RadioVisie

  • .
    .

Nederland: innovatieve reclame voor DAB+ aan de pomp

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Nederlandse Adformatie brengt een boeiend artikel over een innovatieve reclamecampagne voor DAB+ in 41 tankstations van Shell. Enkel de chauffeurs van nieuwe voertuigen (vanaf december 2020) zien de campagne.

Waarover gaat het? Het reclamescherm aan de pomp detecteert via een beeldsensor of een auto modern genoeg is om DAB+ te ondersteunen. Is dat het geval, dan ziet de bestuurder tijdens het tanken tien dj’s verschijnen – afhankelijk van het tijdstip – die je snel even attent maken op de ingebouwde DAB+-ondersteuning in je voertuig.

De nieuwe techniek voor zeer gerichte reclamevoering werd ontwikkeld door het Nederlandse CS Advanced Technology, een dochter van CS Digital Media. Ze won in mei een zilveren AMMA-award. Met Vehicle Detection kunnen adverteerders op basis van vooraf gedefinieerde kenmerken (automerk, bouwjaar, prijsrange etc.) 1-op-1 contact met een doelgroep realiseren. De campagne voor Digital Radio NL wordt verzorgd door O2H Creative Solutions.

De campagne voor DAB+ liep al een eerste keer in juni op 220 digitale schermen bij 41 (van de 178 met deze techniek uitgeruste) Shell-tankstations verspreid door Nederland, met een focus op de grote steden. Na de vakantie krijgt ze een vervolg.

Maar hoe verloopt dit alles in de praktijk? De sensor in het beeldscherm scant het kenteken van het aanrijdende voertuig en raadpleegt in real time – een kwestie van seconden – de openbare voertuigdata van de RDW op het kenmerk ‘leeftijd voertuig.’ Zoals bekend hebben in principe alle nieuwe auto’s die vanaf december 2020 in het verkeer zijn gekomen altijd DAB+ aan boord. Als de auto voldoet aan het leeftijdscriterium (december 2020 of nieuwer), koopt de adverteerder automatisch de DAB+-campagne in op het reclamescherm.

Op het moment dat de bestuurder start met tanken, start ook de campagne op het reclamescherm. Onderaan het scherm ziet de bestuurder het aantal getankte liters en de aankoopprijs. Bestuurders van een oudere auto zien een andere campagne.

De techniek van CS Advanced Technology voldoet juridisch aan de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De beeldsensor communiceert in real time met de RDW-database en slaat geen gegevens op. De communicatie gaat uitsluitend over het leeftijdskenmerk van het voertuig en wordt op diverse manieren versleuteld. Na een check worden de geraadpleegde gegevens direct en definitief uit de digitale logboeken verwijderd, zodat geen van de partijen informatie kan inzien of bewaren. Als je dus tien keer achter elkaar met dezelfde auto bij dezelfde deelnemende Shell-pomp tankt, voert de beeldsensor elke keer dezelfde voertuigdetectie uit.

Volgens O2H Creative Solutions gaat het om een zeer kostenefficiënte campagne die bovendien nieuw is in ‘digital out of home’. Ze wordt immers enkel gezien door bestuurders van een auto die al voorzien is van DAB+. Dat maakt de advertentie altijd relevant. Aangezien de afrekening gebeurt op basis van Cost Per Play heeft de campagne een veel langere looptijd dan campagnes die minder gericht adverteren tegen hetzelfde budget.

Ook België heeft een met de Nederlandse RDW vergelijkbare kruispuntbank voor alle voertuigen die officieel in het verkeer zijn. Een aantal gegevens worden daarbij als ‘open data’ gekwalificeerd, maar het is onduidelijk in hoeverre een gelijkaardige campagne momenteel ook in België technisch en wettelijk mogelijk is.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

“Radioreclame boost merkvoorkeur met 20 procent”

Vorige maand presenteerde de Australische professor Karen Nelson-Field de resultaten van haar eerste radio-onderzoek.

Belgische Targetspot wordt opgeslokt door Nederlandse Azerion

De digitale audiodivisie komt in handen van een snelgroeiend digitaal entertainment- en mediaplatform.

Blad 1639: Anja Daems, Soniq Awards, Mijn DNA Achterna (audio)

• Anja Daems vervangt Peter Verhulst op Radio2 • Op zoek naar de beste audioreclame Lees verder

Blad 1637: Fabian Hermans, luistercijfers Frankrijk, Adformatie

• Fabian's radiodebuut met NRJ 40 • Frankrijk: zit radio in vrije val? • Nederland: Lees verder

Blad 1633: TROS FM, Radio Barbier, Virgin Radio UK (video)

• TROS FM viert jubileum met TROS Chalet • Radio Barbier zoekt popquiz-ploegen • Ben Lees verder

Blad 1625: RTL België, Agentschap Telecom, Team Talk (audio)

• Wallonië: Frédéric Herbays terug naar RTL • Nederland: nieuwe naam voor Agentschap Telecom • Lees verder

Blad 1619: Joe, Belgian Podcast Awards, Radiocentre (audio)

• Joe plant een (digitaal) herinneringsbos • De (des)illusie van de Belgian Podcast Awards • Lees verder

Blad 1617: Radio Rossii, Radio Noord, Willy (video)

• Radio Rossii nu ook vanuit Krasnodar • Hans mocht het nog eens uitleggen bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx