RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nachtje doorgaan met Johan Rood op 186 meter

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie plaatst regelmatig bijdragen die doorgaan op de actualiteit. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Albrecht de Groeve brengt een eresalut aan Johan Rood, de op 18 maart 2019 gestorven oud-zendtechnicus van Radio Delmare.

Nachtje doorgaan met Johan Rood op 186 meter

Bij de zeezenders werden dj’s meestal echt bekende namen. Minder aandacht was er voor de technici aan boord die er voor zorgden dat bij problemen de zenders opnieuw in de lucht kwamen. Op de MV Mi Amigo was de bekendste technicus Peter Chicago. Hij presenteerde af en toe een programma, maar na diverse veroordelingen (het was verboden om mee te werken met een zeezender) was hij nog maar heel sporadisch te horen. 

Bij Radio Delmare was Johan Vanhee de man die erin slaagde om met weinig middelen oude legerzenders om te bouwen die konden gebruikt worden rond de 200 meter. Zijn eerste zender zou worden ingezet voor WMR (Weekend Music Radio) in 1978. Een eerste offshore project van Gerard van Dam *. Helaas, een ouder van één van de bij het project betrokken jongeren, vond radiootje spelen te gevaarlijk. Hij tipte de politie en de volledige inhoud van het zendschip verhuisde…

Het schip zelf werd niet in beslag genomen. Uit voorzorg verhuisde het daarna continu van haven tot er nieuwe zenders aan boord kwamen. Men slaagde erin buiten de territoriale wateren voor anker te gaan. Er kwam ook een nieuwe naam; Radio Delmare. We schrijven 21 augustus 1978. Het nieuwe zendschip was direct nieuws in het NOS tv-journaal. 

Het verhaal vanaf de Aegir duurde slechts tot 11 september 78 toen het schip van zijn anker sloeg. Een nieuw Delmare-vaartuig bracht een nieuwe generator naar de MV Mi Amigo (van Radio Caroline). Maar de Epivan raakte op drift en kwam in Nederlandse wateren terecht. Alweer einde verhaal in januari 79. Het zou tot begin juni van datzelfde jaar duren vooraleer er Delmare opnieuw te horen was. 

Deze keer leek het goed te gaan, er was een volledige programmering met heel wat adverteerders. Maar op 14 juli 79 viel de zender uit, Johan Rood moest aan het werk. Ondertussen was er zware ruzie onder de medewerkers aan land en viel de organisatie uit elkaar. Johan probeerde vanaf augustus de boel recht te houden, in z’n eentje, aan boord. Het slechte weer en de Nederlandse justitie zorgden ervoor dat een aantal bevoorradingen mislukten. 

Overdag zorgde Johan live voor de muziek, nu en dan afgewisseld met tapes die nog niet eerder waren uitgezonden op de 192 meter. Voor de liefhebbers stopte hij ’s avonds niet. Hij nam gewoon contact op met diverse landpiraten en begon te praten in de buurt van de 186 meter. Hij kon daarmee makkelijk doorgaan tot 03:00 uur in de ochtend. Dat hij daarna om 06:00 of 09:00 uur nog niet present was, moest je er bijnemen. 

Uiteindelijk moest Johan het zendschip verlaten omdat hij… naar het leger moest. En dan werd het stil. Voor de liefhebbers een opname toen Johan contact zocht met Nederlandse landpiraten. 

Albrecht Degroeve
Foto-credits: Leendert Vingerling

* Gerard van Dam was ooit medewerker van Radio Nordsee International en beloofde toen ook al met een schip op zee te komen. In 1972 was dit de MV Mi Amigo voor Radio Caroline, in 1973 de MS Jeanine voor Radio Atlantis en eind 1974 – maar dit is minder bekend – bereidde hij ook de derde (inbeslaggenomen) terugkeer voor van Radio Atlantis vanaf Gunfleet Tower. Na enkele jaren op land met WMR loodste Gerard nog drie zendschepen naar zee voor Delmare). 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx