fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Na de ‘intro’ kwam de ‘outro’ (audio)

Wie een beetje thuis is in de radio- annex muziekwereld – de mensen in onze doelgroep dus -, weet wat een intro is. Dat scheelt ons een hoop uitleg. Er zijn ook outro’s. Dezelfde doelgroep heeft ook daarbij geen uitleg nodig. Maar af en toe verdwaalt een meer modale luisteraar wel eens op onze pagina’s. Vandaar: ‘Als je een jingle in het uitro van een plaat hebt en daarna een nieuwe plaat start, is de muziekflow op een station groter/beter’. Beetje duidelijk?

Wie er het eerst mee was, zal misschien nooit duidelijk worden, maar Brandy in Brussel maakte al in 2015 outro-jingles voor Qmusic. “Ik wil absoluut niet gezegd hebben dat de outro een uitvinding van Brandy is. In een creatieve business als die van de radio kan het best zijn dat er al ooit ergens iemand iets dergelijks had geproduceerd toen Brandy in 2015 de eerste outro’s voor Qmusic zong. Wij hadden er in elk geval nog nooit van gehoord”, zegt Brandy-boss Diederik Decraene. 

Zijn reactie kwam er naar aanleiding van een artikel bij Jingleweb.nl over het bewuste onderwerp, waarin dus werd gesteld dat de Belgische jingle-bakker die primeur voor z’n rekening mocht nemen.

Decraene: “Dat concept kenden wij in België uit de jaren 80, maar in 2001 heeft Brandy het geactualiseerd en een nieuw leven ingeblazen. We probeerden geregeld nieuwe varianten door bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de sound van de originele track te komen of weer net niet”.

“In 2015 merkten we dat zowat elke producent zijn versie powerintro’s aanbood en dit ook niet langer een onderscheidend element was voor onze partners. En toen beslisten we met Qmusic om ook zoiets voor de outro’s te realiseren. Intussen worden die al vier jaar gesmaakt in België en Nederland.”

Speciaal voor Jingleweb maakte Brandy een korte demo met een aantal outro-jingles voor Qmusic.

Het Nederlandse bedrijf Top Format maakte in 2005 minstens één pakket outro jingles. Ook ‘On the sly‘ in London heeft – samen met TM in Dallas – outro’s geproduceerd. Gezongen jingles op de uitro van een plaat. ‘On the sly’ is een jinglebedrijf dat z’n jingles op de Amerikaanse markt verkoopt via TM Studio’s . Hun outro’s zijn vervat in een demo, uiteraard met de naam… On the sly bedacht. Wat zoiets als ‘stiekem’ betekent. Het zegt iets over the sneaky manier waarop jingles als outro’s en intro’s in platen zijn verwerkt zich als een oorwurm in je brein nestelen. 

De On the sla’ intro’s kan je hier beluisteren. De outro’ staan eveneens bij YouTube en kan je onderaan dit bericht aanklikken. In de nieuwe demo zijn de jingles gemaakt voor de radiostations Live 95.5 Portland, KFM 98.1 Shanghai, en voor CHUM in Toronto, Canada. Bijzonder is verder dat van beide demo’s ook video-versies zijn vervaardigd. (Jingleweb.nl)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 742: Soniq, ‘Eerste keer’, jingles zonder zender (audio & video)

Het liep gesmeerd: pot mayonaise aan de haal met eerste prijs. Van een goed voornemen Lees verder

Smack Trax 6: nieuwe sonic binding van MNM (audio)

MNM, het jongerenmerk van de publieke, blijft investeren in zijn auditieve identiteit en breidde zijn Lees verder

Blad 739: Mark De Brouwer, Chérie & Wolfert (video)

Mark De Brouwer (ex-Radio 10 Gold) overleden. Zes jaar Chérie in Wallonië, tijd voor een Lees verder

Blad 732: NRJ Play, Waze, Texas-jingles (video)

Waalse NRJ Hits TV verdwijnt, NRJ Play verschijnt. In de file kun je nu luisteren Lees verder

Blad 729: 3D audio, Sublime, Radio Free Europe

Een podcast die klinkt alsof de spreker bij u in de huiskamer is. Nieuwe jingles Lees verder

Blad 725: Nasrien, NRJ, NPO Radio 2 (audio)

NRJ: nog twaalf miljoen seconden wachten op dé babyborrel. Een bericht over muziek en u Lees verder

Blad 721: TOPradio, BNL en TM Studios

Kiezen voor de 'Heroes van de Zeroes TOP 500'. BNL uit gevarenzone en mag het Lees verder

Het is vandaag 31 januari… 2010 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
24 juli 2019 - 12:35 12:35

klopt trouwens niet van die outro’s. Ik hoorde toevallig van de week een ouwe MMB van AQLN (van toen we nog bij RTL zaten, moet 2012 geweest zijn) en daar zaten ook al namedrops in de outro’s van platen (wel niet gezongen maar gearticuleerd gesproken door nochtans zangeres Jackie Jones). Overigens is dit no big deal, amai seg – een jingletje draaien op een outro ipv op een intro… Het feit dat dit nieuws is – of toch als dusdanig door die sly-mannen wordt voorgesteld – duidt toch op enige bloedarmoede, van geen hout nog pijlen weten maken. Zet heel die hippe sfeer van innovatie en creativiteit serieus voor schut toch ?

Rett
Rett
24 juli 2019 - 12:24 12:24

Wel serieus gericht op het tomorrowland-achtige soort muziek dat bvb Q graag programmeert. Maar dat geldt ook voor de toon en stijl van de Brandy jingletjes, en helaas ook voor die van al die andere producenten. (die van Brandy klinken vaak wel wat voller en ronder) – jingles zijn wat eenheidsworst geworden.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Johan Rood: afscheid nemen in Westmalle

De Zaak Natsie – 12 (video)

Het is vandaag 24 juli… 1974 (audio)

Sluiten