RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Must see: terugblik op 90 jaar Radio Luxemburg en RTL

Op de Engelstalige website RTL Today werd deze week een even knappe als boeiende videoreportage van ongeveer 20 minuten online gezet met de geschiedenis van Radio Luxemburg. Absoluut een ‘must see’ voor radiofielen.

Aanleiding is het stopzetten van de langegolfuitzendingen van RTL eind vorig jaar. Het gaat om een Engelstalige versie van een reportage die PISA, een toonaangevend Luxemburgs wetenschapsmagazine, onlangs maakte, maar dan in het Letzeburgs.

RTL Today heeft een samenwerking met PISA om hun wetenschappelijke reportages te reporoduceren in het Engels. Je ziet presentator Olivier Catani die – als rode draad door het verhaal – een van de drie zendmasten van Junglinster beklimt en u intussen vertelt over de 90-jarige geschiedenis van Radio Luxembourg, later RTL.

De drie zendmasten van elk 215 meter werden gebruikt voor de uitzendingen via langegolf. Het lot van de masten is nog onduidelijk, maar we leren hier ook dat ze momenteel worden uitgerust met camerabewaking, omdat er de laatste tijd blijkbaar al meerdere ‘avonturiers’ – of zijn het ‘influencers’? – in de masten werden gesignaleerd.

Wellicht werden/worden die geïnspireerd door het feit dat er niet meer wordt uitgezonden via de masten en er dus ook geen risico meer is op elektrocutie. Sowieso was dat risico al klein toen er wel nog werd uitgezonden, maar dat weten die avonturiers niet altijd.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink Hof
Rink Hof
17 mei 2023 - 18:29 18:29

Dat is een leuke video!
De lange golf van Junglinster werd in 1972 verplaatst naar Beidweiler, dat ligt iets lager en daar kon meer vermogen (tot wel 2000 kW ERP) worden aangezet. Sindsdien worden de masten in Junglinster alleen als reserve gebruikt. Op de lange golf werd 24/7 het franstalig programma uitgezonden.
De Duitse, Engelse, Nederlandse en Italiaanse uitzendingen werden uitgezonden op de middengolf vanuit Marnach. Die two-o-eight is ook al jaren geleden uitgezet.
De beklimming van Junglinster is waarschijnlijk spectaculairder dan de beklimming van Beidweiler…..

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx