RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland: 1 op 5 luistert digitaal in de auto

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Luisteren naar de radio in de auto gebeurt in Nederland momenteel voor 19% via DAB+. Daarmee raakt digitale etherradio steeds meer ingeburgerd onderweg. FM heeft met 66% nog steeds een behoorlijke voorsprong, maar verliest aandeel. Slechts 6% stemt onderweg af via 4G/5G. Eén en ander blijkt uit de cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode januari / februari 2021.

Wekelijks kiezen 1,6 miljoen luisteraars onderweg voor DAB+. Per dag zijn dat er 609.000. Voor webradio gaat het om 728.000 personen. FM domineert met 5,47 miljoen eenheden. Dat jongeren de voorkeur geven aan radio via internet in de auto is niet terug te vinden in de cijfers. Bij de doelgroep 20-49 jaar luistert 18% in de auto via DAB+ en 7% via 4G/5G. Deze cijfers wijken dus nauwelijks af van de totaalcijfers.

Een meerjarenplan

Vooraleer iedereen digitaal gaat luisteren onder het rijden, zijn we algauw enkele jaartjes verder. Dat begrijpt ook Jurre Bosman, directeur Audio bij de NPO: “Een radio in de schuur of in de keuken vervang je pas als ‘ie stuk is. Laat staan de radio in de auto. De meeste mensen gaan niet een nieuwe auto kopen voor een nieuwe radio.”

Toch is er al een hele belangrijke stap gezet. Sinds eind vorig jaar moeten alle nieuwe auto’s in de Europese Unie standaard geleverd worden met DAB+. “Daar moet nog wel wetgeving voor komen in Nederland, maar we zien nu al dat bij de meeste autofabrikanten DAB+ niet langer een hele dure optie is”, aldus Bosman vorige week op NPO Radio 2.

“Eerder was dat wel eens 500 of 800 euro extra. Dan kies je misschien eerder voor een verwarmde stoel, maar nu zit dat standaard in een nieuwe auto en zo hopen we dat straks ook de tweedehandsauto’s digitale radio hebben en dat radio gewoon overal te ontvangen blijft.” De verwachting is dan ook dat het aandeel luisteren in de auto de komende jaren flink zal stijgen.

Aandeel verschilt per zender

Zo gaan Arrow Classic Rock en Kink aan kop met respectievelijk 67% en 61%, terwijl 53% van het radioluisteren naar NPO Radio 5 in de auto via de digitale etherradio gebeurt. Dat deze percentages zo hoog zijn is logisch aangezien deze stations geen FM-dekking hebben. Al gaven sommige respondenten toch doodleuk aan via FM te luisteren onderweg naar deze zenders.

Maar ook naar radiostations met FM-dekking wordt onderweg al flink naar DAB+ geluisterd. Bij Sublime is dit 26%, NPO Radio 2 25%, NPO Radio 1 en BNR elk 24%. De cijfers van Radio 10 (24%), Radio 538 (19%) en Qmusic (16%) zijn eveneens niet te onderschatten. Radio 538 neemt hier positie 1 in met 308.000 DAB+-luisteraars onderweg.

° Vorige week startten de Nederlandse landelijke publieke en commerciële radiostations een nieuwe reclamecampagne rondom DAB+ met als slogan: “FM wordt DAB+. Ben jij al om?” (BVP – radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Derde DAB+-campagne van start in Nederland (video)

Traag maar zeker? Feit is dat de introductie van DAB+ (nog steeds) extra steun lijkt Lees verder

Achtergrond: waarom de Ierse RTÉ zijn DAB-net uitschakelt

De Ierse openbare omroep RTÉ stopt op 31 maart met het uitzenden via DAB, zo Lees verder

Tomorrowland One World Radio pan-Europees via DAB+: hoe realistisch is dat?

In Vlaanderen is de terugkeer van Tomorrowland One World Radio via DAB+ een belangrijke opsteker. Lees verder

VK: Eerste vergunningen voor mini DAB-netten

De Britse mediaregulator Ofcom heeft de eerste vijf kleinschalige DAB-netten vergund in Glasgow, het zuiden Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic domineerde de zomer

De luistercijfers van juli en augustus bevestigen de dominante positie van Qmusic. Radio 10 blijft Lees verder

Blad 1591: podcast, presenteren, radiorapport

• Waarom radiomakers overstappen naar podcast • Presenteren kun je leren • Hans leverde alweer Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1589: Radio2, Symphony, Veronica Vintage (video)

• Radio2-ochtend: West-Vlaamse provincieraad vervoegt protest • Symphony: de Netflix voor klassieke concerten • Start Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx