fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

2003: Enorme muziekcollectie blijft ter plekke

‘Een gegeven paard kijkt men niet in de bek!’ Dat weten ze nu ook weer in de radiohoofdstad van West-Vlaanderen, Kortrijk. De heisa begon toen de regionale omroep van de kustprovincie geen blijf meer wist met de eigen audiocollectie. Vinyl en cd’s, samen goed voor vele tienduizenden eenheden, zet je niet zomaar in een hoekje weg.

Zeker niet in het nieuwe omroepgebouw aan de Doorniksesteenweg waar zelfs de afmetingen van de brooddozen die het eigen personeel meebrengt, gereglementeerd zijn. Iedere vierkante millimeter is er immers van belang. Dus werd een geste gedaan richting openbare stadsbibliotheek. Die konden 33- en 45-toeren vinyl, inclusief de bijhorende steekkaarten, gratis krijgen. Op één voorwaarde: ‘alles of niks’!

Maar dat was zonder Spirit-gemeenteraadslid Piet Missiaen gerekend. De man was blijkbaar al een tijdlang niet meer in het nieuws geweest en kwam ‘arbitrair’ tussen. Hij wilde dat de Stad Kortrijk een onderzoek zou instellen naar het financiële plaatje dat aan het geschenk vasthing. Verhuizen, afstoffen, archiveren, restaureren en opbergen. Dat moest allemaal gebeuren. Misschien in een andere volgorde. 

Maar als er daarvoor extra geld moest worden uitgegeven, was er een probleem. “Bovendien zouden vele opnames toch dubbel zijn en bijgevolg reeds in de stadsbibliotheek aanwezig zijn”, had Missiaen geopperd. Schepen Stefaan Bral was het ermee eens dat, op het eerste gezicht, leek alsof er een probleem was. De overeenkomst met de VRT stipuleerde immers duidelijk dat de collectie intact moest blijven.

De dubbele exemplaren mochten er inderdaad niet uit verwijderd worden. Maar in Kortrijk zijn schepenen niet voor één enkel gat te vangen. “Weet je wat?”, dacht de man, “als er dubbels in zitten, dan verkopen we het exemplaar van de stadbibliotheek en houden we dat van Radio 2. Is dat geen mooie oplossing?”

Waarna ook dit probleem herleid werd tot z’n werkelijke proporties en Kortrijk zijn reputatie als radiostad had gered. Stel dat net daar de provinciale omroep in ‘affronten’ was gevallen. De Groeningestad zal nu op haar beurt de hele collectie catalogeren. En dat daar, tijdelijk, iemand speciaal op zal moeten toezien, is zelfs goed voor de werkgelegenheid in de regio. Blijft het feit dat een unieke muziekcollectie niet uit Kortrijk zal verdwijnen.

°Lees ook: Probeer dan al eens om goed te doen

° Foto boven: het huidige Radio 2-gebouw aan de Doorniksesteenweg (credits: deredactie.be), dat men alweer zou verlaten om volgend jaar terug te keren naar het Conservatoriumplein (foto onder).


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 705: Eregalerij, Astra1 en NRG (video)

We stellen uit, we verschuiven en prikken tenslotte een nieuwe datum. Oei! Is de satelliet Lees verder

Blad 704: FM Promotion, Jolien en LokaalGelderland

Raad van State is opnieuw aan het werk. Drie jaar wachten op oordeel. Het duurt Lees verder

Blad 703: TOPradio, StuBru & Erica (audio)

De luisteraars blij maken in corona-tijden met een 100-lijst. Er is nog geen datum, maar Lees verder

Blad 698: Lievegem, NRJ Hamburg & een ultieme classics-lijst

Omdat hij uit de buurt is én goed is in reportages ter plaatse. In Duitsland Lees verder

Blad 697: Nostalgie, StuBru, TOPradio

Een lijst zo lang als er jaren zijn na Christus. Als iedereen keurig zijn best Lees verder

StuBru start 2021 met vier nieuwe stemmen

Studio Brussel gaat het nieuwe jaar meteen van start met een pak nieuwe stemmen. Het Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 693: FM Gold, Kortenberg, Queen (video’s)

Eén frequentie voor elke burgemeester in Izegem en Meulebeke. Een telenetkanaal voor die van Kortenberg. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
2003: Probeer dan al eens om goed te doen

2003: Contact Inter veroordeeld tot dwangsom

2003: De eerste 124 gelukkigen

Sluiten