RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: definitieve uitrol lokale DAB+ pas in 2024

In Nederland worden de 22 tijdelijke lokale DAB+-vergunningen met twee jaar verlengd. Dat betekent echter ook dat de definitieve uitgifte van lokale DAB+-vergunningen – de zogenaamde laag 6 – pas voor 1 september 2024 wordt gepland.

Staatssecretaris Mona Keijzer schrijft een en ander in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige lokale DAB+-vergunningen lopen momenteel nog tot 31 augustus 2022. “Omdat de internationale coördinatie voor deze laag nog niet gereed is om de definitieve uitgifte te laten plaatsvinden, heb ik besloten om de huidige (tijdelijke) vergunningen in laag 6 te verlengen met een periode van 2 jaar waarbij rekening is gehouden met de wensen van onze buurlanden”, aldus Keijzer.

“De internationale coördinatie van deze laag is echter tijdrovend gebleken en is helaas nog niet gereed. Ook de coronacrisis heeft voor vertraging gezorgd. De definitieve uitgifte van laag 6, die eerder was voorzien voor 1 september 2022, is daarom niet langer haalbaar. In de tussentijd wordt doorgewerkt aan de internationale coördinatie zodat er in aanloop na het aflopen van de tijdelijke vergunningen in 2024 een definitieve uitgifte kan plaatsvinden en er extra frequentieruimte voor lokale partijen beschikbaar komt.”

Een aantal lokale DAB+-netten zal wel van kanaal moeten wisselen, omdat een deel van de kanalen vanaf 1 juni 2022 ingezet wordt voor regionale radio.

Sinds maart 2020 is het mogelijk om tijdelijke vergunningen aan te vragen voor lokale uitzendingen via de digitale ether (DAB+). Er zijn 22 zogenaamde allotments, in delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Groningen. Zowel publieke als commerciële lokale radiozenders maken gebruik van de vergunningen. “De belangstelling voor deze tijdelijke uitgifte was groot. Digitale radio voor lokale omroep voor zowel publieke als commerciële partijen voorziet duidelijk in een behoefte”, zegt Keijzer.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx