fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Minister Gatz negeert advies Raad van State

Samenwerkingsakkoord goedgekeurd zonder verplichte bevraging

Ontwerp van decreet

Op 31 augustus 2018  werd er een samenwerkingsakkoord opgemaakt tussen de Federale Staat, de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschappen. Dit akkoord zorgde niet enkel voor hilariteit omdat het (nog) niet alle grensoverschrijdende problemen oploste, het werd ook een beetje ‘berucht’ omdat onlangs bleek dat het enkel in de Vlaamse gemeenschap vooruitgang bleek te maken. 

Over dit akkoord hebben we reeds eerder bericht. Gisteren zorgde dat samenwerkingsakkoord nogmaals voor hilariteit: op de laatste dag van de korte werkmaand werd over het akkoord ook een ontwerp van decreet goedgekeurd in de Commissie Media. De zitting is hier te bekijken, dit agendapunt werd behandeld vanaf minuut 49. 

Bevroren en gelegaliseerd

Wat betekent het allemaal concreet? Het akkoord wil dat alle grote stoorzenders, die vanuit Brussel richting Vlaamse grondgebied opereren, voor onbepaalde tijd worden bevroren. Nog meer concreet betekent dit dat ze feitelijk worden gelegaliseerd. Bovendien mogen Vlaams omroepen, die gestoord worden, zelf weer rekening houden met controles, dat werd in de zitting formeel benadrukt.  

Een concreet voorbeeld

RTL zendt in Brussel uit op 104.0 MHz, met een vermogen van 20.000 Watt. De bevroren legale comfortzone van 60 db reikt tot vlak voor Antwerpen, dat is uitgebreid gebied met een gegarandeerde perfecte ontvangst. In datzelfde gebied zijn echter ook omroepen erkend op 103.9 MHz, in Dendermonde en Gooik.  

Deze omroepen moeten zich binnenkort nauwgezet aan het toegekende zendvermogen houden, doch kunnen daartegenover geen klacht indienen over (mogelijke) storingen door RTL. Het betekent dus dat de omroepen in Dendermonde en Gooik in feite eveneens bevroren worden, d.w.z. hun werkelijke bereik wordt dan herleid tot een paar straten. 

Advies genegeerd

In de bespreking werd dit alles echter heel anders voorgesteld. Zowel minister Gatz, als diverse commissieleden, spraken de hoop uit dat dit ‘een einde zou maken aan de storingen’. Dit akkoord legaliseert echter zowat de Waalse storingen. Bovendien negeerde minister Gatz met dit voorstel van decreet een advies van de Raad van State van 31 oktober 2018. 

Dat advies stelde nadrukkelijk dat dit instemmingsdecreet eerst bevraagd had moeten worden:

“Uit de aan de Raad van State voorgelegde stukken blijkt niet dat over het voorgenomen frequentieplan een publieke consultatie heeft plaatsgehad waarbij alle belanghebbende partijen hun standpunt kenbaar konden maken, zodat het vormvereiste opgelegd door de richtlijn niet lijkt te zijn nageleefd”.

De volledige tekst van het advies is hier te raadplegen.

Vernietiging

De minister geeft er blijkbaar de voorkeur aan om die publieke consultatie niet te houden, en dit tegen het advies van de Raad van State in. Waarschijnlijk zou er bij een publieke bevraging reactie zijn gekomen uit de lokale sector, het afhouden ervan is ook een fout tegen Europese richtlijnen. Op die manier vraagt men bijna zelf om vernietiging van het decreet bij het Grondwettelijk Hof. 

Er is bovendien de rechtszekerheid. Stel dat twee horecabazen elk een restaurant uitbaten, de ene in Oostende, de andere in Mariakerke. Ze hebben beiden een overeenkomst om gedurende negen jaar een terras uit te zetten, en betalen daar voor. De twee gemeenten zouden daarna overeenkomen dat de zaak uit Oostende ook de helft van het terras van de zaak in Mariakerke zou mogen gebruiken. 

Bevroren terrassen 

Het zou bovendien een ‘bevroren’ overeenkomst tussen de twee gemeenten zijn, een soort van voldongen feit. Er is dan echter geen inspraak geweest tussen de twee horecazaken, en een klacht zou evenmin nog zin hebben omwille van de ‘bevroren’ situatie. Tenslotte zou die terrasregeling enkel gelden voor die twee horecazaken, en niet voor alle andere in beide gemeenten.  

Op dat ogenblik zou het gelijkheidsbeginsel geschonden zijn, en zou een rechtszaak van de benadeelde horecabaas in Oostende waarschijnlijk veel kans maken om een rechtszaak tegen de gemeente te winnen. Deze situatie zou vergelijkbaar zijn als we in het voorbeeld de terrassen door dekkingen van FM-omroepen zouden vervangen.

Wordt ongetwijfeld nogmaals vervolgd.  (VO)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Als alles volgens timing blijft verlopen krijgt Vlaanderen ten laatste begin 2004 naast landelijke en
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De Conseil Supérieur de l'Audiovisuel (CSA), de Waalse tegenhanger van de Vlaamse Regulator voor de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De Raad van State schort in hoogdringendheid een reeks beslissingen van de Waalse Conseil supérieur
In Australië viert DAB+ vandaag al zijn tiende verjaardag Om landelijk te gaan in Luxemburg
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

3
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
ErwinMarc HolemansMatthias Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Marc Holemans
Lid
Marc Holemans

Cinema goes on ! Dus de vlaamse radio’s die last hebben van waalse Brusselse zenders tussen 104.9-107.9 moeten zelf wettelijk staan en die Brusselse zenders mogen in de bovenband uitzenden met 500w tot 2000w.
Het plan van Genéve laat dit niet toe (vermogens >100w erp in de bovenband).
Het akkoord waarover het hier gaat laat gewoon toe (gedoogd beleid) dat deze zenders in Brussel ons gewoon mogen storen met deze vermogens de resterende tijd van de erkenningen, terwijl de vlaamse zenders max 100w erp mogen uitstralen of zelfs met directionele antennes moeten werken omdat zij zeker geen Brusselse zenders zouden storen. Wat een poppenkast, kan me niet voorstellen dat deze leden van de commissie dit niet door hebben ?
Wordt weer een lange RVS procedure, nog kandidaten ?
Of legt de sector zich hier weer eens bij neer ?
Wacht maar tot BIPT op pad gaat bij de vlaamse zenders en iedereen volgens vergunning zet.
Denk maar niet dat CSA het waalse IBPT gaat laten uitrijden, been there done that zonder gevolg destijds.

Erwin
Gast
Erwin

Ik zou me schamen in de plaats van de hele commissie. Het is een mooi staaltje van schending van de gelijkheidsbeginselen en tevens het niet naleven van de wetgeving volgens het plan van Genève. Dit zijn echt wel pure maffiapraktijken. Zoals ik eerder al schreef (maar niet werd gepubliceerd). vraag is echter of je dit nog op een andere manier kan omschrijven. BEL RTL 104 zal hij wel mee wegkomen, maar 106.8 in Brussel en Vibration zitten pas echt in de bovenband. Wat hieromtrent uit de bus zal komen, daar is nog niks over geweten dacht ik. Toch?

Matthias
Gast
Matthias

Wat met de Vlaamse frequenties Brussel 102.8 en Poperinge 104.5?

Meer in Actueel
Het Avondblad van 28 februari (audio)

Norkring lanceert DAB+ mux 5A/5D

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (5)

Muziekquotum op komst in Italië?

Het Avondblad van 27 februari (video)

Radio is betrouwbaarste nieuwsmedium

Sluiten