RadioVisie

  • .
    .

Monique: laatste dame met zeezenderbenen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Was Radio Mi Amigo de laatste grote Nederlandstalige zeezender? De minder beslagen luisteraar zal, na enig nadenken, misschien ‘ja’ antwoorden. Toch is dit niet geval. Er was immers ook nog Radio Monique. Niet zo bekend in Vlaanderen, beter beluisterd in Nederland. Een avontuur dat zo’n drie jaar duurde en eind 1984 begon vanaf de MV Ross Revenge.

Van Paradijs naar de hel

Meteen nadat de MV Mi Amigo in de vroege ochtend van 20 maart 1980 in de golven verdween, doken de wildste verhalen op, toch zou het nog tot de zomer van 1981 duren vooraleer twee nieuwkomers voor de Nederlandse kust opdoken; Radio Monique en Radio Paradijs. Voer voor de pers! Er volgde een kat-en-muis spel tussen paparazzi en de radiomakers in spé.

Toen een nieuw uitgerust zendschip werd gespot in Dublin, koos de bemanning voor de vlucht vooruit. In allerijl werd het ruime sop gekozen, zo snel dat de zendmast in botsing kwam met een brug. Het tv-magazine ‘De Grote Verwarring’ van de Veronica Omroep Organisatie zond een reportage uit over een ‘mega radioproject’ vanaf de Noordzee. Politieke Den Haag reageerde en enterde op 1 augustus met militair machtsvertoon de MV Magda Maria.

De luxueuze miskleun

In de zomer van 1983 slaagde de Ier Ronan O’Rahilly er wel in om zonder brokken een fonkelnieuw zendschip te verankeren in de monding van de Thames; de MV Ross Revenge. Radio Caroline was alweer terug van weggeweest. De come back werd een teleurstelling; het eigenzinnige lp-format sloeg niet aan. De toekomst werd snel onzeker. Wanneer de geldreserves door de minimale reclame-inkomsten zo goed als opgedroogd waren, werd de zoektocht naar huurders topprioriteit.

Geld met een ‘rechts’ kleurtje

Een consortium van Belgische en Nederlandse investeerders, uit erg rechtse kringen, daagde op. In het Antwerpse Crest Hotel werd een overeenkomst getekend. In ruil voor 150.000 gulden (€ 68.000 euro) voorschot en maandelijks 15.000 gulden (€ 6.800 euro) werd het zendschip gehuurd om dagelijks tussen 05:00 en 20:00 uur de 50 kW-hoofdzender te huren.

Een eerste contingent radiomakers dat eerder z’n sporen had verdiend in de wereld van de offshore radio, werd naar de Ross Revenge gestuurd; onder hen Ad Roberts (foto bovenaan), Maarten de Jong en nieuwslezer Rob Harthold. Op 16 november 1984 kwamen ze aan boord, waarna een race tegen de tijd startte om zo snel mogelijk met uitzendingen te kunnen beginnen.

Alles behalve degelijk

De voorbereidingen verliepen naar wens. Toch werd de bouw van een extra studio nog een zenuwslopende onderneming. Ook in het productiewerk ging heel wat tijd zitten. Op 8 december kon er eindelijk getest worden. Radio Monique zond voor het eerst uit op 963 kHz. Radio Caroline dat al die tijd op deze frequentie in de lucht was geweest, week uit naar 576 kHz.

De officiële start van deze nieuwe Nederlandstalige zeezender zou een week later volgen, precies om 12:00 uur. Uiteindelijk werd Monique het laatste ‘grote’ Nederlandstalige offshore radiostation. Eveneens vanaf de MV Ross Revenge zouden Radio 558 en Radio 819, met quasi dezelfde mensen en programma’s, elkaar nog opvolgen, maar beide avonturen waren een kort leven beschoren. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

De laatste adem van Monique

Aanstaande zaterdag - 26 november - wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (63): Jeugdhelden

Gisteren luisterde JLB nog eens naar wijlen Gerard Smit, ooit in dienst bij Radio Noordzee Lees verder

Blad 1632: Qmusic, Peter Chicago, Sinterklaas

• Q-Beach House verkast naar Curaçao • Ampex-relikwie is terug bij Caroline • Drie keer Lees verder

Blad 1628: Radiotunes, DAB+ in Saksen, zeezenderdag

• Een Spotify-playlist met radiotunes • Landelijke Saksische DAB+ komt er aan • Zeezenderdag in Lees verder

Pareltjes zeezender Veronica nù bij ‘Beeld & Geluid’ (video)

Alle nog bestaande banden met daarop vooraf opgenomen programma’s werden overgedragen aan het Hilversumse museum Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx