RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland gaat luistercijfers elektronisch meten

De luistercijfers worden vanaf 2022 elektronisch gemeten in Nederland. Deze verandering is onderdeel van het nieuwe Nationaal Media Onderzoek (NMO) waarin het bereik van radio, televisie, print en online worden bekeken.

Sinds jaar en dag zijn de resultaten het gevolg van het invullen van dagboekjes. Vroeger gebeurde dat voornamelijk op papier, maar tegenwoordig kunnen respondenten daarvoor op het internet terecht. De nieuwe luistercijfers voor radio zijn gebaseerd op een hybride meetmethode waarbij de kern bestaat uit een meting via een smartphone-app. Hiervoor wordt de MediaCell app van Ipsos gebruikt die passief het luistergedrag op alle apparaten en platformen nagaat. Het single-source MediaCell-panel levert naast de radio-currency, ook inzicht in online gedrag op de smartphone en zal ook een aanvulling zijn op de kijkcijfers.

Intensief tenderproces

Na een intensief tenderproces zijn Kantar en Ipsos door Nationaal Luister Onderzoek (NLO), Stichting KijkOnderzoek (SKO), Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) geselecteerd om het nieuwe geïntegreerde bereiksonderzoek op te zetten. De crossmediale opzet is een wereldprimeur. Nog nooit eerder worden genoemde mediakanalen op deze manier gezamenlijk gemeten en gerapporteerd.

Kantar en Ipsos gaan nauw samenwerken om het geïntegreerde meetsysteem voor televisie, radio, print en online op te zetten. Als NMO gereed is, zal het voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van design, dataverzameling, dataverwerking en privacy. In de loop van 2021 zal de introductie gefaseerd plaatsvinden en zullen de eerste datasets verschijnen. Die kunnen meteen door bureaus, adverteerders en media-exploitanten worden gebruikt.

Johan Smit, woordvoerder namens de vier organisaties: “De komst van NMO markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van bereiksonderzoek in Nederland. Kantar en Ipsos presenteerden een sterk en evenwichtig onderzoeksplan om een totaal mediabereiksonderzoek op te zetten voor de Nederlandse markt. Voor elk medium hebben we de beste meetoplossing gekozen. Daarnaast zorgen we bij de opzet dat de overlap in panels en meetmethoden zo groot mogelijk is om een hoogwaardige crossmedia-dataset te creëren. We bouwen hiermee voort op de ontwikkelingen die we in de afgelopen jaren met GfK hebben ingezet.”  (radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 blijft Qmusic voor

In Nederland blijft NPO Radio 2 de nummer één bij de nieuwste luistercijfers van het Lees verder

Nederland: luistercijfers november/december 2017

In Nederland wordt er een maandelijks luisteronderzoek gehouden. De resultaten van de periode november/december werden Lees verder

Nederland meet online radiostations

Internetradio, het zou één van dé mogelijkheden zijn om de FM definitief uit te schakelen. Lees verder

Nederland luistert het meest op maandag

Radio lokt 's maandags de meeste luisteraars. Dit blijkt uit de Nederlandse luistercijfers over de Lees verder

Presentator nam live ontslag om ‘coronafeestje’

Johan Anthierens en Arno liepen ooit weg uit de tv-studio van de publieke omroep tijdens Lees verder

Blad 840: BBC, Facebook, NPO Radio 4 (video)

• Een jaarlijks radioprogramma van 30 minuten, maar met een wereldwijde fanbase • Podcasts beluisteren Lees verder

Qmusic.nl: Borsato koning van de foute hits

De ene Qmusic is de andere niet, maar ze zijn wel hele naaste familie van Lees verder

Het is vandaag 19 juni… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
“Grote-mond-generatie zat nog in de bloemkool”

Het is vandaag 5 april… 1976 (audio)

Het Radiodagboek van 5 april

Sluiten