fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Nederland: Live radio houdt stand, digitaal groeit (video)

In Nederland is de AudioMonitor 2019 verschenen. Dat is een tweejaarlijks onderzoek van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO), waarin wordt nagegaan naar welk type audio, apparaten en distributiewijze wordt geluisterd. Uit dit onderzoek blijkt dat de Nederlander steeds vaker op een digitale manier (DAB+, internet of de settop-box) naar de radio luistert. Het aandeel van digitaal luisteren steeg de afgelopen twee jaar van 33 naar 39 procent.

Het luisteren naar radio en naar (eigen) muziek steeg van 190 minuten naar 202 minuten per dag. Live radio behoudt daarbij een stabiel meerderheidsaandeel van 72 procent (net geen 145 minuten per dag). Het live luisteren naar de radio gebeurt voor 69 procent van de luistertijd via de traditionele radio/stereo-installatie, autoradio en draagbare radio. Dagelijks luisteren meer dan tien miljoen Nederlanders (13+) live naar de radio.

Het percentage huishoudens met een DAB+-toestel steeg de voorbije twee jaar van 15 naar 24 procent. De luistertijd via DAB+ verdubbelde van 13 naar 26 minuten per dag, goed voor een globaal aandeel van 11 procent. Ruim 30 procent gebruikt de smartphone om live te luisteren naar de radio. De smartphone laat in de top 3 zelfs de grootste groei zien en is in luistertijd inmiddels groter dan de autoradio. De smartphone is ’s avonds zelfs het meest gebruikte apparaat om radio mee te luisteren.

Maar de smartphone wordt toch vooral (54 procent) gebruikt om te luisteren naar de muziekdiensten als Spotify en YouTube. Deze muziekdiensten hebben intussen een luisteraandeel van 17 procent en zijn de grootste groeier ten opzichte van 2017. Spotify heeft een penetratie van 46%. Daarvan heeft 59% een betaald account.

Nieuw in de metingen van de AudioMonitor is het bezit en gebruik van de smart speakers zoals Google Home, Amazon Echo en Sonos. Inmiddels is 8 procent van de Nederlanders in het bezit van zo’n speaker en gebruikt ruim de helft daarvan de speaker om naar live radio te luisteren. Het luistervolume is met gemiddeld 2,2 minuten per dag nog zeer beperkt. De helft daarvan gaat naar live radio, de andere helft naar muziekdiensten.

Al bijna 5 miljoen Nederlanders luisteren naar podcasts. Een kwart heeft een abonnement op een of meerdere podcasts. Ze worden meestal beluisterd via muziekdiensten (38 procent) of via de app of website van een radiozender (33 procent). Ook hier blijken de avonduren een duidelijke luisterpiek te vertonen.

Het onderzoek vond plaats tussen 14 en 30 mei 2019 bij 5.289 Nederlanders van 13 jaar en ouder.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 81

De missers van Talpa Radio Het zijn zware tijden voor de radio. En dus zeker Lees verder

Het radiodagboek van 1 juni – 154 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 31 mei – 151 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Top 40 best beluisterde hitlijst in Nederland (audio)

De Top 40 is en blijft een fenomeen in Nederland. In 1964 gestart als de Lees verder

Het is vandaag 30 mei… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het radiodagboek van 30 mei – 151 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 507: Festivals, Radio 5 en Nostalgie (audio)

U kan niet naar het festival, dan komt het festival tot bij u (in Wallonië)Een Lees verder

Steun lokale media wordt verlengd in Nederland

In Nederland schiet de overheid de lokale media nogmaals ter hulp met een steunpakket van Lees verder

10
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
9 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Rudy De SaedeleirHaveveTommy Vereecke Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Tommy Vereecke
Lid
Tommy Vereecke

gelukkig dat radio luisteren via internet meer en meer wordt benut.En 30% dat via internet en de mobile internet luister, blijft groeien. Ook bij ons promoot mnm en stu bru om vooral digitaal te luisteren via de app.En maar 11 % mensen luisteren via dab +. dat is niks.Dus dab+ weg er mee…

Meer in dab+, luistercijfers, nederland
De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

Kicken op radio en zo (53)

Blad 268: Bénédicte, NPO en Rode Neus (video)

Zonder ‘Kink’ in de kabel op weg naar FM-pakket?

Het radiodagboek van 16 september – 259 (video)

‘Ruimtevaarder’ bovenaan ‘De Lage Landenlijst’ (video)

Sluiten