RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland: Gehakketak over 10 seconden beslecht

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De controversiële tijdsbeperking voor gesproken woord over intro’s en outro’s van muziek voor commerciële radiostations in Nederland is officieel geschrapt. Daarmee is een einde gekomen aan de meest bizarre zaak in radioland over een wet die eigenlijk helemaal niet bestond. 

In de AGF staat nu vermeld dat als er over een intro of outro van een plaat gepraat wordt door een deejay, dat dit als muziek meetelt. “Met deze wijziging wordt voorzien in een begripsbepaling voor de term muziek” zo schrijft Slob. “Duiding van deze term is nodig, omdat reeds enige tijd de vraag leeft wanneer tijdens de radiozendtijd sprake is van muziek, en wanneer van spraak.”

Het schrappen van de spraakbeperking over intro’s en outro’s van muziek maakt deel uit van de gesprekken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, voert met Agentschap Telecom om de onderlinge relatie te verbeteren. Hiermee wordt de motie uitgevoerd die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer. Ondanks dat het schrappen van de beperking vorig jaar al werd aangekondigd, heeft het nog een jaar geduurd voordat het eindelijk officieel geregeld was.

Beperking

Voor de vijf landelijke geclausuleerde FM-kavels voor muziekstations geldt een beperking voor wat ze uit mogen zenden. Zo is voor 100%NL vastgelegd dat de zender tenminste 70% Nederlandstalige muziek uit moet zenden tussen 07:00 en 19:00 uur en tenminste 20% niet-Nederlandstalige muziek uit Europa. Voor Sublime is vastgelegd hoeveel klassieke of jazz muziek er moet worden geprogrammeerd. Ook Slam! en Radio Veronica kennen dergelijke beperkingen.

AT verzon nieuwe regel

In 2018 besloot Agentschap Telecom (AT) opeens dat als een deejay een plaat aan- of afkondigt door de intro of outro van een plaat, dat dit dan niet mee mag tellen als muziek. Het gevolg was dat 100% NL in 2018 een torenhoge last onder dwangsom van AT kreeg opgelegd wegens het draaien van iets te weinig Nederlandstalige muziek. Mede omdat AT opeens de seconden waarin een deejay over het in- of outro van een plaat praatte van de zendtijd afhaalde, kwam het percentage net onder de 70% uit.

100% NL besloot bezwaar aan te tekenen tegen de sancties en de nieuwe regel, die overigens nergens omschreven stond. Duidelijk werd daarbij dat AT ook niet helemaal zeker van haar zaak was. Zo gaf het Agentschap het IVIR, het Instituut Voor Informatierecht in Amsterdam, opdracht om een juridisch oordeel te vellen naar spraak over intro’s en outro’s van muziek op de radio.

Compensatie

Het IVIR stelde dat indien er gesproken wordt over muziek, die van ondergeschikt belang wordt. Maar omdat 100% NL terecht stelde dat het op de radio gebruikelijk is dat een deejay over het intro of outro van een plaat een aan- of afkondiging doet, stelde het IVIR voor om vijf seconden van deze spraak toch mee te tellen als muziek.

AT reageerde daarop met het voorstel om tien seconden van gesproken woord van een deejay over een intro of outro mee te tellen als muziek. Daarnaast halveerde de etherwaakhond de opgelegde last onder dwangsom voor het draaien van te weinig Nederlandstalige muziek. In 2019 besloot de rechter echter dat niet kan bepaald worden of spraak boven- dan wel ondergeschikt is. Wel stelde de rechter dat die latere tien seconden intro / outro-regel een beleidsregel is die AT in alle redelijkheid had mogen maken.

Maar nu is de tien seconden regel alsnog geschrapt en telt muziek waarbij een deejay aan- of afkondigt door de in- of outro heen, weer volledig mee. Na inventarisatie bleek dat de gehele commerciële radiosector deze tien seconden regel onzinnig vindt. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx