RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Nederland: Live radio houdt stand, digitaal groeit (video)

In Nederland is de AudioMonitor 2019 verschenen. Dat is een tweejaarlijks onderzoek van de Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO), waarin wordt nagegaan naar welk type audio, apparaten en distributiewijze wordt geluisterd. Uit dit onderzoek blijkt dat de Nederlander steeds vaker op een digitale manier (DAB+, internet of de settop-box) naar de radio luistert. Het aandeel van digitaal luisteren steeg de afgelopen twee jaar van 33 naar 39 procent.

Het luisteren naar radio en naar (eigen) muziek steeg van 190 minuten naar 202 minuten per dag. Live radio behoudt daarbij een stabiel meerderheidsaandeel van 72 procent (net geen 145 minuten per dag). Het live luisteren naar de radio gebeurt voor 69 procent van de luistertijd via de traditionele radio/stereo-installatie, autoradio en draagbare radio. Dagelijks luisteren meer dan tien miljoen Nederlanders (13+) live naar de radio.

Het percentage huishoudens met een DAB+-toestel steeg de voorbije twee jaar van 15 naar 24 procent. De luistertijd via DAB+ verdubbelde van 13 naar 26 minuten per dag, goed voor een globaal aandeel van 11 procent. Ruim 30 procent gebruikt de smartphone om live te luisteren naar de radio. De smartphone laat in de top 3 zelfs de grootste groei zien en is in luistertijd inmiddels groter dan de autoradio. De smartphone is ’s avonds zelfs het meest gebruikte apparaat om radio mee te luisteren.

Maar de smartphone wordt toch vooral (54 procent) gebruikt om te luisteren naar de muziekdiensten als Spotify en YouTube. Deze muziekdiensten hebben intussen een luisteraandeel van 17 procent en zijn de grootste groeier ten opzichte van 2017. Spotify heeft een penetratie van 46%. Daarvan heeft 59% een betaald account.

Nieuw in de metingen van de AudioMonitor is het bezit en gebruik van de smart speakers zoals Google Home, Amazon Echo en Sonos. Inmiddels is 8 procent van de Nederlanders in het bezit van zo’n speaker en gebruikt ruim de helft daarvan de speaker om naar live radio te luisteren. Het luistervolume is met gemiddeld 2,2 minuten per dag nog zeer beperkt. De helft daarvan gaat naar live radio, de andere helft naar muziekdiensten.

Al bijna 5 miljoen Nederlanders luisteren naar podcasts. Een kwart heeft een abonnement op een of meerdere podcasts. Ze worden meestal beluisterd via muziekdiensten (38 procent) of via de app of website van een radiozender (33 procent). Ook hier blijken de avonduren een duidelijke luisterpiek te vertonen.

Het onderzoek vond plaats tussen 14 en 30 mei 2019 bij 5.289 Nederlanders van 13 jaar en ouder.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

10 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Tommy Vereecke
Tommy Vereecke
17 september 2019 - 15:29 15:29

gelukkig dat radio luisteren via internet meer en meer wordt benut.En 30% dat via internet en de mobile internet luister, blijft groeien. Ook bij ons promoot mnm en stu bru om vooral digitaal te luisteren via de app.En maar 11 % mensen luisteren via dab +. dat is niks.Dus dab+ weg er mee…

Haveve
19 september 2019 - 02:30 02:30
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

In de originele tekst van NLO, die hier grotendeels overgenomen werd, staat dat de muziekdiensten (zoals Spotify), de grootste groei kenden sedert 2017. Muziekdiensten stegen naar 17%! Het is dus niét “hoofdzakelijk” DAB+ in het luisteren, zoals hierboven geïnsinueerd wordt. Er staat trouwens bij NLO dat DAB+ groeide, waarna de groei in toestellen werd aangegeven, en eerder al werd gewezen op een groei van luistertijd DAB+ naar 11%. Uitgaand van een digitaal totale 39% luistertijd, en min 11% voor DAB+ en 17% voor muziekdiensten, blijft er eveneens… 11% voor andere digitale radio. Aangezien er verder geen individuele cijfers bekend zijn voor die andere digitale radio, is een “ter plaatse blijven trappelen” pure en subjectieve speculatie. Het is eveneens een ‘wil opdringen’.

Haveve
19 september 2019 - 22:55 22:55
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Klopt niet zeg ik, het is foutieve interpretatie. Ik heb ook nergens beweerd dat ‘Spotify de radio zou verdringen’. Hier is de kopie van de tekst in het persbericht NLO, het gaat over drie geluidsdragers in totaal: “Het aandeel van digitaal luisteren (via DAB+, internet en/of settop-box) is inmiddels opgelopen naar 39% (33% in 2017). Vooral DAB+ is flink gegroeid ten opzichte van 2017. Het percentage huishoudens met een DAB+-ontvanger steeg van 15% naar 24%, de luistertijd via DAB+ verdubbelde tussen 2017 en 2019 van 13 naar 26 minuten per dag. De smartphone wordt door ruim 30% van de populatie gebruikt voor het live luisteren naar de radio. Het grootste deel (54%) van het luisteren op een smartphone gaat naar de muziekdiensten zoals Spotify. De muziekdiensten als totaal hebben een luisteraandeel van 17% en zijn de grootste groeier ten opzichte van 2017. Spotify is de grootste dienst met een penetratie van 46%, daarvan heeft 59% een betaald account.” De volledige tekst is te vinden via deze link: https://nationaalluisteronderzoek.nl/2019/09/16/audioconsumptie-groeit/

Haveve
20 september 2019 - 10:17 10:17
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Laat de berekening dan in het midden, mijn uitgangspunt was trouwens enkel dat niet DAB+ (zoals jij in het artikel stelt) maar de muziekdiensten (zoals Spotify) de grootste groei hadden. In dat opzicht was uw weergave (en aanvullende interpretatie) van het persbericht misleidend. Het is ondertussen blijkbaar ook aangepast in de tekst.

Haveve
22 september 2019 - 10:32 10:32
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Er staat dat de muziekdiensten als totaal 17% luisteraandeel hebben, en dat ze de grootste groeier zijn. De rest zijn gissingen die je maakt, altijd duidelijk ‘in favor of’ DAB+ . Er staat immers nergens hoeveel de groei van DAB+ radio is, en dat die groter zou zijn dan die 17%. De tekst van het artikel is nu wel gewijzigd, maar toch blijf je gissen, want voor anderen haal je als argument aan dat de belangrijkste wijzigingen er wel zouden staan in zo’n perstekst. Voor DAB+ staat het cijfer er echter niét… de rest is dan wishful thinking, uw persoonlijke interpretatie als mening (duidelijk pro DAB+). Dat is geen eerlijke berichtgeving, dat is een opinie. Ik heb trouwens nergens over IP-radio gepraat in mijn reacties, noch dat ‘Spotify de radio zou verdringen’, dat gebruik je blijkbaar allemaal als ‘afleiding’ in de discussie. Het valt mij trouwens op dat er in meerdere landen geheimzinnig wordt gedaan over exacte cijfers DAB+. Als ze de cijfers niet zwart op wit geven stinkt het altijd een beetje, dat weet iedereen. Dat heet ‘verbloemen’. Ik heb ook jarenlang presentaties in market-shares gegeven voor mijn werk bij een multinational-wereldleider, ik ken de ‘mogelijkheden’ daarvan…

Don`t copy text!
10
0
Deel hier gerust uw gedachtenx