Grondeigenaren die het toelaten dat een radiopiraat gebruik maakt van een zendmast op zijn of haar terrein, komen niet meer onder een boete uit in Nederland. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een eerdere uitspraak hierover bevestigt.
In maart 2018 constateerden twee toezichthouders van Agentschap Telecom (AT) dat vanaf een zendmast op een perceel in de regio Stadskanaal illegale radio-uitzendingen verzorgd werden. De bewoner van de op het perceel staande woning werd door AT aangemerkt als functioneel dader en kreeg een boete van 2500 euro opgelegd. Daarnaast mocht de man ook geen zendapparatuur meer op het terrein hebben. Om dit verbod kracht bij te zetten werd een last onder dwangsom opgelegd van 2.250 euro voor een periode van vijf jaar, met een maximum van 33.500 euro.
De man die het huis huurde was het daarmee niet eens en stapte daarop naar de rechter. Hij was van mening niet verantwoordelijk te zijn voor de illegale uitzendingen en dat anderen de mast op zijn terrein gebruikt hadden voor illegale uitzendingen. Ook zou AT niet geconstateerd hebben dat het radiosignaal vanuit zijn woning kwam, omdat ze er niet binnen waren geweest. Hij was ook van mening dat de antenne-installatie alleen geschikt was om te ontvangen en niet om uit te zenden.
Boete en in beroep
In juli 2019 oordeelde de Rechtbank van Rotterdam echter dat AT de boete en de last onder dwangsom terecht had opgelegd, aangezien er onvoldoende was gedaan om te voorkomen dat er illegale uitzendingen via deze mast konden worden verzorgd. Zo hadden de antennes uit de mast verwijderd kunnen worden, kabels losgemaakt en aanwezige zendapparatuur weggebracht.
De bewoner was het echter niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep bij het CBb. Maar ook daar werd bakzeil gehaald. Het hoogste rechtsorgaan oordeelde dat de rechtbank de man terecht als functioneel dader van de geconstateerde overtreding heeft aangewezen. “Als huurder van het perceel lag het in zijn macht om de overtreding te voorkomen”, aldus het CBb.
“Van hem mocht redelijkerwijs worden verwacht dat hij maatregelen zou hebben getroffen om te voorkomen dat er illegaal zou worden uitgezonden. Het betoog van appellant dat hij niet degene was die de uitzending heeft verzorgd, dat het misschien derden waren die zijn antenne-installatie hebben gebruikt, en dat hij niet steeds aanwezig kan zijn om illegale uitzendingen te voorkomen, doen daar niet aan af.”
Saillant detail: het was niet de eerste keer was dat de man in aanraking kwam met AT. In 2010 en 2012 werden er al waarschuwingsbrieven naar hem verstuurd waarin werd gewezen op de risico’s van illegale FM-uitzendingen Daarnaast was in 2011 al geconstateerd dat er vanaf zijn perceel illegale uitzendingen verzorgd werden. Nadat de antennes uit de mast waren gehaald, werd hem een gehalveerde boete opgelegd. Blijkbaar werden de antennes later weer teruggehangen. (BVP – radio.nl)