RadioVisie

  • .
    .

Nederland: commerciële nieuwsradio moet méér nieuws uitzenden

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Nederland worden straks de landelijke commerciële FM-frequenties geveild. Dat de licenties daarbij niet enkel naar muziekradio’s gaan, is vooral toe te juichen. In tegenstelling tot in Vlaanderen krijgt een commerciële nieuwszender er wel een plek.

Bovendien trekt de wetgever daarbij het huidige minimale percentage nieuws dat moet worden uitgezonden op van 50 naar 70%. Dit blijkt uit antwoorden van Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op Kamervragen over de nakende veiling.

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media, die de clausulering van de FM-kavels leidt, gaat hiervoor de Aanwijzing Gebruik Frequentieruimte commerciële radio-omroep (AGF) aanpassen. Aanvankelijk wilde Uslu dat percentage nieuws, dat dagelijks tussen 07:00 en 19:00 uur moet worden uitgezonden, vastleggen op de helft van de zendtijd. Maar dit zorgde voor heel wat kritiek uit de hoek van BNR Nieuwsradio, het station dat momenteel op het nieuwskavel uitzendt.

Door het percentage vast te zetten op minimaal 50% zou er nog heel veel ruimte over blijven voor muziek op het kavel. Ook de politieke partijen VVD, D66 en CDA pleitten voor een hoger percentage zodat het voortbestaan van een echte commerciële nieuwszender gegarandeerd blijft.

Nederlandstalig

Die andere politieke partij GroenLinks wilde ook nog dat er voor de kavels met Nederlandstalige muziek een percentage aan recente releases zou komen. Momenteel is dit het geval voor 100% NL, de huidige vergunninghouder van het kavel.

Ook het station zelf stelde dit voor om op die manier de Nederlandstalige muziekindustrie te blijven stimuleren. Maar omdat het minimum percentage aan Nederlandstalige muziek voor dit kavel al verhoogd wordt van 30 naar 50% ziet Uslu hier van af. (RadioWereld.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Geert
Geert
23 februari 2023 - 15:45 15:45

in Vlaanderen ook? Business am zou niet misstaan op Fm. Al vaak geluisterd en wat die daar doen is ni slecht voor Vlaanderen. Weinigen doen da na

PVM
PVM
23 februari 2023 - 21:20 21:20
Antwoord aan  Geert

Ik luister ook regelmatig s’morgens en je blijft luisteren want het zijn steeds interessante items die aan bod komen!

Patrickvdh
Patrickvdh
24 februari 2023 - 12:52 12:52
Antwoord aan  PVM

Business Radio is inderdaad goed en vult het gat in de Vlaamse radiowereld. Enkel die Janssens komt soms wat betweterig over en onderbreekt Lennert te veel!

Laatst bewerkt 1 maand geleden door Patrickvdh
Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx