RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Na Tonga-ramp: nieuwe kortegolfzender voor Radio New Zealand Pacific

De regering van Nieuw-Zeeland kondigt een investering van 4,4 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (2,66 miljoen euro) aan in een nieuwe kortegolfzender om de distributie van Radio New Zealand Pacific te verzekeren over de Stille Oceaan.

De nieuwe zender wordt omschreven als een ‘kritische infrastructuur’ en maakt deel uit van de plannen voor een nieuwe publieke media-entiteit die volgend jaar van start zal gaan. De maatregel komt na de zware ramp op de Tonga-eilanden, waar in januari een zeer hevige uitbarsting plaatsvond van een onderzeese vulkaan. De eilandbevolking werd hierdoor volledig beroofd van alle communicatie met de rest van de wereld.

Het enige radiostation dat de bewoners konden ontvangen was de kortegolfzender van Radio New Zealand. De zender moet zijn zendtijd verdelen tussen AM-uitzendingen en uitzendingen in DRM die op de vele eilandjes worden overgenomen door lokale FM-zenders.

Tijdens de ramp gaf RNZ tijdelijk DRM op om uitsluitend in AM uit te zenden, aangezien de relaiszenders buiten gebruik waren. Het was de enige manier om iets meer luisteraars te bereiken op de totaal geïsoleerde eilanden.

In dit deel van de Stille Oceaan speelt de kortegolf nog een belangrijke rol, vooral bij uitzonderlijke weersomstandigheden. Tienduizenden eilanden kunnen de uitzendingen van RNZP ontvangen, ofwel live via kortegolf, ofwel door het heruitzenden van de audiostream in DRM. Die laatste biedt dezelfde kwaliteit als FM en werkt zeer stabiel op lokale zenders in FM.

RNZ International startte in 1948 als een dochter van Radio New-Zealand, de Nieuw-Zeelandse omroepmaatschappij. Aanvankelijk gebruikte het station twee zenders van 7,5 kW die door het Amerikaanse leger werden achtergelaten na de Tweede Wereldoorlog. De zenders bevonden zich in het zendercentrum van Tatahi.

In 1987 stond de regering onder toenemende druk om een actiever buitenlands beleid ten aanzien van de Stille Oceaan te voeren. Hierdoor kreeg het station een upgrade. In 1989 kwam er, ter gelegenheid van de Gemenebestspelen van 1990, een nieuwe 100 kW zender, een Thomson CSF hypervapotron met luchtkoeling.

Sinds 1990 is het zendercentrum gevestigd in Rangitaiki, 41 km ten oosten van Taupo, in het centrum van Noord-Nieuw-Zeeland. Het geluid wordt digitaal uitgezonden vanuit de studio’s van Wellington, 400 km ten zuiden van Taupo. Het zendercentrum wordt rechtstreeks gemonitord vanuit de studio van Radio New Zealand House in Wellington.

Heynen

In 2006 werd ook een Thales-zender van 100 kW DRM in gebruik genomen, om een signaal van goede kwaliteit aan te leveren voor de relais door 14 partner-radiostations in de Stille Oceaan. De analoge Thomson-zender bleef via de kortegolf uitzenden in de Pacific tot die in juli 2016 buiten bedrijf gesteld. Sindsdien verzorgt de DRM-zender de volledige dienst, deels analoog en deels digitaal.

RNZI beschikt sinds 1993 over 4 antennes die door TCI in Californië werden vervaardigd: twee voor de hoogste frequenties en twee voor de laagste frequenties. De straal van 35 graden bedekt de Stille Oceaan en Noord-Amerika. De straal van 325 graden bedekt het zuidwesten van de Stille Oceaan, Australië, Japan, China en Europa. De parallelle combinatie van de vier antennes breidt de straal uit tot 140 graden die de volledige Stille Oceaan bedekt. (Bron: Radios du Monde)

Uren en frequenties:


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx