RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Monaco: Lucien Allavena leeft voort op de zendersite Madone (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De historische zendersite van Radio Monte Carlo op de col de la Madone, in de Maritieme Alpen, werd woensdag, herdoopt tot de site Lucien Allavena, naar de legendarische Franse zenderingenieur van RMC. Dat gebeurde in aanwezigheid van Prins Albert II van Monaco en heel wat Franse en Monegaskische notabelen.

De zenderingenieur overleed op 31 juli 2018 op 88-jarige leeftijd. Hij was 40 jaar technisch directeur van het radiostation en speelde een cruciale rol in de grote doorbraak van RMC in Frankrijk vanaf de jaren ’70.

Radio Monte Carlo werd opgericht in 1943 als een regionale omroep. Het was een van de zogenaamde ‘radios périphériques’, naast Radio Luxembourg, Europe 1 en (het intussen verdwenen) Radio Andorra, waarmee het Franse staatsmonopolie op radio feitelijk werd doorbroken, ook al was RMC voor 83 procent eigendom van de Franse staat tegenover slechts 17 procent van Monaco.

Lucien Allavena, die in 1955 in dienst kwam van RMC, had in 1964 op de bergpas Madone al de eerste langegolfzender van RMC gebouwd. Hij verdiende zijn belangrijkste strepen in de radiogeschiedenis in 1974, toen hij in Roumoules, een uitgestrekt plateau in de Alpes-de-Haute-Provence, de nog sterkere langegolfzender bouwde, die met 2.400 kW vlot heel Frankrijk bestreek en die tot vorig jaar in dienst bleef.

Dankzij deze zendersite klom het marktaandeel van RMC in Frankrijk van 4 naar 12 procent. Allavena koos de plaats en organiseerde en leidde zelf de bouw van de site in Roumoules. Voor dat technische huzarenstuk werd hij geridderd in de Franse Nationale Orde van Verdienste. Hij bouwde nadien ook zenderparken in Afrika en het Midden-Oosten, in opdracht van Sofirad, het Franse staatsbedrijf dat RMC beheert.

De duizend meter hoge zendersite van Radio Monte Carlo in Madone werd, na de ingebruikname van Roumoules, omgevormd tot een zenderpark voor middengolf- en FM-zenders. De middengolfzenders werden vanaf 1992 verhuurd aan externe radiostations, zoals Radio Maria, France Info en de Chinese propagandazender Radio Orient.

De middengolfzenders werden in 2016 stopgezet, maar de site geniet al een tijdje een hernieuwde belangstelling vanwege zijn hoge en zonnige ligging. Onder meer de twee DAB+ muxen van Monaco worden van hieruit uitgezonden. Het hernoemen van de zendersite naar Lucien Allavena is dan ook de aanzet tot nieuwe avonturen als zendercentrum.

De site Lucien Allavena is sinds 2016 opnieuw voor een meerderheid (51 procent) in handen van de S.A.M. Monte-Carlo Radiodiffusion, intussen herdoopt tot Monaco Média Diffusion. De overige 49 procent van het kapitaal is van het Franse TDF.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx