RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederland: akkoord over tweede commerciële mux en lokale DAB+

In Nederland is na maandenlang onderhandelen een belangrijk akkoord bereikt tussen de regering en de radiosector over de herindeling van de beschikbare DAB+ kavels. Resultaat is onder meer dat er versneld mogelijkheden komen voor de uitrol van lokale DAB+ én dat er een tweede landelijke commerciële mux komt.

De bevoegde staatssecretaris Mona Keijzer (foto) liet aan de Tweede Kamer weten dat er, op basis van het eindrapport van de Taskforce DAB+, een besluit is genomen over een duurzaam toekomstscenario.

De Taskforce DAB+ was eind 2017 opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de frequentieverdeling voor DAB+ te optimaliseren, nadat zenderexploitant Broadcast Partners eerder op eigen initiatief een ‘verbeterplan’ had gepubliceerd.

Bedoeling was dat die denkgroep al vijf maand later met een rapport zou uitpakken, maar dat bleek iets te optimistisch. Uiteindelijk kwamen er eind oktober vier scenario’s uit de bus, waarbij aan twee de voorkeur werd gegeven om ze verder uit te werken. Eind maart werd binnen de Taskforce een consensus bereikt over een scenario dat “het meest recht doet aan alle betrokken belangen”.

Regionale DAB+ geoptimaliseerd

In het gekozen scenario gaan de regionale radiozenders (publiek en commercieel) hun kavels ruilen met de commerciële netwerkaanbieder MTVNL. De regionale zenders waren van mening dat hun zendgebied via DAB+ niet goed overeenstemde met hun beoogde verzorgingsgebied. Binnen de kavels van MTVNL vallen de gewenste regionale afbakeningen (voor de commerciële regionale omroepen) en ook de provinciale afbakeningen (voor de publieke omroep) veel beter te realiseren.

Tweede landelijk commercieel net

Door de ruil komt er in de zogenaamde laag 7 extra capaciteit beschikbaar voor een tweede landelijk netwerk voor commerciële radio. Het regionale netwerk voor laag 7, dat om tal van redenen slechts moeizaam van de grond komt, wordt dus begraven. De omwisseling van beide frequentielagen wordt gefaseerd uitgevoerd en zal uiterlijk op 1 september 2022 volledig moeten voltooid zijn. Dat is de datum waarop alle huidige vergunningen van niet-landelijke commerciële omroepen vervallen.

Toch zal de nieuwe laag voor landelijke commerciële omroepen wellicht al volgend jaar kunnen verdeeld worden, na een internationale coördinatie. Daardoor zullen de bestaande landelijke commerciële omroepen meer bandbreedte kunnen krijgen – dus ook een betere geluidskwaliteit – en komt er ook ruimte voor een extra aantal landelijke spelers in DAB+. Die tweede commerciële mux zal normaal gezien door operator MTVNL worden uitgebaat, al moet er volgens de staatssecretaris eerst nog overeenstemming worden bereikt over de verlenging van de licentie.

Lokale DAB+ tegen de zomer

Voor de lokale radio’s komen er, wellicht al tegen de zomer, tijdelijke vergunningen binnen laag 6. Een aantal lokale radio’s – naar verluidt toch minstens een tiental – wenst daar namelijk zo snel mogelijk gebruik van te kunnen maken. Maar ook voor deze laag 6 moet er eerst nog een internationaal coördinatieproces gebeuren. Bij de definitieve vergunning is het dus mogelijk dat deze lokale radio’s alsnog van frequentie moeten veranderen, maar de betrokken radio’s verklaarden zich hiermee akkoord.

Heynen

In Nederland mochten de lokale radio’s al zo’n anderhalf jaar op DAB+ uitzenden met een tijdelijke vergunning, maar dat experiment werd stopgezet op 1 januari 2018. Dit keer gaan ook lokale commerciële radio’s gebruik kunnen maken van de capaciteit in laag 6. Die lokale commerciëlen zijn momenteel nog aangewezen op het (dure) regionale netwerk van MTVNL. (RDS)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx