RadioVisie

  • .
    .

Mooiste ‘stationstem’ gezocht en gevonden

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wie al eens de trein neemt zal ze gehoord hebben. Misschien gaat hun mededeling aan jou voorbij, ofwel hoor je ze niet door het omgevingslawaai ofwel probeer je toch te begrijpen wat er gezegd wordt omdat het van belang kan zijn. Sommigen noemen hen stationsomroepers, maar zo heten alleen zij die in een voetbalstadium hun ding doen. De stemmen die door de luidsprekers in de spoorwegstations te horen zijn worden ‘verkeersinfobediende’ genoemd. 

In het kader van de acties van Klant-Centraal werd in december 2022 onder de verkeersinfobedienden een wedstrijd gehouden om de beste stem te vinden voor aankondigingen in de treinstations. Er werden 161 stemmen uitgebracht en daarvan gingen er 69 naar Serge Hadermann, verkeersinfobediende in Antwerpen.

Dat deze radiomaker, met een CV dat teruggaat tot de beginjaren van de Antwerpse vrije radio, met kop en schouders boven de andere finalisten uit stak, is niet echt een verrassing. Reeds vier decennia kan hij het radiomaken niet laten. Al dan niet achter de schermen. Donna, City Music, Magdalena, TOPradio, Nostalgie, Gemini, 19… Het lijstje is bijlange na niet volledig. Tel daarbij een sporadisch uitstapje naar televisie…

EMMA heet eigenlijk Karen

Het doel van de wedstrijd was om andere NMBS-medewerkers aan te moedigen om hun stem te laten opmerken. Zo kan men vooral aangename, duidelijke stemmen laten horen in de stations. Specifieke berichten over bijvoorbeeld rookverbodcampagnes, werfinfo en groepsreservaties met naamsvermelding, worden ingesproken door een verkeersinfobediende en vervolgens op regelmatige tijdstippen herhaald.

De standaard audioaankondigingen gebeuren door EMMA. En dat is de afkorting van Electronic Management of Message and Announcement. Een computersysteem waarmee wordt gecommuniceerd over vertragingen, spoorwissels op de perrons en stations waar de trein zal stoppen. Achter de stem van deze NMBS-info, in vier verschillende talen, zitten al bijna tien jaar lang dezelfde vier stemactrices. Voor Vlaanderen is dat Karen De Visscher.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Doordenker-2
Doordenker-2
4 februari 2023 - 13:38 13:38

Over smaak valt niet te discussiëren, ook niet qua stemgeluid.
Casey Kasem, die met zijn ‘cracling voice’ AT40 (American Top 40) presenteerde, was een van de populairste presentatoren ooit uit de Amerikaanse radiogeschiedenis.

Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
2 februari 2023 - 09:50 09:50

Vele keren tijdens de COVID19 Serge Hadermann gehoord op het perron “om de mondmaskers aan te houden”. Recent nog voor een aankondiging voor werken aan het spoor.

J.D.M.
J.D.M.
1 februari 2023 - 16:14 16:14

Serge is ook een krack in het presenteren van zeezenderdagen (o.a; in Gistel)

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx