‘Een gegeven paard kijkt men niet in de bek!’ Dat weten ze nu ook weer in de radiohoofdstad van West-Vlaanderen, Kortrijk. De heisa begon toen de regionale omroep van de kustprovincie geen blijf meer wist met de eigen audiocollectie. Vinyl en cd’s, samen goed voor vele tienduizenden eenheden, zet je niet zomaar in een hoekje weg.
Zeker niet in het nieuwe omroepgebouw aan de Doorniksesteenweg waar zelfs de afmetingen van de brooddozen die het eigen personeel meebrengt, gereglementeerd zijn. Iedere vierkante millimeter is er immers van belang. Dus werd een geste gedaan richting openbare stadsbibliotheek. Die konden 33- en 45-toeren vinyl, inclusief de bijhorende steekkaarten, gratis krijgen. Op één voorwaarde: ‘alles of niks’!
Maar dat was zonder Spirit-gemeenteraadslid Piet Missiaen gerekend. De man was blijkbaar al een tijdlang niet meer in het nieuws geweest en kwam ‘arbitrair’ tussen. Hij wilde dat de Stad Kortrijk een onderzoek zou instellen naar het financiële plaatje dat aan het geschenk vasthing. Verhuizen, afstoffen, archiveren, restaureren en opbergen. Dat moest allemaal gebeuren. Misschien in een andere volgorde.
Maar als er daarvoor extra geld moest worden uitgegeven, was er een probleem. “Bovendien zouden vele opnames toch dubbel zijn en bijgevolg reeds in de stadsbibliotheek aanwezig zijn”, had Missiaen geopperd. Schepen Stefaan Bral was het ermee eens dat, op het eerste gezicht, leek alsof er een probleem was. De overeenkomst met de VRT stipuleerde immers duidelijk dat de collectie intact moest blijven.
De dubbele exemplaren mochten er inderdaad niet uit verwijderd worden. Maar in Kortrijk zijn schepenen niet voor één enkel gat te vangen. “Weet je wat?”, dacht de man, “als er dubbels in zitten, dan verkopen we het exemplaar van de stadbibliotheek en houden we dat van Radio 2. Is dat geen mooie oplossing?”
Waarna ook dit probleem herleid werd tot z’n werkelijke proporties en Kortrijk zijn reputatie als radiostad had gered. Stel dat net daar de provinciale omroep in ‘affronten’ was gevallen. De Groeningestad zal nu op haar beurt de hele collectie catalogeren. En dat daar, tijdelijk, iemand speciaal op zal moeten toezien, is zelfs goed voor de werkgelegenheid in de regio. Blijft het feit dat een unieke muziekcollectie niet uit Kortrijk zal verdwijnen.
°Lees ook: Probeer dan al eens om goed te doen
° Foto boven: het huidige Radio 2-gebouw aan de Doorniksesteenweg (credits: deredactie.be), dat men alweer zou verlaten om volgend jaar terug te keren naar het Conservatoriumplein (foto onder).