Monitoring radio’s: ‘Big Brother’ luistert mee VRM: steekproeven en gerichte controles op de naleving van de regels

Leestijd: 3 minuten

De onderzoekscel van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) monitorde in de eerste jaarhelft al 85 verschillende omroeporganisaties, in totaal goed voor 230 onderzoeksopdrachten. De meest gemonitorde zender is VBRO (15 keer), gevolgd door Stadsradio Vlaanderen (11) en het inmiddels geschorste Hit! (9).

Met het kaderbesluit ‘Monitoring’ dat een aantal jaar geleden goedgekeurd werd, is de onderzoekscel van de VRM belast met het toezicht op de naleving van en de beteugeling van de bepalingen van het mediadecreet. Zo kan die cel op regelmatige basis of via steekproeven, gerichte controles uitvoeren op de naleving van de regels inzake commerciële communicatie (reclame, sponsering, …). Minstens eenmaal per jaar doet ze ook een gerichte controle bij de VRT inzake de boodschappen van algemeen nut.


Lees verder onder de advertentie


Vastgestelde overtredingen worden door de onderzoekscel aan de algemene kamer voorgelegd onder de vorm van een onderzoeksrapport. Een algemeen overzicht van alle uitgevoerde monitoringonderzoeken wordt via de website gepubliceerd. Het zijn die cijfers die we wat dieper analyseren in dit artikel.

Over een periode van een half jaar – tussen midden januari en midden juli 2018 – werden door de onderzoekscel 230 radiostations gaande van de lokale omroepen, over netwerken tot de openbare zenders (ook Klara) de radio-uitzendingen gemonitord.  Dat is een behoorlijk hoog aantal want in 2017 werden er op een gans jaar maar 298 monitoringopdrachten uitgevoerd. In 2016 waren dat er 319.

Als de dames en heren van de onderzoekscel even productief blijven in de tweede jaarhelft, dan wordt 2018 een grand cru jaar. De start van het nieuwe frequentieplan is daar natuurlijk niet vreemd aan. Zo vertelde men ons dat van zodra de VRM weet dat een radiostation de uitzendingen gestart heeft, dit naar aanleiding van een verkregen licentie, de kans groot is dat men even langs gaat (om te luisteren). Sinds de meeste radio’s een webstream hebben, kan het luisteren van op kantoor en moet men zelfs niet meer in de autoradio naast de zendantenne postvatten.

VBRO al 15 keer gemonitord

De omroeporganisatie met de meeste onderzoeken achter haar naam is de Vlaamse Radio- en Televisieorganisatie VRT. Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en MNM werden de eerste jaarhelft al 8 keer gemonitord. Ook Klara werd – weliswaar maar twee keer – betrokken in de onderzoeken. Dat brengt het totaal voor de ganse VRT op 34 (tegen 44 vorig jaar).

De tweede meest gemonitorde omroep is verrassend niet een station van de Medialaan (Qmusic of Joe), wel VBRO. De tweede commerciële netwerkradio werd al 15 keer intensief beluisterd door de mediacel, zelfs ter plaatse in onder andere Hasselt, Brussel, Diksmuide en Poperinge.Derde meest gemonitorde zender is voorlopig Stadsradio Vlaanderen van BG Consulting, al 11 keer. En iets zegt ons dat dit aantal na de zomer nog wel eens zou kunnen stijgen als de VRM zich wil vergewissen dat het netwerk zich in regel stelde met de eisen.

Verrassend op de vierde plaats vinden we… Hit!, de vergruisde netwerkradio die na  twee maanden de erkenning al verloor. Toch nog goed voor 9 onderzoekdaden. Opvallend: opvolger TOPradio werd nog maar één keer beluisterd. De plaatsen vijf en zes worden ingenomen door de zenders van de Medialaan: Joe (8 ) en Qmusic (7). Nostalgie werd dit jaar al 6 keer onderzocht.

Monitoring: eerste jaarhelft 2018 #
VLAAMSE RADIO- EN TELEVISIEOMROEPORGANISATIE NV 34
VRIJE BRUGSE RADIO OMROEP BVBA 15
B.G. – CONSULTING NV 11
C FM NV 9
JOEFM NV 8

Lokale radio’s?

Welke lokale radio volgt als eerste in de lijst? Die eer is weggelegd voor VZW Digitaal die met Radio Domino en VlarFM twee pakketten rijk is en dit jaar 5 keer gemonitord werd. Daarna volgt een ganse rist radio’s die 4 keer gecheckt werden: Mfm, Radio 2000 (met IRO en TRO), Vrije Radio Neutraal (met Tamboer en Aktief plus), VZW Antares (Radio Media) en Music and Info (City Music). Alle verdere gegevens vind je in deze bijlage.

De gemonitorde radio in kwestie ontvangt van de VRM geen enkele vorm van communicatie noch voorafgaandelijk aan het onderzoek, noch achteraf. Tenzij er onregelmatigheden tegen het decreet zouden vastgesteld zijn, zoals teveel minuten radioreclame, geen duidelijke afbakening tussen de redactionele en commerciële boodschappen, reclame voor sigaretten… Voor de duidelijkheid: tijdens een monitoring-sessie wordt het uitgezonden vermogen niet gecheckt, evenmin of de uitzendingen conform de vergunning verlopen. Het lijstje zou er dan totaal anders uitgezien hebben, vermoeden we.

Resultaten analyse:  VRM monitoring radio’s 2018

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 11 november (audio & video) Een zondagse editie met enkel maar 'voo... Sofie voor Ferry De Belgische groep Trinity, met de toen nog piepjonge zangeres Sofie Verbruggen en ex Pebbles ‘Seven Horses In The Sky’ Fred Bekky, had in 1976 met ‘I’m Gonna G...
Zondagse versterking bij TOPradio Kurt Vermeir maakte z'n debuut in de ochtend TOPradio heeft zich sedert vandaag versterkt met een opvallend talent. Vanaf nu, iedere zondag opnieuw helpt Kurt Vermeiren de luisteraars op gang komen tussen 07:00 en 09:00 uur....
Het Avondblad van 10 november (audio & video) Een zaterdagse editie die in het hoofd ... Hoofdrol voor Ludwig, Wolfgang en Antonio Zoals elk jaar gaat Klara samen met haar luisteraars op zoek naar de honderd meest geliefde stukken uit het klassieke muziek repertoire...
Febiac pleit voor datum afschaffing FM-band Dit aan de 'vooravond' van de 'Week van de dig... De definitieve doorbraak van digitale etherradio is sterk afhankelijk van het aantal auto’s dat is uitgerust met de juiste ontvanger. Alhoewel de techniek niet nieuw is en er het v...
Radio 2-programma ‘De Rotonde’ als boek 134 boeiende verhalen van achter de sc... Het gebeurt, maar niet al te vaak, dat radiomakers de pers bijeenroepen om een boek voor te stellen, eentje waarvan ze dan nog zelf de auteur zijn. Gisterenavond was het wel van da...
Het Avondblad van 9 november (video’s) Een huldiging, een knap radioboek, een muziek... Een Tineke aan de muur Op 3 december wordt een portret van media-icoon Tineke de Nooij onthult op de Wall of Fame van het Hilversumse museum ‘Beeld en Geluid’. De Nooij (1941) b...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
The Caliphate: ‘pakkende’ podcast
Het Avondblad van 28 augustus (video)
Nostalgie: het DAB-mysterie ontrafeld
De herfst is al gestart bij Nostalgie
Het Avondblad van 27 augustus (audio)
StuBru verloor 2% marktaandeel in een jaar
Sluiten