RadioVisie

  • .
    .

Nederland koos het ‘Radiomoment van 2021’ (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De zenderoverstijgende radio-actie ‘A Whiter Shade of Pale’ is door een jury van radiopresentatoren en -dj’s verkozen tot ‘Het Radiomoment van 2021’. Dat is gisteren, zondag 26 december, bekend gemaakt in een extra uitzending van het mediaprogramma ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1. Onder leiding van Ron Vergouwen, de vaste mediadeskundige van het programma, beoordeelde een jury honderden fragmenten. Het doel was om het meest indrukwekkende, grappige, opzienbarende en/of beklijvende radiofragment van het afgelopen jaar te kiezen.

De prijs voor ‘Het Radiomoment van het jaar’ werd alweer voor de derde keer toegewezen. In 2019 won cabaretier Peter Heerschop met een radiocolumn op Radio 538 over de tramaanslag in Utrecht. Vorig jaar won de actie waarbij het lied You’ll Never Walk Alone op zo’n 180 Europese radiostations werd gedraaid, een initiatief van 3FM-dj Sander Hoogendoorn.

Unieke verbondenheid via de radio

Dennis Ruyer was de initiatiefnemer van het plan om op de dag van de uitvaart van Peter R. de Vries op zoveel mogelijk Nederlandse zenders tegelijkertijd het nummer ‘A Whiter Shade of Pale’ van Procol Harum te draaien, het favoriete lied van de misdaadverslaggever. Volgens de vakjury van ‘Het Radiomoment van het jaar’ was het initiatief van Ruyer het meest bijzondere stukje radio van 2021.

Juryvoorzitter Ron Vergouwen had het over een “een mooie, verbindende actie: een krachtig moment waarmee heel Nederland stilstond bij de impactvolle aanslag op Peter R. de Vries”. Jurylid Ghislaine Plag (NPO Radio 1): “De verbondenheid die je op zo’n moment met elkaar op die manier kunt creëren, via de radio, terwijl de ontzetting bij de luisteraars en ook bij onszelf zeer groot is, was echt enorm krachtig en troostend.” Jurylid Frank Dane (Radio 538): “Peter heeft zoveel voor ons, de maatschappij en ook de Nederlandse media betekend, dat dit gebaar van alle radiostations het mooiste was.”

° Lees verder onder de video’s

‘Het Radiomoment van 2021’ werd gekozen door een jury die bestond uit dj’s en presentatoren van de belangrijkste Nederlandse radiostations: Ghislaine Plag (NPO Radio 1), Bart Arens (NPO Radio 2), Jorien Renkema (NPO 3FM), Ab Nieuwdorp (NPO Radio 4), Hans Schiffers (NPO Radio 5), Fernando Halman (NPO FunX), Menno Barreveld (Qmusic), Frank Dane (Radio 538), Gerard Ekdom (Radio 10), Martijn Muijs (Radio Veronica), Michiel Veenstra (KINK), Diana Matroos (BNR Nieuwsradio), Koen Hansen (100%NL), Martijn La Grouw (SLAM) en Jaap Brienen (Sublime).

Radio in al zijn puurheid

Op de tweede plaats eindigde een fragment dat eveneens gelieerd is aan de moord op Peter R. de Vries: een stukje uit de ochtendshow Mattie & Marieke op Qmusic. Daarin vertelt de aangeslagen presentator Marieke Elsinga – die de avond ervoor de aanslag van nabij meemaakte – hoe ze de afgelopen uren had beleefd. Jurylid Gerard Ekdom (Radio 10): “De eerlijkheid en oprechtheid van Marieke is echt. Precies zoals het was. Dit is radio in al zijn puurheid. Op gevoel.”

Op de derde plaats eindigde de clash tussen 3FM-dj Timur Perlin met zijn zenderbaas Sharid Alles. De twee vochten live op de radio een discussie uit over de vraag of een prijswinnaar, die de locatie van het geheime Måneskin-concert doorverkocht, teruggebeld mocht worden. (Bron: Omroep MAX)

De rest van de Top 10

04. Ruud de Wild vertelt zijn luisteraars dat hij kanker heeft (NPO Radio 2).
05. Timur Perlin (3FM) belt met een Afghaanse kapper in belegerd Kabul.
06. Frits Spits en Joost Prinsen praten over het verlies van hun vrouw (NPO Radio 1).
07. Interview Humberto Tan met correspondent Hennah Draaibaar over corona in Suriname (NPO Radio 1).
08. Commentaar van Andy Houtkamp bij het Olympisch goud van Sifan Hassan op de 5000 meter (NPO Radio 1).
09. Lara Rense belt met de Afghaanse Nederlander Najib Poyan in belegerd Kabul (NPO Radio 1). 
10. Toneelschrijver moet plots overgeven tijdens interview met Kunststof (NPO Radio 1).Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: Queen en Peter R. De Vries domineren Top 2000

De jaarlijkse stembusgang voor de kersverse Top 2000 is sinds gisteren, vrijdag 3 december, afgelopen. Lees verder

Nederland: Peter’s liefde voor de radio

Duizenden landgenoten en talrijke radiostations namen donderdagochtend 22 juli, op emotionele wijze afscheid van de Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1589: Radio2, Symphony, Veronica Vintage (video)

• Radio2-ochtend: West-Vlaamse provincieraad vervoegt protest • Symphony: de Netflix voor klassieke concerten • Start Lees verder

Ferry laat Monique opnieuw aan het woord

Op 5 september 1987 presenteerde Luc Dardin (Luc van Rooij) de ‘Monique Top 50’ tussen Lees verder

Blad 1588: Koen De Bouw, DAB+ in Nederland, Radio Drenthe

• Koen De Bouw is nieuwe VTM-trailerstem • Nederland: 26 procent heeft DAB+ • Nieuwe Lees verder

Blad 1587: Roularta, Radio 1, TOPradio (audio)

• Roularta fuseert Nederlandse magazine-uitgeverijen • Podcast: wat doet dementie met een mens? • De Lees verder

Op zoek naar de 1000 beste Nederlandstalige liedjes 

Stemmen kan een week lang via nposterren.nl. De lijst is te horen van 3 t/m 7 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx