fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Music for Life: Het grote Vlaamse hart (video)

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag met een bijdrage van Filip Van Molle.

Music for Life: Het grote Vlaamse hart

Toen ‘Music For Life’ enkele jaren geleden met de ‘know-how’ van het Nederlandse 3FM Glazen Huis en ‘Serious Request’ brak, overheersten de twijfels en de bedenkingen. Maar naarmate de jaarlijkse inzamelacties evolueerden en vanwege het toenemende succes werd het vertrouwen in een andere aanpak groter. Een navenante belangstelling was het gevolg. Met als slogan ‘Iedereen zorgt voor iedereen’ werd er ook dit jaar voor talloze initiatieven geld ingezameld. Een gebeuren van een volle week boordevol hartverwarmende sympathie.

Tussen de start met op aanvraag ‘Guiding Light’ van Mumford and Sons en ‘Thinking About a Place’ van War On Drugs als slotverzoek, lagen er 144 uren grappige, spannende en soms zeer emotionele radio waarbij de presentatoren Eva De Roo, Michèle Cuvelier en Otto-Jan Ham van Studio Brussel het vaak niet droog hielden. 

Zoals tijdens de actie voor ‘Kom op tegen Kanker’ waarbij Kevin en Dieter Coppens de afstand van 2700 kilometer tussen de geboorteplaats van de kerstman in het Finse Rovanieni en het domein ‘Puyenbroeck’ in Wachtebeke overbrugden. Het weerzien met de moeder van Kevin (fotocredits: VRT), die zelf aan kanker lijdt, ging door merg en been en maakte ongekende emoties los. Deze lange reis, die grotendeels al liftend werd afgelegd, leverde de fraaie som van € 102.645 op.

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Linde Merckpoel, doorgaans een spraakwaterval, waagde zich aan het schijnbaar onmogelijke; namelijk één week lang zwijgen in de Gentse Sint-Machariuskerk. Via zogenaamde stille evenementen zoals een avond met discobar ‘A Moeder’, een pingpongwedstrijd en een laatste avondmaal met spaghetti op het menu, werd er in totaal € 10.000 euro ingezameld voor de VZW Coda, dit ter ondersteuning van stervensbegeleiding. Als kroon op het werk werd Coldplay’s ‘Viva La Vida’ als ode aan het leven gedraaid.

Cath Luyten en Stijn Vlaminck (fotocredits: VRT) ontfermden zich over de ‘Warmathons’, die op zes verschillende plaatsen, onder andere in Brugge, Gent, Hasselt en in Brussel werden gehouden. Duizenden deelnemers liepen één of meerdere rondjes op een parcours van om en bij de twee kilometer. Het lopen en zweten was, mede door een privé schenking van een bank, goed voor  € 415.760.

Christine al een echte queen

Niet alleen de Vlamingen maar ook verschillende groepen met naam en faam leverden in de tijdelijke concertzaal The Flame een bijwijlen knappe bijdrage. Bazart, die voor het reizende duo Chris en Dieter ‘Goud’ vertolkte, Hooverphonic, Kooks, Christine and The Queens verrasten en overtroffen zichzelf. Vooral de laatst genoemde Franse groep met de dertigjarige frontvrouw Heloïse Letissier uit Nantes, gaf een indrukwekkende showcase ten voordele van VZW Humain, die voor het respecteren en het behoud van de mensenrechten ijvert. Goed voor € 20.000.

Een fenomenale conclusie 

Dat de VRT bij deze ‘iedereen zorgt voor iedereen’ de lat hoger legde, werd duidelijk met de ‘warmste radio voor één dag’, dit in samenwerking met Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel. Voor de slotshow werd bovendien maar liefst een anderhalf uur zendtijd op televisie bij één uitgetrokken. Papa-in-spé Carl Van Nieuwkerke blonk eens te meer uit als een polyvalente presentator. De man is heel empathisch en de meester van korte maar verhelderende gesprekken. 

Met een goed opgebouwde spanning volgde de lang verwachte bekendmaking van het gigantische bedrag. € 17.286.122. Beter dan het Nederlandse 3FM tijdens ‘Serious Request’ vanuit het Glazen Huis, zelfs in de hoogdagen met grote radiopersoonlijkheden als Gerard Ekdom en Giel Beelen. Een gigantische Vlaamse voltreffer, die duidelijk om meer vraagt…

° Is getekend: Filip Van Molle


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in vrt
Recordbedrag voor ‘De Warmste Week’

Het Kerstavondblad van 24 december

Het Avondblad van 23 december (audio)

Het Avondblad van 22 december (filmpjes)

Brandy leverde de ‘Warmste Jingles’

Het Avondblad van 21 december (audio)

Sluiten