RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

MV Mi Amigo zinkende, crew van boord (audio)

Het is vrijdagmiddag 19 januari 1979 als de kustwacht van de Engelse kustplaats Harwich noodsignalen ontvangt van de MV Mi Amigo dat zich in de monding van de Theems bevindt. Het zendschip is de thuisbasis van Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Maar beide stations zijn al sedert 20 oktober 1978 uit de lucht wegens generatorproblemen.

Omdat de toestand van het schip erg slecht is en er vele gaten in de bodem zitten die steeds met beton dichtgemaakt werden, wordt het schip drijvende gehouden door continu het binnenstromende zeewater naar buiten te pompen, zo’n tienduizend liter per dag.

De barslechtje staat van het zendschip is één van de redenen waarom Mi Amigo-directeur Sylvain Tack, begin januari 1979, zijn contract met de Britse eigenaar en Caroline-directeur Ronan O’Rahilly verbroken heeft. Er circuleren geruchten dat Radio Delmare de plek van Radio Mi Amigo op de MV Mi Amigo gaat innemen. Daartoe heeft Delmare-baas Gerard van Dam met zijn nieuwe schip de Scheveningen 54 (MV Epivan) onlangs een nieuwe generator bij de Mi Amigo afgeleverd.

Nog één etmaal te gaan

Op 19 januari 1979 lijkt het helemaal mis te gaan. Tijdens een zware storm op de Noordzee, met windkracht 8 tot 9, wordt zoveel water gemaakt dat de drie pompen het niet meer aankunnen en ermee ophouden. Hierdoor dreigt het zendschip te zinken en worden er noodsignalen uitgezonden.

De Engelse kustwacht stuurt een helikopter om te kijken wat er gaande is, vanuit Harwich vertrekt een reddingsboot. Aan boord van het zinkende schip zijn vijf bemanningsleden aanwezig. Twee dj’s van Delmare; René de Leeuw en Peter van der Holst, en namens Caroline technicus Peter Chicago, Tony Allen en Roger Mathews.

Bij aankomst in Engeland wordt niemand aangehouden omdat de Britse overheid deze noodlottige situatie als ‘overmacht’ bestempeld. De verwachting is dat de MV Mi Amigo, die zonder verlichting op de Noordzee zinkende is, binnen 24 uur volledig zal zijn vergaan. Maar zoals wel eerder is gebeurd blijk het zendschip ook deze keer een hele aparte beschermengel te hebben.

In de avond van 19 januari gaat de storm liggen en kan er ’s anderendaags een nieuwe bemanning aan boord worden gebracht. Onder leiding van technicus Peter Chigago worden er nieuwe pompen geïnstalleerd en gaten worden gedicht. 

Men hoop ook zo spoedig mogelijk weer uit te gaan zenden. Toch zou nog tot 15 april duren voordat men terug in de lucht zou komen met muziekprogramma’s.

Heynen

Het ‘zinken’ in de media

Diverse media hebben het in het weekeinde van 19 januari 1979 over de gebeurtenissen op de Noordzee. Omdat het vrijdag is heeft de Veronica Omroep Organisatie (VOO) zendtijd op Hilversum 3. Lex Harding maakt melding van het zinken tijdens de ‘Top 40’ en Bart van Leeuwen praat de luisteraars bij tijdens de ‘Ad Bouman Top 10’ (ABTT). Ook de BRT, het ANP en Radio Luxemburg hebben er items over en de kranten staan er vol van. (TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx