RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland: de miljoenen van Radio 555

De exodus van vluchtelingen van het door oorlog geteisterde Oekraïne levert hartverscheurende taferelen op. Vrouwen en kinderen in schrijnende omstandigheden op zoek naar een veilig onderkomen terwijl mannen alles in de strijd gooien tegen de Russische agressie. Het inspireerde Radio 555 om voor de derde keer in actie te schieten. Een meer dan gesmaakt initiatief waarbij Nederland nauwelijks naar de fors stijgende energieprijzen omkeek en zich meer dan gul toonde. Een terugblik naar een bewogen dag.

Allen voor één doel

Het plan om tien radiostations; NPO Radio 2, 3FM, NPO Radio 5, Radio Veronica, Radio 538, Radio 10, Sublime, 100%NL, SLAM! en Qmusic in het Hilversumse museum voor Beeld en Geluid tot één enkele evenementenzender te bundelen, werd zeer snel geregeld. Alle verantwoordelijken schoven zonder dralen mogelijke meningsverschillen aan de kant om strijd tegen deze immense humanitaire crisis te voeren. 

De samenstelling van de programmering leverde in een recordtempo een sterrenparade op. Gerard Ekdom gaf samen met Sander Lantinga om 06:00 uur, met ‘Freedom’ van George Michaël de aftrap. Marieke Elsinga, Rob Stenders, Rob van Someren, Ruud de Wild, Domien Verschuuren, Coen Swijnenberg en tal van anderen stroopten nadien de mouwen op en motiveerden de luisteraars om geld te doneren. 

Er werd ook met de nodige nieuwsgierigheid uitgekeken naar de eenmalige hereniging van het voormalige ochtendduo van Qmusic Mattie Valk en Wietze de Jager. In 2017, na een dispuut over een mogelijke overgang naar Sky Radio, hadden ze nooit meer met elkaar gepraat. Hun twee uur durende shift (08:00-10:00 uur) werd niettemin een gezellig onderonsje waarbij de rede de bovenhand haalde en de focus op het goede doel was gericht. De eerste afkondiging weerspiegelde hun woelige verstandhouding: “Het was alsof je naar je ex keek”.

° Lees verder onder de filmpjes.

Van Marvin tot de Scene

Terwijl de presentatoren kwistig met verhalen en anekdotes over ongeziene situaties in het door oorlog verscheurde Oekraïne rondstrooiden, verwerkte een telefoonpanel van bekende Nederlanders de giften. Natascha, haar echtgenoot René Froger, Emmely de Wilt, Beau Erven Dorens, Irene Moors en vele anderen luisteren naar de mijmeringen van de vele bellers, die vaak op emotionele wijze hun angst en afgrijzen voor de gebeurtenissen formuleerden en dat in verrassend hoge bedragen voor de slachtoffers vertaalden. 

Geen wonder dat iedereen het vaak moeilijk had om de tranen te bedwingen. Drukte alom waardoor af en toe technische problemen één en ander in de war stuurden. Het enthousiasme daarentegen vertaalde zich in een meer dan toepasselijke playlist. Van ‘Don’t Stop Believin’ van Journey, ‘Purple Rain’ van Prince, Danny Vera’s ‘Rollercoaster’ tot het legendarische ‘De Wereld is van Iedereen’ van The Scene.

‘What’s Going On’ van Marvin Gaye en ‘Sowing The Seeds Of Love’ van Tears For Fears waren het slotakkoord van een bewogen actiedag waarbij Tim Klijn en Sander Hoogendoorn hoopten “Dat deze nooit meer nodig zou zijn ondanks al het moois wat zich achter de schermen afspeelt”. Het totaal opgehaalde bedrag bereikte net voor middernacht vlotjes de 63 miljoen euro. (FVM)

TOP 5 meest aangevraagde songs

  • 5. Coldplay: ‘Fix You’
  • 4. Black Eyed Peas: ‘Where Is The Love’
  • 3. Michael Jackson: ‘Heal The World’
  • 2. Danny Vera: ‘Rollercoaster’
  • 1. John Lennon: ‘Imagine’


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
8 maart 2022 - 13:36 13:36

Prachtig initiatief die hier ook in Vlaanderen mag doorgaan!

iris
iris
8 maart 2022 - 12:06 12:06

Ik vond het geweldige radio, de hele dag tijdens het werken naar geluisterd. Is er en lijst van de gedraaide liedjes?

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx