fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Monitoring radio’s: ‘Big Brother’ luistert mee

De onderzoekscel van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) monitorde in de eerste jaarhelft al 85 verschillende omroeporganisaties, in totaal goed voor 230 onderzoeksopdrachten. De meest gemonitorde zender is VBRO (15 keer), gevolgd door Stadsradio Vlaanderen (11) en het inmiddels geschorste Hit! (9).

Met het kaderbesluit ‘Monitoring’ dat een aantal jaar geleden goedgekeurd werd, is de onderzoekscel van de VRM belast met het toezicht op de naleving van en de beteugeling van de bepalingen van het mediadecreet. Zo kan die cel op regelmatige basis of via steekproeven, gerichte controles uitvoeren op de naleving van de regels inzake commerciële communicatie (reclame, sponsering, …). Minstens eenmaal per jaar doet ze ook een gerichte controle bij de VRT inzake de boodschappen van algemeen nut.

Vastgestelde overtredingen worden door de onderzoekscel aan de algemene kamer voorgelegd onder de vorm van een onderzoeksrapport. Een algemeen overzicht van alle uitgevoerde monitoringonderzoeken wordt via de website gepubliceerd. Het zijn die cijfers die we wat dieper analyseren in dit artikel.

Over een periode van een half jaar – tussen midden januari en midden juli 2018 – werden door de onderzoekscel 230 radiostations gaande van de lokale omroepen, over netwerken tot de openbare zenders (ook Klara) de radio-uitzendingen gemonitord.  Dat is een behoorlijk hoog aantal want in 2017 werden er op een gans jaar maar 298 monitoringopdrachten uitgevoerd. In 2016 waren dat er 319.

Als de dames en heren van de onderzoekscel even productief blijven in de tweede jaarhelft, dan wordt 2018 een grand cru jaar. De start van het nieuwe frequentieplan is daar natuurlijk niet vreemd aan. Zo vertelde men ons dat van zodra de VRM weet dat een radiostation de uitzendingen gestart heeft, dit naar aanleiding van een verkregen licentie, de kans groot is dat men even langs gaat (om te luisteren). Sinds de meeste radio’s een webstream hebben, kan het luisteren van op kantoor en moet men zelfs niet meer in de autoradio naast de zendantenne postvatten.

VBRO al 15 keer gemonitord

De omroeporganisatie met de meeste onderzoeken achter haar naam is de Vlaamse Radio- en Televisieorganisatie VRT. Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en MNM werden de eerste jaarhelft al 8 keer gemonitord. Ook Klara werd – weliswaar maar twee keer – betrokken in de onderzoeken. Dat brengt het totaal voor de ganse VRT op 34 (tegen 44 vorig jaar).

De tweede meest gemonitorde omroep is verrassend niet een station van de Medialaan (Qmusic of Joe), wel VBRO. De tweede commerciële netwerkradio werd al 15 keer intensief beluisterd door de mediacel, zelfs ter plaatse in onder andere Hasselt, Brussel, Diksmuide en Poperinge.

Derde meest gemonitorde zender is voorlopig Stadsradio Vlaanderen van BG Consulting, al 11 keer. En iets zegt ons dat dit aantal na de zomer nog wel eens zou kunnen stijgen als de VRM zich wil vergewissen dat het netwerk zich in regel stelde met de eisen.

Verrassend op de vierde plaats vinden we… Hit!, de vergruisde netwerkradio die na  twee maanden de erkenning al verloor. Toch nog goed voor 9 onderzoekdaden. Opvallend: opvolger TOPradio werd nog maar één keer beluisterd. De plaatsen vijf en zes worden ingenomen door de zenders van de Medialaan: Joe (8 ) en Qmusic (7). Nostalgie werd dit jaar al 6 keer onderzocht.

Monitoring: eerste jaarhelft 2018#
VLAAMSE RADIO- EN TELEVISIEOMROEPORGANISATIE NV34
VRIJE BRUGSE RADIO OMROEP BVBA15
B.G. – CONSULTING NV11
C FM NV9
JOEFM NV8

Lokale radio’s?

Welke lokale radio volgt als eerste in de lijst? Die eer is weggelegd voor VZW Digitaal die met Radio Domino en VlarFM twee pakketten rijk is en dit jaar 5 keer gemonitord werd. Daarna volgt een ganse rist radio’s die 4 keer gecheckt werden: Mfm, Radio 2000 (met IRO en TRO), Vrije Radio Neutraal (met Tamboer en Aktief plus), VZW Antares (Radio Media) en Music and Info (City Music). Alle verdere gegevens vind je in deze bijlage.

De gemonitorde radio in kwestie ontvangt van de VRM geen enkele vorm van communicatie noch voorafgaandelijk aan het onderzoek, noch achteraf. Tenzij er onregelmatigheden tegen het decreet zouden vastgesteld zijn, zoals teveel minuten radioreclame, geen duidelijke afbakening tussen de redactionele en commerciële boodschappen, reclame voor sigaretten… Voor de duidelijkheid: tijdens een monitoring-sessie wordt het uitgezonden vermogen niet gecheckt, evenmin of de uitzendingen conform de vergunning verlopen. Het lijstje zou er dan totaal anders uitgezien hebben, vermoeden we.

Resultaten analyse:  VRM monitoring radio’s 2018


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
The Caliphate: ‘pakkende’ podcast

Radiootje maar weer

Het Avondblad van 28 augustus (video)

Sluiten