RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Monique wordt 38 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op 16 december 1984 om 12:00 uur startte de zeezender Radio Monique vanaf het zendschip de Ross Revenge. Oprichter Fred Bolland had daartoe een deal met eigenaar Ronan O’Rahilly gesloten. Met zijn steun kon het noodlijdende Caroline doorgaan, in hoofdzaak omdat Monique voor de bevoorrading zorgde. Voorwaarde was wel dat de Nederlanders over de sterkste zender aan boord konden beschikken.

De 50 kW Ampliphase, die overigens met wat minder vermogen uitzond, en mede dankzij de enorme mast op het zendschip, plus het gebruik van een modulatie optimizer (een Optimod), had het station een aanzienlijk bereik. Dat in combinatie met de vlotte, luchtige manier van presenteren, leverde veel luisteraars op. Onderzoek wees uit dat Monique in haar hoogtijdagen bijna twee miljoen personen aan het radiotoestel kluisterde.

Water uit de radiator

Maar het exploiteren van een zeezender eind jaren 80 van de vorige eeuw, onder het oog van justitie, was niet gemakkelijk. De bevoorrading vergde veel creativiteit, tijd en geld en dat laatste was wel vaker een probleem. Als de tender weer eens later kwam raakten levensmiddelen, drank, sigaretten en water op en moest er geïmproviseerd worden. Water om te koken werd uit de verwarming getapt en shagjes van peuken en pindadoppen werden gerookt.

De close down volgde eind 1987. Monique gooide de handdoek. Enkele medewerkers probeerden het nog bij de opvolgers Radio 558 en Radio 819, maar na de mastbreuk op 25 november 1987, stopte het laatste Nederlandse radio-avontuur vanaf zee. Als landpiraat was het station in de jaren 90 nog te horen, met jingles en enkele mensen van weleer. Daarna viel ook dit doek. Maar alweer niet definitief.

Ze komen van overal

Op 16 december 2020 volgde een nieuwe doorstart. Een enthousiaste groep blies Radio Monique op 918 kHz weer leven in, met als motivatie en inspiratie wijlen oud-medewerker Ad Roberts. De belofte aan deze veel te vroeg overleden populaire dj: ‘de terugkeer van Monique’, werd waargemaakt door een handvol medewerkers van weleer aangevuld met een groeiende groep dj’s ervaring bij andere stations.

Opvallend daarbij was (en is) dat de nieuwe ‘bemanning’ voor een aanzienlijk deel buiten de Nederlandse landgrenzen woont. Veel Vlamingen en ook Nederlanders die in onder andere Frankrijk, Hongarije, Indonesië en Spanje wonen.

Kenmerkend voor de zeezender-periode van Monique is hoe het station met veerkracht allerlei tegenslagen overwon. Een toenemende combinatie van onder meer technische problemen, geldgebrek en de bemoeienissen van de Nederlandse en de Britse justitie. Tot de mastbreuk kwam het station elke tegenslag op wonderbaarlijke wijze te boven.

Veerkracht overgenomen

Die veerkracht heeft het tegenwoordige Monique nog steeds. De afgelopen twee jaar is de middengolfzender regelmatig uit de lucht geweest, saboteerde een boos vertrokken medewerker het TuneIn-account en ontstond er onenigheid met een sponsor van een nieuw jinglepakket die dit achteraf niet als sponsoring beschouwde. Monique overleefde en kwam na elke tegenslag terug.

De samenwerking met kortegolfstation Delta leverde het project goed onderhouden zenders en een enorme antenne-opstelling op in Velsen (foto’s onderaan), waardoor het bereik van Monique op 918 kHz, ondanks het beperkte vermogen dat ingezet wordt, heel groot genoemd mag worden. Omdat de antenne ‘met de voeten in zilt water staat’, in de kuststreek, kan tot in midden Groot Brittannië geluisterd worden. Voldoende redenen om te starten met een Engelse Service in de avonduren.

Een zender met ‘ambassadeurs’

Monique viert op 16 december de nieuwe verjaardag bescheiden, maar laat hem niet onopgemerkt voorbijgaan. In de reguliere programma’s zijn fragmenten uit de boeiende historie te horen. In een speciaal programma ontmoet Paul Lek (de vroegere Maarten de Jong) Monique-oprichter Fred Bolland. En als extra verjaardagscadeau is er een nieuw fris jinglepakket, een aanvulling op de collectie die in de loop van de jaren is opgebouwd.

Het gaat (weer) goed met Monique. De zendinstallatie werkt prima en er melden zich nieuwe programmamakers. Minstens zo belangrijk is dat er geluisterd wordt en dat gebeurt in toenemende mate, zowel via internet als op de 918 kHz middengolf. Last but least groeit een schare vaste aanhang, de ‘ambassadeurs’ van Monique.

° Radio Monique


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Wim Detmers
Wim Detmers
27 december 2022 - 20:39 20:39

De luistercijfers in realtime.
Het station met meer medewerkers dan luisteraars.
https://radiomonique918.radioca.st/index.html
En nu niet gaan vertellen dat veel mensen via de AM luisteren want dat is niet zo.

Maikel Bos
Maikel Bos
15 december 2022 - 19:41 19:41

Mag ik daar niet mee eens zijn Wim?

We zijn allemaal luisteraars/jocks wel iets ouder geworden. Ben jij nog steeds zo oud als bijna 40 jaar geleden? Wat is de straf om je jong te voelen met radio maken?

Luister je wel naar eens naar Monique Wim? Je noemt enkel Paul maar er zijn wel degelijk meerdere oud Monique jocks nog steeds actief zijn voor Monique. Maar die zouden dan weer volgens jou dan destijds niet aangenomen zouden zijn… Het feit dat Monique er nu is, is ook mede te danken aan wijlen Ad Roberts (een van de Monique jocks van het eerste uur). Het feit dat Fred Bolland (de eigenaar van Monique destijds) morgen het nodige verteld over die periode geeft ook aan dat er een band is tussen de Monique van toen en nu.

Over AM.. tja, aan alles hangt een prijskaartje. Het is niet diezelfde commerciële zender die het in de jaren 80 was. Maar het medialandschap is ook heel erg veranderd.

De trend is internet als het gaat om radio maken. Daar zit Monique natuurlijk ook op, net zoals de rest van de wereld. Ik vind het prachtig dat ik vanuit mijn woonplaats ver weg van Nederland het kan luisteren. Ik luisterde in de 80-er jaren en het is toch een stukje nostalgie dat ik het nu weer met AM geluid kan beluisteren.

En natuurlijk zijn er altijd zaken te verbeteren. Morgen is er een feestje bij Monique. Fijne dag nog.

Wim
Wim
14 december 2022 - 13:12 13:12

Allemaal oude mannetjes die hun jeugd proberen over te doen.
Deze zouden bij de echte Monique zeker niet aangenomen zijn.
(Maarten/Paul is de uitzondering)
AM luistert niemand naar, alleen een paar verstokte medewerkers/luisteraars.
Heeft werkelijk niks met Monique te maken
Niveau van de presentatoren is slecht.
En zeer onsamenhangend.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx