RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: Filantroop koopt persbureau ANP over van Talpa

Talpa Network, het mediaconcern van John de Mol, verkoopt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) aan investeerder Chris Oomen, voormalige topman van zorgverzekeraar DSW. Hij houdt zich momenteel vooral bezig met maatschappelijke investeringen en koopt het ANP vanuit zijn wens om het persbureau voor de lange termijn continuïteit te bieden.

Het ANP verzorgt onder meer het radionieuws op bijna alle landelijke commerciële radiostations, diverse regionale commerciële stations en lokale publieke radiostations. Ook de vier radiostations van Talpa Network – Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica – zenden het ANP-nieuws uit.

Talpa kocht het persbureau in 2018 en was van plan om een eigen nieuwsmerk op te zetten. Aan het begin van de coronapandemie werd bekend dat de plannen werden aangepast. De Mol noemt het ANP nog steeds een ‘prachtig bedrijf’, maar geeft aan dat het persbureau nu niet meer zo goed bij de kernonderdelen van Talpa past.

Chris Oomen – foto ANP

De filantroop Oomen koopt het ANP omdat hij vindt dat het persbureau een essentiële maatschappelijke taak heeft. Hij benadrukt dat het ANP al sinds 1934 een grote rol speelt in de Nederlandse journalistiek en wil het graag voor de toekomst behouden.

“Het ANP is onderdeel van het Nederlands maatschappelijk erfgoed. Het persbureau voorziet ons land sinds 1934 van een onafhankelijke journalistieke feitenbasis en heeft daarmee een belangrijke maatschappelijke taak. Het ANP is financieel gezond en is er een groeistrategie voor de komende jaren. Deze combinatie van factoren is voor mij ideaal. Ik wil het ANP dan ook voor de lange termijn in portefeuille houden.”

De ondernemer werkte decennialang bij DSW maar dankt zijn vermogen vooral aan beurshandelshuis Optiver, waarvan hij in 1986 de bedenker en een van de oprichters was. Bij zijn vertrek bij de verzekeraar besloot hij om al het geld dat hij ooit bij DSW had verdiend terug te geven aan de zorgsector. Het geld ging naar diverse instellingen en goede doelen.

Martijn Bennis, algemeen directeur van het ANP, is blij met de nieuwe eigenaar. ‘Het ANP heeft een groot belang bij een stabiele aandeelhouder die oog heeft voor zowel het maatschappelijke als het financiële rendement’, aldus Bennis. ‘Het is voor ons heel positief dat Oomen zelf heeft aangegeven het ANP nooit te willen verkopen.’

Er wordt niet meegedeeld hoeveel geld er met de overname van het ANP is gemoeid. De huidige directie van het ANP blijft gewoon zitten en er is, volgens Bennis, geen aanleiding voor sanering.

Ook ANP-hoofdredacteur Freek Staps is tevreden met de komst van Oomen. ‘Onze journalistieke onafhankelijkheid is ook onder deze eigenaar gewaarborgd.’ Voor de afnemers van de ANP-kopij, waaronder nagenoeg alle Nederlandse kranten, nieuwssites, radio- en tv-stations, verandert er dus niets. ‘Nieuws zelf is al hectisch genoeg’, aldus Staps.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radioblad: 29 maart (video)

John de Mol koopt het ANP Het Nederlandse persbureau ANP is gekocht door Talpa Network, Lees verder

Teleac moest Nederlanders slimmer maken (audio & video)

In 1979 was het al ruim vijftien jaar geleden dat Teleac werd opgericht, dat gebeurde Lees verder

Blad 1384: het Borsato en Meat Loaf effect

• Nederland: alle grote radiostations bannen Borsato en Ali B • Borsato droogt ook op Lees verder

Blad 1383: P&G, NPO Radio, StampMedia (audio)

• VS: Procter & Gamble is grootste radioadverteerder • Nederland: NPO Radio schrapt Ali B Lees verder

Nederland: Radio 121 is gestart met testuitzendingen

In december aangekondigd, een maand later van start gegaan met testuitzendingen via het internet, maar Lees verder

Blad 1380: lokale DAB+, Veronica, auteursrecht

• Lokale DAB+ in Vlaanderen: proefprojecten krijgen groen licht • Veronica’s Oorkonde is een ‘alternatieve Lees verder

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 stelt orde op zaken

De sfeervolle kersthits en de traditionele eindejaarsevenementen zoals de Top 2000 zorgden eens te meer voor Lees verder

Blad 1377: Radio 1, The Weeknd, Sky Radio

• Nederlanders geven Vlaamse Radio 1 een nieuw kleedje • Klassieke pop- en rockalbums die Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x