RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Nederland: helft luistert naar podcasts

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Inmiddels luistert bijna de helft van alle Nederlanders (47%) wel eens naar een podcast. Ten opzichte van de voorgaande meting (mei 2020) betekent dit een stijging van maar liefst 7%. Dit blijkt uit de Markteffect Podcast Monitor; een onafhankelijk onderzoek dat tweemaal per jaar wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

Tevens is een verschuiving zichtbaar in de frequentie van luisteren: ruim een kwart van de podcastsluisteraars zet tijdens de huidige meting ten minste wekelijks een podcast aan. In de vorige meting was dat nog voornamelijk maandelijks. De belangrijkste redenen om te luisteren zijn vooral ontspanning (58%) en amusement (51%), maar ook persoonlijke ontwikkeling (28%). Het volgen van interessante personen (27%) en het laatste nieuws (25%) scoren hoog.

Het percentage voor zakelijke doeleinden, is gelijk aan de vorige meting (24%). Onder die luisteraars zien we echter vooral een toename in het aantal dat aangeeft een andere kijk op het werkgebied te hebben gekregen dankzij de beschikbare, vakspecialistische podcasts (45%). Men is op zoek naar nieuwe inzichten om het werk nog beter uit te kunnen voeren en haalt deze het liefst uit een actuele en praktische zakelijke podcast.

Marketingtool en sponsoring

Inmiddels zien we ook dat podcasts steeds vaker ingezet worden als marketingtool en wordt gesponsorde content regelmatig toegepast. Wel blijven podcast luisteraars verdeeld over het beste moment van reclame en vindt men de verschillende vormen van gesponsorde content overwegend meer storend, vergeleken met de voorgaande meting. Daarnaast zien we dat de bereidheid om momenteel te betalen voor (exclusieve of reclame-vrije) podcasts erg laag is.

Michael Petit (Manager Marketing bij Markteffect): ‘’Het aantal luisteraars is het afgelopen anderhalf jaar al explosief gestegen. In de eerste meting (mei 2019) luisterden zo’n 28% van de Nederlanders en inmiddels is dat dus al 47%. Waar we in eerdere metingen zagen dat ook niet-luisteraars op grote schaal aangaven in de toekomst verwachtten te gaan luisteren, is dat percentage nu ‘slechts’ 6%”.

“Aangezien er natuurlijk ook mensen zullen zijn die significant minder gaan luisteren, verwacht ik dat het percentage in onze volgende meting – over zes maanden – ongeveer gelijk zal zijn. Wel zien we dat van de mensen die luisteren, liefst 44% aangeeft verwacht (veel) méér te gaan luisteren. Dus waarschijnlijk zal het aantal minuten wel toenemen.’’

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.033 respondenten in de leeftijd van zestien jaar en ouder. Dit onderzoek is een initiatief van onderzoeksbureau Markteffect en de meting werd mede mogelijk gemaakt door AS WE SPEAK Podcasts. De volledige rapportage is te downloaden via deze link.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wat de radio kan leren van de podcast

Een onpartijdige terugblik op het audiolandschap in 2020 door Sander de Heer 2020 was onmiskenbaar Lees verder

Bart van Gogh: ‘Radio overleeft komst podcasts’

‘Maar moet nu wel digitaliseren’ Het einde van de radio is in het verleden al Lees verder

Overweegt Spotify betalend abonnement voor podcasts?

Uit een rondvraag die Spotify via zijn app doorstuurde, overweegt het bedrijf om een betalende Lees verder

Adverteernetwerk voor Nederlandstalige podcasts

Opvallende parallel met de vrije radio uit de jaren 80 De ‘vrije radio’ uit de Lees verder

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Blad 1476: MNM, Fluister, Qmusic

• MNM en het geloof in de West-Vlaamse toekomst • Fluister: nieuwe abonnementsdienst voor audio Lees verder

Qmusic: Metejoor trapt nieuwe podcastreeks op gang (video)

Vanaf morgen, woensdag 11 mei, leggen Q-dj’s Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe Bekende Vlamingen weer Lees verder

Blad 1473: MNM, Interne Keuken, CrossMediaal

• MNM steunt studenten met De MNM Blokhut in Gent • Waarom de Vlaamse pers Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x