RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederland: innovatieve reclame voor DAB+ aan de pomp

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Nederlandse Adformatie brengt een boeiend artikel over een innovatieve reclamecampagne voor DAB+ in 41 tankstations van Shell. Enkel de chauffeurs van nieuwe voertuigen (vanaf december 2020) zien de campagne.

Waarover gaat het? Het reclamescherm aan de pomp detecteert via een beeldsensor of een auto modern genoeg is om DAB+ te ondersteunen. Is dat het geval, dan ziet de bestuurder tijdens het tanken tien dj’s verschijnen – afhankelijk van het tijdstip – die je snel even attent maken op de ingebouwde DAB+-ondersteuning in je voertuig.

De nieuwe techniek voor zeer gerichte reclamevoering werd ontwikkeld door het Nederlandse CS Advanced Technology, een dochter van CS Digital Media. Ze won in mei een zilveren AMMA-award. Met Vehicle Detection kunnen adverteerders op basis van vooraf gedefinieerde kenmerken (automerk, bouwjaar, prijsrange etc.) 1-op-1 contact met een doelgroep realiseren. De campagne voor Digital Radio NL wordt verzorgd door O2H Creative Solutions.

De campagne voor DAB+ liep al een eerste keer in juni op 220 digitale schermen bij 41 (van de 178 met deze techniek uitgeruste) Shell-tankstations verspreid door Nederland, met een focus op de grote steden. Na de vakantie krijgt ze een vervolg.

Maar hoe verloopt dit alles in de praktijk? De sensor in het beeldscherm scant het kenteken van het aanrijdende voertuig en raadpleegt in real time – een kwestie van seconden – de openbare voertuigdata van de RDW op het kenmerk ‘leeftijd voertuig.’ Zoals bekend hebben in principe alle nieuwe auto’s die vanaf december 2020 in het verkeer zijn gekomen altijd DAB+ aan boord. Als de auto voldoet aan het leeftijdscriterium (december 2020 of nieuwer), koopt de adverteerder automatisch de DAB+-campagne in op het reclamescherm.

Op het moment dat de bestuurder start met tanken, start ook de campagne op het reclamescherm. Onderaan het scherm ziet de bestuurder het aantal getankte liters en de aankoopprijs. Bestuurders van een oudere auto zien een andere campagne.

De techniek van CS Advanced Technology voldoet juridisch aan de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De beeldsensor communiceert in real time met de RDW-database en slaat geen gegevens op. De communicatie gaat uitsluitend over het leeftijdskenmerk van het voertuig en wordt op diverse manieren versleuteld. Na een check worden de geraadpleegde gegevens direct en definitief uit de digitale logboeken verwijderd, zodat geen van de partijen informatie kan inzien of bewaren. Als je dus tien keer achter elkaar met dezelfde auto bij dezelfde deelnemende Shell-pomp tankt, voert de beeldsensor elke keer dezelfde voertuigdetectie uit.

Volgens O2H Creative Solutions gaat het om een zeer kostenefficiënte campagne die bovendien nieuw is in ‘digital out of home’. Ze wordt immers enkel gezien door bestuurders van een auto die al voorzien is van DAB+. Dat maakt de advertentie altijd relevant. Aangezien de afrekening gebeurt op basis van Cost Per Play heeft de campagne een veel langere looptijd dan campagnes die minder gericht adverteren tegen hetzelfde budget.

Ook België heeft een met de Nederlandse RDW vergelijkbare kruispuntbank voor alle voertuigen die officieel in het verkeer zijn. Een aantal gegevens worden daarbij als ‘open data’ gekwalificeerd, maar het is onduidelijk in hoeverre een gelijkaardige campagne momenteel ook in België technisch en wettelijk mogelijk is.

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

SLAM! zet zich scherper met ‘Boost Your Life!’

‘Boost Your Life’ is het nieuwe motto van het Nederlandse Pop & Dance station.

Blad 1552: Radio Minerva, Spotify, RTL (video)

• Radio Minerva viert met Tramlijn 98 • Spotify verkoopt nu zelf advertenties in België Lees verder

Blad 1543: Nostalgie, MNM, Radio 2 (audio & video)

• Telenet’s Gigasnelle muziekquiz op Nostalgie • MNM in verwachting van nieuwe jingles • Radio Lees verder

Blad 1538: VAR, De Ster, Michaël Joossens (video)

• Een ongezouten lofzang aan de VAR • Nederland: Ster-gebouw beschermd als monument • De Lees verder

Blad 1528: Rock Antenne, The Lost Art of Jingle Writing, Best ads of all time (video)

• Rock Antenne ook in Zwitserland op DAB+ • VS: De teloorgang van de reclamespot Lees verder

Blad 1527: RadioRand, VBROWEST, Zomerhit, NOS Tourcafé

• Van de Vlaamse Rand naar de Vlaamse kust • Achter de campagne "Geen zomer Lees verder

Blad 1525: MNM, Zomerse 50, RØDECaster Pro II (audio & video)

• MNM houdt van een proper strand • Martijn trok streep onder Zomerse 50 en Lees verder

Vlaamse DAB+spot opgenomen in Abbey Road studio’s (audio)

Reclamebureau Lucy maakte in opdracht van Digitale Radio Vlaanderen een nieuw spotje over DAB+.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx