RadioVisie

  • .
    .

Nederland consulteert veiling nieuwe landelijk DAB+-netwerk

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met een consultatie van de veiling voor het nieuwe landelijke DAB+-netwerk voor commerciële radio. Het is de bedoeling dat de capaciteit nog dit jaar uitgegeven kan worden, waardoor het netwerk in 2021 operationeel kan worden.

Het gaat deel uitmaken van de grootschalige herverdeling die de komende jaren plaatsvindt. Al jaren zijn er plannen om een extra DAB+-netwerk (laag 7) beschikbaar te stellen voor commerciële radio. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het netwerk op verschillende kanalen doorheen Nederland zou uitzenden. Dit tot ongenoegen van de radiosector.

Door de herindeling waarvoor de Taskforce DAB+ in april vorig jaar het eindrapport opleverde, is er nu een nieuwe laag gecreëerd waardoor dit netwerk overal in het land op hetzelfde kanaal – 9C – uit kan zenden. Alleen in Limburg-Zuid wordt mogelijk, tijdelijk, een ander kanaal (5A, 7B of 8C) ingezet, omdat de coördinatie voor 9C nog niet is afgerond.

Twaalf vergunningen geveild

In totaal worden er twaalf vergunningen geveild, hierdoor zijn principieel evenveel radiostations met een bandbreedte van 96 kbps mogelijk. De vergunningen zijn eveneens voor twaalf jaar geldig. Om te voorkomen dat één partij alle beschikbare capaciteit koopt, kunnen maximaal vier vergunningen gekocht worden.

De veiling vindt plaats middels een zogenaamde discrete klokveiling met exit biedingen. Daarnaast moet iedere deelnemer een waarborg van 50.000 euro storten. Bedoeld om niet-ernstige bieders en speculanten allerhande te weren. Er is ook een reserveprijs om bij te dragen aan een sneller verloop van de veiling. Het startbedrag bedraagt eveneens 50.000 euro.

Samenwerkingen snel afsluiten

Partijen die uiteindelijk één of meerdere vergunningen krijgen, moeten binnen zes weken een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor de uitrol. Daarmee wordt dezelfde methode gehanteerd als nu al het geval is bij de landelijke commerciële radiostations op kanaal 11C.

Daarnaast dient het netwerk binnen zes maanden na het verkrijgen van de vergunning in de lucht te zijn. Na één jaar moet er minimaal 65% outdoor en 55% indoor dekking zijn. Na drie jaar verhoogd tot respectievelijk 85% en 65%. Nog een jaar later moet 90% en 75% zijn gerealiseerd.

Reageren op de ‘Regeling aanvraag- en veilingprocedure digitale radio-omroep DAB+ laag 7’ en ‘ontwerp-bekendmakingsbesluit inzake de keuze voor het instrument veiling van vergunningen voor digitale radio-omroep DAB+ in laag 7’ kan tot en met 17 september. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joris Driepinter
Joris Driepinter
25 juli 2020 - 11:09 11:09

Maar wannéér vindt de veiling plaats? Zal dan wel in het najaar zijn.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx