RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Natsie draait plaatje voor Ben (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Als de iPhone om 07:00 uur, op woensdag, z’n riedeltje laat horen, dan weet ik in één keer én hoe laat het is, wie er belt én vooral waarom. JLB met de boodschap dat midweekse columnist BB onverwacht verstek moest geven en of ik snel even zijn column wil overnemen. Twee koppen Grendor, één Dove-douche en een bord zelfgemaakte Natsie-muesli later, moet het in één keer lukken. Ik heb minder dan twee uur…

Rondjes draaien bij Eclips TV

Aangespoord door een berichtje in ‘Het Avondblad’ op deze eigenste en prima site (als gastschrijver kan en mag ik dit ‘zeggen’), waarin vriendelijk geattendeerd werd op de combinatie Eclips TV, Michel Follet en Marc Vanpoucke, bleef ik nog even hangen bij deze vreemde eend-in-de-bijt omroep.

Er kwam zowaar ook nog een aflevering van Kapitein Zeppos voorbij. Uiteraard heb ik de complete dvd-reeks in mijn collectie, maar om één of andere reden kijk ik nog net zo graag ‘ouderwets’ televisie. Lineair heet dat tegenwoordig. Rechtstreeks mag ook. Of… in niet uitgesteld relais. Al zal dit moeilijk te begrijpen zijn voor de jongere generaties. Ik kijk dus tv zoals mijn grootouders dat deden en mijn ouders. Is het uit luiheid? Nostalgie? Omdat het minder omslachtig lijkt?

Kapitein Zeppos aka Senne Rouffaer draafde een half uur voorbij en ik genoot. Helaas, de man is niet meer onder ons. Al in 2006 ruilde hij het land van pateekes en friet voor dat van rijstpap met gouden lepels. Senne was een echte BV. Een Bekende Vlaming die zijn status verdiend had. Dit in tegenstelling tot andere BV’s, de Buitengewone Verveligaards, die hun leven betekenis geven en onze vrije tijd vergallen omdat ze hun kop door ons tv-scherm wringen. Maar Kapitein Zeppos bleek dan toch niet onsterfelijk: een jeugdideaal dat aan diggelen werd geslagen. 

Nooit zal ik vergeten hoe Ben, het hulpje van de Kapitein, dikwijls uitriep: “Kapitein!”. Waarna die, al dan niet op een paard, ter plaatse snelde om recht te slaan wat krom was. Er figureerde ook een onbekende man met een pukkel, die eigenlijk niet zo onbekend was, want hij werd Pukkel genoemd. Toentertijd hing Chokri Mahassine nog aan de rok van zijn mama!

Het domein Belderbos, waar de Kapitein in de serie resideerde bij gebrek aan een slagvaardig schip, was eigenlijk kasteel Cortewalle in Beveren-Waas. Dat kasteel wordt elk jaar een keer opengesteld voor het publiek. Ik was er ooit van de partij en nam van de gelegenheid gebruik om in de majestueuze spiegel, die prominent te zien is in sommige Zeppos-afleveringen, mijn mee-eters te tellen. Ik stel voor dat u, als blijk van respect voor de Kapitein, uw mee-eters thuis telt in de badkamerspiegel.

Domein Cortewalle was dertien jaar geleden (Wat? Al zolang?) ook de locatie waar de middeleeuwse Fata Morgana-editie (Ach dat!) werd opgenomen. Beveren ging er met de vijf sterren lopen, mede dankzij de lokale vrouwen die zich te pletter naaiden aan een kopie van het tapijt van Bayeux. Zo leuk als de finale er uitzag op televisie, zo saai was het voor de toeschouwers ter plaatse. Ik weet het, want ik was erbij. 

Door de drukte werden de proeven afgeschermd voor het publiek. Gelukkig had Sergio (Wie? O ja!) een oplossing bedacht, en schreeuwde hij de mensen toe dat ze het thuis allemaal op het scherm gingen zien. Waarna ik me de vraag stelde waarom die toeschouwers dan eigenlijk de blakende zon kwamen trotseren. Als levend decor?

Voor de rest viel het wel mee, al wisten velen waarschijnlijk niet wat ze daar eigenlijk kwamen doen. Met uitzondering van degenen die al uren voordien stonden te drummen om een hapje te krijgen van het buffet. Zover liet ik het niet komen, daarbij geholpen door de toen debuterende Brahim. De man uit Torhout kwam kwelen op het podium terwijl ergens een proef bezig was die we de volgende dag wel op tv gingen zien. Vreemd: wat kwam hij tussen al dat riddergedoe doen? Of vervulde hij misschien de rol van Saraceen?

Nu ik het toch over tv heb. Hoe kwam ik eigenijk bij Eclips terecht? Het heeft veel te maken met het feit dat er tegenwoordig geen bal te zien is. Bij hen weet je dat de lat niet hoog ligt, de ontgoocheling is dan ook nooit groot, want uiteindelijk heb je alles wat ze uitzenden al eens gezien, ervan gehoord of erover gelezen. In het beste geval ben je het vergeten en kan je nog eens kijken… Om het op zijn Frank Bomans te zeggen: Miljaarde, miljaarde, miljaar!.

Verder worden de gazetten tegenwoordig opgevuld met Blind Getrouwd, Dating Naked en Temptation Island. Zaken waarvoor je enkele decennia geleden werd opgepakt, veroordeeld door een rechtbank en uitgespuwd door de gemeenschap, worden nu gepromoot als sociaal experiment. Faut le faire. Ik zal mijn krantenabonnement opzeggen of een verlaging van mijn abonnementsgeld eisen. Dat soort BV-nieuwspagina’s wil ik nog niet onderaan de kattenbak leggen!

Zelf heb ik nog wel een paar ideeën voor degelijke tv, met echte BV’s, maar dat zal voor een andere keer zijn, anders zegt JLB weer dat deze gastcolumn te lang is. Toch wil ik aan mijn beste medemensen nog even kwijt dat het gedachtegoed vrij is. Zo heb ikzelf de afgelopen uren gedacht aan: friet met stoofvlees, Vincent Van Quickenborne, Gulden Draak bier, Ann Lemmens in galakledij, de Rode Ridder, files op de E411, Ann Lemmens in bikini, vijf miljoen euro op mijn bankrekening, Noord Korea & co, Greg Van Avermaet, een paar nog te betalen rekeningen, en Ann Lemmens naakt. 

Toepasselijk ‘plaatje maar weer’ voor Ben!

Natsie


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De Zaak Natsie – 16

FM brak door dankzij de vrije radio. DAB+ doet dit niet over! Lap! Zwart op Lees verder

De Zaak Natsie – 14 (audio)

Belt JLB me op net toen ik, ook al op zijn uitnodiging, volop bezig was Lees verder

De Zaak Natsie (13)

Het is een doorsnee mooie zomerdag in de tuin. Ik zit stil na te genieten van Lees verder

De Zaak Natsie – 12 (video)

In ’Zaak 11’ had ik het over mij nonkel Marcel uit Rekkem. Ik kwam er Lees verder

De zaak Natsie – 11 (video)

De koffiemolen van nonkel Marcel De zomer is om vele redenen een spannende tijd. Niet Lees verder

De Zaak Natsie (10)

Kwam dat even goed uit. Belt de baas van deze club me op met de Lees verder

De zaak Natsie (9)

Re-enactment: wapens mogen, AM-radio niet. Foei! Heb je vorig weekend ook die oude, prachtige, naar Lees verder

Plaatje maar weer: Natsie (sitting in) voor Ben (audio)

Uiteraard vliegen de klokken tegenwoordig naar en van Rome met satellietnavigatie. Paashazen vinden moeiteloos de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
BEN BODE
BEN BODE
27 februari 2019 - 13:15 13:15

prachtig weer Natsie….. I owe you…..

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx