fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Videoclips bepaalden het radiobeleid – 2 (video)

Michael sloopt de muur

Door het overmatig programmeren van hoofdzakelijk blanke acts werd MTV echter snel het doelwit van aanzwellende kritiek. Het almachtige platenlabel CBS en David Bowie staken hun toenemend ongenoegen over het gebrek aan ‘zwarte’ tracks niet onder stoelen of banken. Uiteindelijk zette president Les Garland, gezien de nummer één status van ‘Billy Jean’, de voorbode voor ‘Thriller’, het licht op groen voor een gigantische Jackson-promotie. 

Samen met de release van de film ‘Flashdance… Oh What A Feeling’, waarin een onnavolgbare Irene Cara de hoofdrol opeiste, maar die verder ook talloze bestellers bevatte, kregen Donna Summer, Lionel Richie, Ray Parker, Herbie Hancock, Prince en anderen een welverdiende plaats op de pluralistische playlist waarop rockbands als Van Halen, Survivor en Journey inmiddels eveneens aan bod kwamen.

Deze ruime variatie diende ook als fundament voor het bijgestelde ‘hitradio’-format dat vooral in de ‘Big Apple’ van zich deed spreken. Scott Shannon gebruikte deze evolutie om vanaf 2 augustus 1983, samen met de ‘know how’ van zijn ontbijtshow bij WHTZ alias Z100, in 75 dagen tot een megasucces uit te bouwen. Concurrent WPLJ, dat zich van zijn tanende populariteit bewust was, schakelde zonder dralen naar een stoerder imago over.

De rebellie van TMF

Bepaalde MTV in grote mate de muzikale koers van de Amerikaanse radiostations, in Europa werd een ander verhaal geschreven. De Europese MTV-afdeling, die weinig of geen aandacht aan de ‘lokale’ artiesten besteedde, kreeg vooral in Nederland forse tegenwind. Radio 538, dat o.a. door mediaondernemers Lex Harding, Wessel van Diepen en Erik de Zwart was opgericht en langzaam z’n weg vond via kabel, zocht reeds lang naar middelen om een grotere bekendheid te verwerven.

Vermits talloze artiesten, naast Radio 3, nog een extra boost konden gebruiken, werden de plannen voor de oprichting van TMF, de ‘Music Factory’, steeds concreter. Met ‘Too Much Love Will Kill You’ van Brian May werd op 1 mei 1995 de tegenhanger van de overzeese reus in stelling gebracht. Na een voorzichtige start gingen de kijkcijfers pijlsnel naar omhoog. De keuze van Radio 538 en de behoeften van de platenmaatschappijen om vooral Marco Borsato, inclusief het betere werk te steunen, stonden meer dan ooit centraal.

Yout Tube en Compagny

Naarmate de multimediamogelijkheden zich ontwikkelden, kalfde het belang van MTV en van TMF verder af. Vooral het alles omvattende You Tube nam de functie van de inmiddels verdwenen videoclip-zenders met verve over. Vele jongeren, die er nauwelijks wat voor voelden om de complexe wegen van ‘The Voice’ of van andere talentenjachten te bewandelen, kozen voor een directere en een veel concretere aanpak.

Zo veroverde de Zuid-Koreaanse zanger PSY met ‘Gangnam Style’ in 2014 twee miljard views op YouTube. Voldoende redenen om het bizarre nummer ook op de radio te draaien. Gevestigde waarden als Britney Spears, Katy Perry en Tom Cruise beleefden trouwens de dolste pret aan de aan de danspasjes van de Zuid-Koreaan. 

Dat de man daarna regelmatig in de prijzen viel, verbaasde niemand. Adèle startte via de clip van ‘Chasing Pavements’ op My Space een onwaarschijnlijke carrière, Ed Sheeran groeide, samen met zijn gitaar, via het plaatsen van covers op YouTube, uit tot een wereldster en Panic at the Disco werd een onuitwisbaar begrip bij de jonge consumenten.  

Het ‘geruisloze’ YouTube

Ook de 22-jarige Rotterdamse Davina Michelle pakte de uitbouw van haar carrière zeer handig aan. Als fan waagde ze zich via het internet aan ‘What About Us’ van P!nk, waarop de Amerikaanse wereldster positief reageerde. De AVRO en de TROS, die jaarlijks het programma ‘Beste Zangers van Nederland’ uitzenden, nodigden haar daarna uit voor een optreden. De rest is geschiedenis. 

Met ‘Duurt Te Lang’ overdonderde Davina niet alleen de andere genodigden maar belandde ze ogenblikkelijk in de playlists van Radio 538, 100%NL en NPO Radio 2. Zonder verdere deelname aan één of andere competitie haalde het oorspronkelijk Italiaanse liedje dadelijk de nummer1 positie in de hitparades om daar gedurende elf weken onafgebroken te vertoeven. 

Een voorbeeld waarmee het zoveelste bewijs werd geleverd dat YouTube haast geruisloos en met de neus voor nieuw talent een onvermijdelijk richtinggevend platform werd. Een gegeven, dat zeker nog lang zal overeind blijven. (FvM)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Van mini-muziekfilms tot een niet te onderschatten promotie op YouTube voor de huidige muziekwereld, de
De audio-verpakking van een nieuwsuitzending in de Amerikaanse 70's & 80'sAfkicken van popmuziek en vallen
Hoog bezoek bij Kiis FM Tijdens de befaamde jaarlijkse Lions-beurs in het mondaine Cannes komen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dossier
Videoclips bepaalden het radiobeleid? – 1 (video)

De kwestie kanaal 10: wat verbergt Vlaanderen voor de EBU?

Eurobarometer: radio blijft meest geloofwaardige medium

Frankrijk begraaft DMB-R, de bastaardzoon van DAB

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 3)

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 2)

Sluiten