RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Muziekquotum op komst in Italië?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen kennen we het fenomeen maar al te goed… Met de regelmaat van de seizoenen, nogal onvoorspelbaar dus, duiken verhalen op over té weinig aandacht voor ‘Vlaamse’ muziek op de radio in… Vlaanderen. 

Er zijn de voorbije decennia talloze pogingen gedaan en organisaties opgericht om daar wat aan te doen, er zijn quota bedacht voor de publieke omroep, er zijn de ‘boekskes’ waarin misnoegde artiesten om de haverklap hun hart mogen uitstorten… Het idee vindt nu ook ingang op het Apennijns Schiereiland, Italië dus. Ook daar is een politieke partij de motor achter de beweging. 

Monsterboetes voorzien

Als het aan de populistische Lega ligt, moeten radiostations in de toekomst meer muziek uit eigen land gaan draaien. Daartoe is er een wetsvoorstel neergelegd met de verplichting om 33% muziek uit te zenden van en door Italiaanse artiesten. Goed nieuws dus voor Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Zucchero Fornaciari en Jovanotti, want zij krijgen mogelijk nog meer airplay. Als de plannen doorgaan moet één op de drie gedraaide nummers van eigen Italiaanse makelij zijn. Daarnaast moet 10% van jonge artiesten komen of van kleine Italiaanse platenlabels.

Met dit quotum wil Lega muziek van eigen bodem tot cultureel erfgoed erkennen. Mochten radiostations zich niet aan de regels houden, dan zijn de voorgestelde straffen niet mis. Ze kunnen oplopen tot een uitzendverbod van een jaar. Het is de politieke partij een doorn in het oog dat de tien populairste radiostations steeds minder Italiaanse muziek zijn gaan draaien. Ze halen momenteel een percentage van 23%, een decennium geleden was dit nog 35%.

Ook het protest is niet niks

De verschillen onderling zijn enorm. Zo heeft marktleider RTL 102.5 in de periode 2010-2017 bijna 39% Italiaanse muziek geprogrammeerd. Radio Italia zit er zelfs ruimschoots boven. De publieke omroep RAI draaide op Radio 1 en 2 liefst 43,5% muziek van eigen bodem. Voor de overige stations zou het wel een (flinke) ingreep betekenen. 

Radio 105 schuurt met 32,4% al tegen het quotum aan, maar RDS (27,6%), Radio Kiss Kiss (21,9%), R101 (12,1%) en Virgin Radio (4,9%) zitten er ruimschoots onder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er felle kritiek is op de plannen.

Ook in Frankrijk…

Muziekquota zijn ook in Frankrijk al sinds jaar en dag ingevoerd, minstens 40% muziek moet er van eigen artiesten komen. In Nederland is er geen verplichting, wel heeft NPO Radio 2 aangegeven minstens 25% Nederlandse artiesten te draaien. 100% NL is het enige station dat volgens z’n licentie minstens 70% aan Nederlandstalige muziek moét draaien. (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx