fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Muziekquotum op komst in Italië?

In Vlaanderen kennen we het fenomeen maar al te goed… Met de regelmaat van de seizoenen, nogal onvoorspelbaar dus, duiken verhalen op over té weinig aandacht voor ‘Vlaamse’ muziek op de radio in… Vlaanderen. 

Er zijn de voorbije decennia talloze pogingen gedaan en organisaties opgericht om daar wat aan te doen, er zijn quota bedacht voor de publieke omroep, er zijn de ‘boekskes’ waarin misnoegde artiesten om de haverklap hun hart mogen uitstorten… Het idee vindt nu ook ingang op het Apennijns Schiereiland, Italië dus. Ook daar is een politieke partij de motor achter de beweging. 

Monsterboetes voorzien

Als het aan de populistische Lega ligt, moeten radiostations in de toekomst meer muziek uit eigen land gaan draaien. Daartoe is er een wetsvoorstel neergelegd met de verplichting om 33% muziek uit te zenden van en door Italiaanse artiesten. Goed nieuws dus voor Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Zucchero Fornaciari en Jovanotti, want zij krijgen mogelijk nog meer airplay. Als de plannen doorgaan moet één op de drie gedraaide nummers van eigen Italiaanse makelij zijn. Daarnaast moet 10% van jonge artiesten komen of van kleine Italiaanse platenlabels.

Met dit quotum wil Lega muziek van eigen bodem tot cultureel erfgoed erkennen. Mochten radiostations zich niet aan de regels houden, dan zijn de voorgestelde straffen niet mis. Ze kunnen oplopen tot een uitzendverbod van een jaar. Het is de politieke partij een doorn in het oog dat de tien populairste radiostations steeds minder Italiaanse muziek zijn gaan draaien. Ze halen momenteel een percentage van 23%, een decennium geleden was dit nog 35%.

Ook het protest is niet niks

De verschillen onderling zijn enorm. Zo heeft marktleider RTL 102.5 in de periode 2010-2017 bijna 39% Italiaanse muziek geprogrammeerd. Radio Italia zit er zelfs ruimschoots boven. De publieke omroep RAI draaide op Radio 1 en 2 liefst 43,5% muziek van eigen bodem. Voor de overige stations zou het wel een (flinke) ingreep betekenen. 

Radio 105 schuurt met 32,4% al tegen het quotum aan, maar RDS (27,6%), Radio Kiss Kiss (21,9%), R101 (12,1%) en Virgin Radio (4,9%) zitten er ruimschoots onder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er felle kritiek is op de plannen.

Ook in Frankrijk…

Muziekquota zijn ook in Frankrijk al sinds jaar en dag ingevoerd, minstens 40% muziek moet er van eigen artiesten komen. In Nederland is er geen verplichting, wel heeft NPO Radio 2 aangegeven minstens 25% Nederlandse artiesten te draaien. 100% NL is het enige station dat volgens z’n licentie minstens 70% aan Nederlandstalige muziek moét draaien. (radio.nl)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Radioblad 102: StuBru, Radio 2 en meer Veronica

'Zwaarste Lijst' van StuBru: Alex wordt opgevolgd door Sofie en FleddyRadio 2 neemt nieuwe afleveringen Lees verder

Nederland: akkoord over tweede commerciële mux en lokale DAB+

In Nederland is na maandenlang onderhandelen een belangrijk akkoord bereikt tussen de regering en de Lees verder

Retro-interview: Christel Van Dyck-Filip Pletinckx (audio)

Lang geleden, héél lang geleden, nog voor er drie madammen waren, werd de doordeweekse ochtend Lees verder

‘Kids’ nemen de macht over bij PROS (audio)

Het vijfde leerjaar -  5C van KCD Denderleeuw - aangevoerd door meester Luc (foto onderaan) Lees verder

Nieuwe erkenning voor 19 radiostations waarvan erkenning werd betwist

Minister van Media Sven Gatz heeft vandaag de erkenning (her)bevestigd van negentien radiostations, te weten Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in muziek
Retro ‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden

Het Avondblad van 21 februari (audio)

Het Avondblad van 18 februari (video)

Het Middagblad van 17 februari (video)

Het Avondblad van 14 februari (video)

De Eregalerij: ode aan de auteurs achter K3

Sluiten