RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: landelijke commerciële radiozenders mogen nog drie jaar doorgaan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op verzoek van de Nederlandse Tweede Kamer worden de FM-vergunningen van de huidige landelijke commerciële radiostations met drie jaar verlengd tot en met augustus 2025. Ook de koppeling met de landelijke capaciteit voor de digitale ether, blijft behouden.

De ministerraad stemde vorige week in met het voorstel om voor de vier meest belangrijke vergunningen zogenoemde verlengingsprijzen vast te stellen. Uiteraard moeten die door de licentiehouders; Sky Radio, Radio 538, Qmusic en Radio 10 – betaald worden. Qmusic moet het meeste ophoesten: 11,372 miljoen voor drie jaar. Sky Radio mag doorgaan voor 11,195 miljoen euro. Radio 538 is net iets minder duur: 11,112 miljoen euro, terwijl Radio 10 het rijtje sluit met een afschrijving van 6,929 miljoen euro in de boekhouding. De overige, geclausuleerde kavels, hoeven geen extra verlengingsprijzen te betalen.

De Nederlandse commerciële radiosector kampte tijdens de coronacrisis met teruglopende advertentie-inkomsten. Om door te kunnen gaan op hun elan wilden ze extra zekerheid over hun toekomst, vooral om te kunnen blijven investeren in (nieuwe) technologie. De licenties die normaliter in 2022 zouden aflopen, werden door de Tweede Kamer met een ruim aangenomen motie (132 stemmen voor) aangenomen. In plaats van de commerciële vergunningen te veilen, werden ze verlengd, zoals eerder was beoogd door het ministerie van EZK. Het kabinet voert de motie uit.

Bij een veiling wordt via verschillende biedingen bepaald wat de economische waarde van een vergunning is. Bij een verlenging moet een zogenoemde verlengingsprijs worden vastgesteld.  De Telecommunicatiewet schrijft voor dat dit een marktconforme vergoeding moet zijn, waarvan de hoogte per vergunning openbaar wordt geconsulteerd. Die bedragen zijn tot stand gekomen na een onafhankelijk advies van het onderzoeksbureau SEO. (BVP)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx