep ZOS Radio en de commerciële zenders Beat FM, XXL Radio, Wereldstad en Flakkee Nieuws. Overigens is er in de regio Delft momenteel minder goede ontvangst door een blikseminslag afgelopen weekend. (radio.nl)

Heynen

Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx