Gisteren, maandag 2 maart begon op MNM de nieuwe strijd om de titel van De Strafste School in het middelbare onderwijs. Het motto blijft hetzelfde: ‘grenzen verleg je samen’. DJ’s Tom De Cock en zijn nieuwe jurymaatje Laura Govaerts (foto bovenaan) gaan samen met een waaier aan BV’s op zoek naar die ene school in Vlaanderen en Brussel waar les en leut hand in hand gaan en het zowel voor als na de schooluren aangenaam vertoeven is.

Dit jaar gaan acteur Andy Peelman, Tik Tok-bekendheid Céline Dept, Red Panthers doelvrouw en hockey-queen Aisling D’Hooghe, en acteurs Yemi Oduwale (bekend van Thuis en Dertigers) en Thijs Antonneau (bekend van D5R) mee op zoek. Samen bezoeken ze vijftien scholen op vijf dagen tijd. (Foto links – credits: VRT Freya Goossens). Op donderdag 30 april wordt bekend gemaakt welke school het Heilig Hartinstituut in Heverlee en Kessel-Lo opvolgt.
Maar veel belangrijker dan de titel winnen, is de weg ernaartoe. De wedstrijd is meer dan spektakel op radio, televisie en internet. Bedoeling is om zoveel mogelijk scholieren samen te brengen en te engageren om als groep boven zichzelf uit te stijgen. Samen straf zijn, samen grenzen verleggen, talent ontdekken, ontplooien en inspireren: het gebeurt elke dag in duizenden klaslokalen.
Annemie Gulickx, nethoofd MNM: “We gaan al voor de tiende keer op zoek naar De Strafste School en elk jaar opnieuw ben ik onder de indruk van het enthousiasme van leerlingen en leerkrachten die alles geven om hun school voor te stellen. Nog mooier is dat de winnaars van de voorbije jaren hun titel met trots blijven dragen.”
Deelnemen doe je zo
Inschrijven doen scholen heel eenvoudig door vóór 19 maart op mnm.be een jaarboek in te vullen waarin ze vertellen waarom hun school precies zo straf is. Vijftien geselecteerde scholen krijgen vanaf 22 april Tom, Laura en hun bekende gastjuryleden op bezoek voor een feestelijke rondleiding. De Strafste School 2020 krijgt de trofee uit handen van onderwijsminister Ben Weyts.
Ben Weyts: “Heel af en toe géven leerkrachten straf, maar meestal dóen ze straf. Duizenden leerkrachten halen elke dag straffe stoten uit, door het beste van zichzelf te geven. Ze halen alles uit de kast om de talenten van hun leerlingen te ontwikkelen. Ik vind het geweldig dat MNM onze straffe scholen in de bloemetjes zet, want zij verdienen die erkenning echt.”
De jury
MNM DJ Tom De Cock, juryvoorzitter (volgde Latijn-Wetenschappen en later Germaanse Talen): “Wat tien jaar geleden als een zot idee aan mijn keukentafel begon, is intussen een megaproject van een toegewijd team. Maar het basisidee is hetzelfde gebleven: een vergrootglas zetten op alle inspiratie, motivatie en warmte die er leven tussen leerkrachten, leerlingen en schoolpersoneel. We zeuren met z’n allen veel over wat er allemaal beter kan aan ons onderwijs, maar de talloze verhalen over de mooie, straffe dingen die élke dag op élke school gebeuren, die klinken minder luid. Ik ben trots dat ik daar een megafoon voor kan zijn.”

Laura Govaerts, vast jurymaatje van Tom De Cock (studeerde Grieks-Wiskunde en daarna Klinische Psychologie): “Ik kijk er enorm naar uit om me omver te laten blazen door de jurybezoeken. Er gebeuren elke dag zoveel mooie, ontroerende en straffe zaken op scholen. Ik kan niet wachten om dat dit jaar vanop de eerste rij te mogen meemaken.”
De prijs
De Strafste School 2020 wint in de eerste plaats de titel en erkenning. MNM adopteert de school een jaar lang en ondersteunt leerlingen en leerkrachten waar mogelijk. Enkele uren na de bekendmaking op 30 april barst in de winnende school een live radiofeest los, met op het podium de crème de la crème van de pop en urban scène. Wie er precies op de affiche staat, wordt later bekend gemaakt.
De zoektocht naar die ene Strafste School gebeurt zo schoon en milieuvriendelijk mogelijk en dus… wordt de bus genomen, een hybride lijnbus. Ook bij de scholen wordt er gelet op duurzaamheid. Ze worden aangemoedigd om tijdens het jurybezoek zeker te tonen hoe straf zij omgaan met milieu, energie en duurzaamheid. De winnende school krijgt een professionele energiecoach op bezoek en 10.000 euro om mee te werken aan meer duurzaamheid op school.
Het wedstrijdverloop evolueerde in de loop der jaren. Bij de eerste editie bezocht de jury vijf scholen. In 2019 waren dat er vijftien scholen in alle provincies. Vorig jaar toonden meer dan vijftienduizend scholieren en honderden personeelsleden zich van hun strafste kant. Dat is te zien in onderstaande video die terugblikt op de laatste editie.