RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland: geen noodverlenging licenties

De Nederlandse staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (foto bovenaan) is niet van plan om de huidige commerciële radiofrequenties te verlengen met drie jaar. Dit liet ze weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ze volgt hiermee het advies van SEO Economisch Onderzoek.

Vanwege de coronacrisis had de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) gevraagd om de huidige radiovergunningen een noodverlenging van drie jaar te geven. Op die manier zouden de bestaande partijen hun financiering rond kunnen krijgen om te overleven. Door de coronacrisis hebben vrijwel alle radiostations hun inkomsten immers flink zien afnemen. 

Naar aanleiding van de oproep van de VCR had Keijzer SEO Economisch Onderzoek een quickscan laten uitvoeren om een indruk te krijgen van de financiële gevolgen voor de radiosector. Uit het rapport bleek dat een gemiddeld radiostation tot en met augustus 2022 – de vergunningen lopen tot dan – ongeveer een kwart van de jaaromzet van 2019 zal mislopen. Maar dit kan oplopen tot de helft indien er bij een tweede coronagolf opnieuw sterk contactbeperkende maatregelen worden genomen.

‘Financieringsbehoefte bescheiden’

De urgente financieringsbehoefte die stations aangeven zou echter relatief bescheiden zijn. Ook zou een deel al in deze behoeften hebben kunnen voorzien. Daarom is volgens SEO geen noodverlenging nodig. Daarnaast zou dit de toetreding van nieuwe partijen, de komende jaren, belemmeren.

Keijzer heeft daarom besloten het advies van SEO te volgen. Wel is ze bereid te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om voor de commerciële radiosector en specifiek voor die vergunninghouders voor wie dit het meest dringend is, de huidige kredietmaatregelen te verruimen. Over twee weken volgt er een debat in de Kamer over de plannen van de staatssecretaris.

Overigens is het nog onduidelijk op welke manier de radiofrequenties in 2022, als de huidige vergunningen aflopen, verdeeld gaan worden. Het rapport van het speciale adviescollege heeft vertraging opgelopen, maar wordt nu alsnog begin deze maand verwacht. 


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx