fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Na de ‘intro’ kwam de ‘outro’ (audio)

Wie een beetje thuis is in de radio- annex muziekwereld – de mensen in onze doelgroep dus -, weet wat een intro is. Dat scheelt ons een hoop uitleg. Er zijn ook outro’s. Dezelfde doelgroep heeft ook daarbij geen uitleg nodig. Maar af en toe verdwaalt een meer modale luisteraar wel eens op onze pagina’s. Vandaar: ‘Als je een jingle in het uitro van een plaat hebt en daarna een nieuwe plaat start, is de muziekflow op een station groter/beter’. Beetje duidelijk?

Wie er het eerst mee was, zal misschien nooit duidelijk worden, maar Brandy in Brussel maakte al in 2015 outro-jingles voor Qmusic. “Ik wil absoluut niet gezegd hebben dat de outro een uitvinding van Brandy is. In een creatieve business als die van de radio kan het best zijn dat er al ooit ergens iemand iets dergelijks had geproduceerd toen Brandy in 2015 de eerste outro’s voor Qmusic zong. Wij hadden er in elk geval nog nooit van gehoord”, zegt Brandy-boss Diederik Decraene. 

Zijn reactie kwam er naar aanleiding van een artikel bij Jingleweb.nl over het bewuste onderwerp, waarin dus werd gesteld dat de Belgische jingle-bakker die primeur voor z’n rekening mocht nemen.

Decraene: “Dat concept kenden wij in België uit de jaren 80, maar in 2001 heeft Brandy het geactualiseerd en een nieuw leven ingeblazen. We probeerden geregeld nieuwe varianten door bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de sound van de originele track te komen of weer net niet”.

“In 2015 merkten we dat zowat elke producent zijn versie powerintro’s aanbood en dit ook niet langer een onderscheidend element was voor onze partners. En toen beslisten we met Qmusic om ook zoiets voor de outro’s te realiseren. Intussen worden die al vier jaar gesmaakt in België en Nederland.”

Speciaal voor Jingleweb maakte Brandy een korte demo met een aantal outro-jingles voor Qmusic.

Het Nederlandse bedrijf Top Format maakte in 2005 minstens één pakket outro jingles. Ook ‘On the sly‘ in London heeft – samen met TM in Dallas – outro’s geproduceerd. Gezongen jingles op de uitro van een plaat. ‘On the sly’ is een jinglebedrijf dat z’n jingles op de Amerikaanse markt verkoopt via TM Studio’s . Hun outro’s zijn vervat in een demo, uiteraard met de naam… On the sly bedacht. Wat zoiets als ‘stiekem’ betekent. Het zegt iets over the sneaky manier waarop jingles als outro’s en intro’s in platen zijn verwerkt zich als een oorwurm in je brein nestelen. 

De On the sla’ intro’s kan je hier beluisteren. De outro’ staan eveneens bij YouTube en kan je onderaan dit bericht aanklikken. In de nieuwe demo zijn de jingles gemaakt voor de radiostations Live 95.5 Portland, KFM 98.1 Shanghai, en voor CHUM in Toronto, Canada. Bijzonder is verder dat van beide demo’s ook video-versies zijn vervaardigd. (Jingleweb.nl)


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Sinds goed twee weken kreeg Radio 1 een nieuwe vormgeving. Het aangepaste auditieve logo en
Het verschil tussen een zangeres en een zangeres, is groter dan u denkt... Allemaal familie?
Iedereen houdt van PAMS! Oud RadioVisie-columnist en stripliefhebber Martin Hofman attendeerde mij een poos geleden
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Jingles, wat zou een radioprogramma zonder zijn? U hoeft niet te antwoorden, want we kennen
Waarom spreken over 'The music died?', als die wél gewoon doorging! Wallonië lijkt echt op
'De trukken van de foor' Rond de 18 juli kwam er opnieuw een tender langszij
Zoals gewoonlijk is wat er achter de schermen gebeurt veel interessanter (voor ons) Het blijft

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Rett Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Rett
Gast
Rett

klopt trouwens niet van die outro’s. Ik hoorde toevallig van de week een ouwe MMB van AQLN (van toen we nog bij RTL zaten, moet 2012 geweest zijn) en daar zaten ook al namedrops in de outro’s van platen (wel niet gezongen maar gearticuleerd gesproken door nochtans zangeres Jackie Jones). Overigens is dit no big deal, amai seg – een jingletje draaien op een outro ipv op een intro… Het feit dat dit nieuws is – of toch als dusdanig door die sly-mannen wordt voorgesteld – duidt toch op enige bloedarmoede, van geen hout nog pijlen weten maken. Zet heel die hippe sfeer van innovatie en creativiteit serieus voor schut toch ?

Rett
Gast
Rett

Wel serieus gericht op het tomorrowland-achtige soort muziek dat bvb Q graag programmeert. Maar dat geldt ook voor de toon en stijl van de Brandy jingletjes, en helaas ook voor die van al die andere producenten. (die van Brandy klinken vaak wel wat voller en ronder) – jingles zijn wat eenheidsworst geworden.

Meer in Actueel
Johan Rood: afscheid nemen in Westmalle

Blad 214: NRJ, RTBF, Expres en KIIS (video)

Schadeclaims maken nog niet schandalig rijk

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Blad 213: Zomerhit, offshore, StuBru + 538 (video)

Radio K.I.F is terug van weg geweest in Brussel

Sluiten