RadioVisie

  • .
    .

Nederland DAB+-veiling: de winnaars

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Nederland zijn KINK, Qmusic, Sublime, Talpa Radio, Radio Maria en Terrestrial BV van RadioCorp (SLAM! en 100%NL) de winnaars geworden van de veiling voor landelijke DAB+-capaciteit op de nieuwe laag 7. In totaal leveren de vergunningen ruim 3,1 miljoen euro op. KINK, Qmusic en Talpa hebben elk drie vergunningen verworven. Sublime, Radio Maria en Terrestrial BV elk één. Per vergunning betalen de partijen 258.800 euro.

De veiling begon dinsdagochtend – 22 juni – om 10:00 uur. In totaal werden er twaalf vergunningen geveild, die eveneens twaalf jaar geldig zijn. Het nieuwe netwerk maakt deel uit van de grootschalige herverdeling van de DAB+-netwerken in het land die momenteel plaatsvindt.

Door deze herindeling, waarvoor de Taskforce DAB+ in april 2019 een eindrapport opleverde, is er een nieuwe laag gecreëerd waardoor dit landelijke DAB+-netwerk vrijwel overal in Nederland op hetzelfde kanaal kan uitzenden. Dit wordt kanaal 9C. Alleen in Limburg-Zuid wordt mogelijk tijdelijk een ander kanaal (5A, 7B of 8C) ingezet, omdat de coördinatie voor 9C er nog niet is afgerond.

De partijen die de vergunningen hebben verworven moeten binnen twaalf weken een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor de uitrol van het netwerk. Door deze aanpak. wordt dezelfde methode gehanteerd als nu al het geval is voor de landelijke commerciële radiostations op kanaal 11C.

Daarnaast dient het netwerk binnen negen maanden na de verlening van de vergunning in de lucht te zijn, waarmee de start uiterlijk in het eerste kwartaal van 2022 gepland is. Na één jaar dient het netwerk minimaal 65% buitenshuis en 55% binnenshuis dekking te hebben. Na drie jaar moet dit verhoogd zijn tot respectievelijk 85% en 65%, terwijl dit een jaar later reeds 90% en 75% moet zijn. (BVP – radio.nl) 

  • Noot: Voor wie het zich zou afvragen, Terrestrial BV is een zusterbedrijf van 100%NL en Slam!

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx