fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Museum RockArt wil alsnog naar Den Haag (video)

Museum RockArt is een begrip in radiomiddens, toch bij die generatie die zeezenders en in de avonturen van Radio Veronica meegemaakt hebben. Niet enkel hele horden Nederlanders trekken er naar toe, met de Vlamingen die er naartoe trokken kan je makkelijk de tribune vullen van een middelgrote ploeg uit de Jupiler League. Kwestie dat u zich een beeld kan vormen over de aantrekkingskracht en de populariteit. 

Vooral de originele Veronica studio’s uit de jaren ’60 die helemaal werd gerestaureerd is er een trekpleister. Het kloppende hart waar vandaan al die schitterende programma’s werden gemaakt is een relikwie. Uiteraard hou je enkel daarmee een museum niet uit de kosten. Bovendien was de studio slechts het werkinstrument voor de presentator en de muziek. Tenslotte draaide het allemaal om dit laatste. 

Daarom is Museum RockArt ook een plek waar een enorme collectie attributen terug te vinden is vinden die zowat alles te makken hebben met Nederlandse popmuziekgeschiedenis vanaf de jaren vijftig tot nu. Veronica maakte de Nederpop tot in de Verenigde Staten bekend. Denk aan Shocking Blue, Tee Set en George Baker Selection. In de Veronica-jaren was Vlaanderen zelfs een wingewest voor de Nederlandse popmuziek. Wat aldaar in de hitlijsten opdook, werd gegarandeerd een hit alhier.

Oud Veronica-technicus Ad Bouman in de Veronica-studio in Museum RockArt aan het werk.

Is Den Haag enkel een droom?

Gitaren, drumstellen, bühnekleding, posters, gewonnen prijzen, gouden en platina albums, elpees, singles, boeken, muziekbladen, fanclubbladen, hoesontwerpen, contracten, foto’s, video’s, zwart/wit fotokaarten, flipperkasten, oude versterkers. Het lijstje dat er is te bekijken en beleven is eindeloos.

Er is helaas ook een keerzijde voor al dat netjes gestockeerde fraais; de plek van het museum is niet de meest bereikbare. Een industrieterrein helemaal in Hoek van Holland. Ver, heel ver, te ver. Daarom wil museumdirecteur Jaap Schut er al een tijdje weg, liefst naar ‘Beatstad’ Den Haag. “Meer dan de helft van onze collectie beslaat de Haagse popgeschiedenis, de indorock, de nederbeat en muzikanten als Anouk en Kane”, aldus Schut bij de regionale omroep RTV Rijnmond. 

Een verhoopte verhuis was gepland in 2017, maar één jaar verder is er niks veranderd. Daarom is er nu een deadline uitgesproken. Als er dan geen duidelijkheid is, worden andere gemeenten gezocht. “We zijn volledig uit ons jasje gegroeid en moeten verder. En ik vind echt dat we in Den Haag horen, want dat is beatstad nummer 1. Maar als zij niet willen dan houdt het op.” aldus nog Schut.

Helaas lijkt die wens niet meer uit te komen al sluit Schut een ‘mirakel’ niet uit. Er gebeuren wel eens meer vreemde zaken in de kersttijd.“En het is niet zo dat we de deur dichtdoen voor Den Haag. Ze zijn dan alleen één van de steden. Andere hebben zich gemeld als mogelijke locatie voor het Rockmuseum. En daar zitten plaatsen bij als Almere, Den Bosch en ook Rotterdam”. (PVB. Bron: MediaMagazine)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Jan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Als men mikt op “toeristen” dan is inderdaad een andere locatie de ideale plek voor het museum. Maar de “liefhebbers en fans” weten het wel te vinden. Men kan er trouwens een gezellig dagje uit van maken want Hoek van Holland heeft wel wat te bieden… leuke terrasjes en niet te versmaden de mooie wandelboulevard waar de zeeschepen zich klaar maken om de haven van Rotterdam binnen te varen. Eén minpuntje: de openingsuren zijn wel nog beperkt maar de tentoonstelling en het aanbod van vinyl en boeken maakt veel goed !

Meer in Actueel
Het Avondblad van 26 november (video)

Moeten er nog sterren zijn? MNM zoekt ze!

‘Stabat Mater’ op 1 in de ‘Klara Top 100’ (audio)

Bose verslikt zich in switch van vTuner naar TuneIn

NPO Radio 2 onthult Top 2000 Team
Amazon’s grote plannen met Alexa (video & audio)

Sluiten