RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederland: 3.000 maal de Top 40

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds de introductie op 2 januari 1965 bij de toenmalige zeezender Radio Veronica profileerde de Nederlandse Top 40 zich tot een niet meer weg te denken muzikale graadmeter voor de media- en showbusiness. Vrijdag 13 januari werd aflevering nummertje 3000 gevierd. Met als gastheer Domien Verschuuren en een passage van mister Top 40 himself Erik de Zwart. Plaats van het gebeuren: Qmusic.  

Met ‘I Feel Fine’ van The Beatles begon de langst lopende hitlijst de deuren naar het succes voor immens veel artiesten en bands die dankzij hoge noteringen daarna door het grote publiek omarmd werden. Na omzwervingen via onder meer Hilversum 3, Veronica als publieke omroep en het commerciële Radio 538, belandden de uitzendrechten in 2019 bij Qmusic. Kortom na 2999 maal aftellen naar nummer 1 was een feestje meer dan op zijn plaats.

Hitdossiers en battles

De Amsterdamse radiopoot van DPG Media trok alle registers open en blies op alle loftrompetten om deze bijzondere mijlpaal de nodige aandacht te bieden. Er werd teruggekeken naar opvallende hitnoteringen uit het verleden. Als aperitief en doordrenkt van nostalgie werd gestart met een stevige selectie nummer 1 hits uit het rijke archief. ‘Hey Jude’ van The Beatles, de eerste klapper op hun pas opgerichte label Apple. Dan de absolute trendsetter van 2019 ‘Hoe het Danst’ van Armin van Buuren. Met de charmante Rotterdamse furie Davina Michelle en tot nader order de nog steeds populairste artiest tussen Sneek en Maastricht, Marco Borsato. 

Vervolgens terug naar een kwart eeuw geleden naar de Boss-jaren. ‘Dancing In The Dark’ van Bruce Springsteen omringd door de geniale E. Street Band. Slechts één week op nummer één in 1985. Vreemd voor dit tijdloze rock monument. The Backstreet Boys en ‘Wake Me Up’ van de betreurde Avicii (2013) haalden het tussendoor met vlag en wimpel. ‘Paradise By The Dashboard’ of het gekibbel tussen Meat Loaf en Ellen Foley genoot iets meer voorkeur dan Queen’s ‘Bohemian Rhapsody’. Logisch vermits het opus uit 1975, tijdens de recente overgang van oud naar nieuw reeds ruimschoots en vaak aan bod kwam. 

Erik is Mister Top 40

Geen pré party zonder dé presentator die na avonturen bij de Amsterdamse piraat Radio Unique en bij de zeezender Radio Caroline in 1980 bij het landelijke Hilversum 3 belandde. Erik de Zwart volgde op 15 mei 1989 de naar RTL Véronique uitwijkende Lex Harding op. Goed voor dertien jaar en de presentatie van 666 edities van de Top 40. De huidige archivaris en gastheer van het ‘Top 40 Hitdossier’ op NPO Radio 5 sprak in die context van “een bindingsmiddel van ons allemaal”. 

De komst van de vele multimedia mogelijkheden maximaliseerde de impact van de hitlijst dankzij een resem zeer gesmaakte rubrieken zoals de bibliografieën van artiesten, kersverse releases, het Top 40 televisiekanaal en een uitgebreid archief om onder andere oude lijsten te raadplegen. 

Een heel verschil dus met de vorige eeuw toen de liefhebbers het met een gedrukte exemplaar moesten doen dat ze dan ook nog eens zelf – vanaf de donderdag – moesten ophalen bij hun platenboer. Anderzijds kon men op vrijdagnamiddag, dankzij deze papieren handleiding, de uitzending op de toen enige popzender volgen. Een heuse gids dus.

België onder de Maan

Ondertussen leverden de battles leuke verrassingen op. Rihanna’s ‘Don’t Stop The Music’ versloeg David Guetta en Bebe Rexha met ‘I’m Good (I’m Blue’). Golden Earring met ‘Radar Love’ maakte plaats voor 2 Unlimited. Het project van de Belgische producers Jean-Paul De Coster en Phil Wilde veroverde met zangeres Anita Doth en rapper Ray Slijngaard wereldfaam met ‘No Limit’ als hun enige nummer 1 hit. 

Volgende gaste in de studio: zangeres Maan, die zich met zestien hits in het selecte gezelschap van meest succesvolle zangeressen plaatste. Voldoende om het 52-jaar oude record van Corry Konings te overtreffen. ‘Stichting Top 40’-voorzitter Erik de Zwart bekroonde deze prestatie met de eenmalige ‘Icon Award’. Adèle’s ‘Rolling Into Deep’ en 2 Brothers On The 4th Floor met ‘Never Be Alone’ effenden het pad naar de feestelijke countdown. Op weg naar een nieuwe nummer één?   

Meer Top 40

  • Elke vrijdag: de Nederlandse Top 40 tussen 14:00 uur en 18:00 uur bij Qmusic met Domien Verschuuren. 15:50 uur: de voorstelling van de nieuwe alarmschijf.
  • ‘Top 40 Hitdossier’ tussen 18.00 uur en 20.00 uur bij NPO Radio 5 met Erik de Zwart. 19:20 uur: de volledige Top 10 van toen.
  • Elke zaterdag: De Nederlandse Top 40 op herhaling tussen 15:00 uur en 18:00 uur met Stefan Bouwman. 

° Tekst: FVM – Foto bovenaan: Qmusic


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joris
Joris
15 januari 2023 - 19:16 19:16

In de jaren 70 was deze Top 40 op vrijdag voor mij steevast de beloning voor een week havo-huiswerk. (Was het toen al Radio 3 of nog Hilversum 3? Ik weet het niet meer.)

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx