RadioVisie

  • .
    .

Nederland: Astrid Kersseboom spreekt het meest Standaardnederlands

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

NPO Radio 1-presentatrice Astrid Kersseboom is de meest Standaardnederlands klinkende nieuwslezer, volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waaraan bijna 400 mensen uit Vlaanderen en Nederland deelnamen.

Standaardnederlands is het begrip voor het Nederlands dat wordt gesproken in het onderwijs, de media, de rechtspraak, het bestuur en alle andere sectoren in het openbare leven.

Promovendus Raoul Buurke gebruikte in zijn onderzoek korte geluidsfragmenten van 24 Nederlandse nieuwslezers: 20 van de NOS en 4 van regionale omroepen uit het noorden van Nederland. Hij liet deelnemers aan zijn onderzoek steeds twee verschillende geluidsfragmenten beluisteren, waarna ze konden kiezen welke van de twee nieuwslezers het meest ‘standaard’ spreekt.

Uit de analyse kwam Astrid Kersseboom als meest Standaardnederlands sprekende nieuwslezer naar voren, op de voet gevolgd door haar NOS-collega’s Jeroen Overbeek en Jeroen Tjepkema.

Raoul Buurke over het onderzoek: “De uitslagen liggen behoorlijk dicht bij elkaar. De deelnemers gaven geregeld aan geen voorkeur te hebben. Ook uit de stellingen die de deelnemers hebben beoordeeld na het beluisteren van de geluidsfragmenten blijkt dat de verschillen vaak klein waren: de helft van de deelnemers gaf aan dat ze het lastig vonden om een keuze te maken. De vier nieuwslezers uit het noorden van het land klonken volgens de deelnemers wel minder Standaardnederlands dan de nieuwslezer van de NOS.”

Bij de keuze tussen twee geluidsfragmenten waren voor de meeste deelnemers de klank van klinkers, medeklinkers en de intonatie van invloed. De woordvolgorde en de woordkeuze van de presentatoren was voor slechts een kleine groep mensen van belang.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rudi
Rudi
10 april 2022 - 16:33 16:33

In België (Vlaanderen) spreekt men tegenwoordig op radio en TV zo goed als nooit standaardnederlands,

HermanB
HermanB
10 april 2022 - 13:43 13:43

Het is belangrijk te vermelden dat Raoul Buurke gepreciseerd heeft dat ‘Standaardnederlands’ in zijn onderzoek gaat om Standaardnederlands voor Nederland.

Dat is uiteraard geen Standaardnederlands, want echt Standaardnederlands is de standaard voor zowel Nederland als Vlaanderen, en die vind je niet bij iemand die met zo’n afgrijselijke harde ‘g’ spreekt.

Een betere benaming was dus ‘Standaardnederlands-Nederlands’ geweest, maar Nederlanders hebben nu eenmaal de gewoonte om geen rekening te houden met zes miljoen Vlamingen.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx