RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederland ‘leent’ AM-frequenties bij de buren

Hergebruiken, recycleren, een tweede leven geven… Woorden en begrippen die een must zijn geworden in de 21ste eeuw. In Nederlandse radiomiddens hebben ze dat al langere tijd goed begrepen. De door grote stations in onbruik geraakte middengolffrequenties werden er al in 2016 ter beschikking gesteld voor zogenaamde LPAM-projecten.

De nationaal toegekende frequenties mochten er opnieuw ingezet worden met vermogens die variëren van 1 tot 100 Watt. Dat eerste experiment werd bijzonder succesvol afgerond en kreeg daarom een vervolg. In die mate zelfs dat men op zoek ging naar nog meer plekjes in de AM-band. Omdat die er in eigen land niet meer waren, ging men polsen in de buurlanden. 

Met goed gevolg blijkbaar, want het Agentschap Telecom maakte nu bekend dat er tien nieuwe frequenties beschikbaar komen voor laagvermogen uitzendingen op de middengolf. Om welke het gaat is voorlopig nog niet duidelijk. Dat zal pas op 4 september het geval zijn, het moment waarop geïnteresseerden zich kunnen melden. 

Agentschap Telecom: “Er is besloten het Nederlandse gebruik op deze nieuwe frequenties ook op basis van ‘non interference’ (NIB) te laten plaatsvinden. Het voorgaande houdt daarnaast in dat, in tegenstelling tot de huidige beschikbare frequenties, Nederland voor de nieuwe frequenties geen officiële rechten heeft of zal gaan verwerven. Meldingen van ontvangststoringen veroorzaakt door zenders vanuit het buitenland, zullen als niet-ontvankelijk worden beschouwd. “

Ook de tien nieuwe frequenties zijn bedoeld voor hobbyradio, kleine omroep en evenementen. Er wordt geen indicatie van het bereik gegeven, want dit is afhankelijk van veel factoren, waaronder het tijdstip van de dag, de atmosferische omstandigheden, het weer, de onmiddellijke omgeving van de zender, de aanwezigheid van omliggende zenders en de omgeving van de ontvanger. (PvB)

° Meer detailinfo vindt u op deze pagina van het Agentschap Telecom.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx