RadioVisie

  • .
    .

Muziekstreaming is nog niet mainstream

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Video On Demand (VOD) is aan een steile opmars bezig, maar hoe zit dat met audio streaming? Maakt die een vergelijkbare evolutie door of niet? Uit de laatste ‘crossmedia’ CIM (TGM-CDJ) bleek dat meer dan de helft van de Belgische bevolking (16+) verklaart VOD te consumeren. De muziekstreamingdiensten, zoals Spotify of Deezer, spreken daarentegen slechts een kwart van de Belgen aan, iets meer in het noorden dan in het zuiden (26% versus  22%). Bijna de helft verklaart de diensten de dag ervoor te hebben gebruikt. Dat kun je nog niet echt een algemeen ingeburgerd gedrag noemen dus.

Het profiel is meer mannelijk dan vrouwelijk, en jong (zoals we vermoedden) maar met een sterk verschil tussen de generaties. De allerjongsten zijn uiteraard het sterkst vertegenwoordigd en audio streaming is zelfs mainstream bij de Nederlandstalige 16-24-jarigen met 54% van de gebruikers. Meer in het algemeen is audio streaming vooral populair bij mensen jonger dan 45 en bij de beter gegoede sociale groepen.

Crossmediaal vertegenwoordigen heavy listeners naar de radio 29% van de bevolking 16+, maar ook 41% van de gebruikers van audio streaming (index 144). Net zoals VOD-gebruikers heavy viewers van televisie zijn, consumeren de gebruikers van muziekstreamingplatforms dus vooral veel geluid. Ze zijn ook heel duidelijk oververtegenwoordigd bij de grote gebruikers van sociale media, VOD, digitale pers, maar ook film.

Hoewel de CIM geen cijfers per platform geeft, steekt Spotify ver boven al zijn concurrenten uit, met een kleine helft (44%) betalende premium accountgebruikers waarbij meerdere gebruikers hetzelfde account  kunnen gebruiken. De overige 56% beweert een gratis account te gebruiken, met reclame dus. Daar ligt een enorm verschil in de houding ten opzichte van VOD. Bij video is het idee van betaalde dienstverlening nu volledig ingeburgerd bij een groot deel van de bevolking.

Voor audio daarentegen overheerst nog steeds het idee dat het gratis moet zijn. Uit de laatste publicatie van CIM RAM blijkt dat we bijna evenveel in het noorden en meer in het zuiden naar muziek luisteren via videoplatforms als via audioplatforms. De belangrijkste concurrent van Spotify blijft heel duidelijk YouTube. Naast de gratis accounts die gerentabiliseerd worden door reclame en luisteren via videoplatforms, blijft een betalend premium audio-abonnement beperkt tot een kleine minderheid. (Bernard CoolsSpace)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Spotify Group Session: samen luisteren

Het lijkt een beetje de week van Spotify te worden. Tenminste wat de berichtgeving betreft Lees verder

Spotify: 300 miljoen gebruikers, verliezen blijven opstapelen

Spotify heeft momenteel een recordaantal van 299 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, maar lijdt steeds zwaardere Lees verder

VS: Podcaster Joe Rogan sluit miljoenendeal met Spotify

Spotify kondigde dinsdag een exclusieve deal aan met komiek Joe Rogan, die met The Joe Lees verder

Blad 620: NRJ, Spotify & StuBru (video)

We hadden al Throwback Thursday en nog een hele rits andere en nu is er Lees verder

Blad 611: MNM, Spotify en DH Radio

Op zoek naar een baan? Probeer dan eens bij MNM. Spotify biedt podcasters een extra Lees verder

Blad 554: Spotify, Marc en Sven (audio)

Spotify: na geluid, is daar nu ook de videoMi Amigo: adrenaline-shot voor offshore fansSven Ornelis: Lees verder

Blad 484: Spotify, evenementenradio, podcasts

'Feest van de Arbeid' morgen. Omdat we het inmiddels gewend raakten om te luisteren naar Lees verder

Blad 482: Foei, Spotify en BRT Top 30 (video)

Omdat we het beu zijn om de oren te worden geslagen met deze taalfout op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx