RadioVisie

  • .
    .

Minister Dalle ‘zoomde’ met lokale radiosector (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Begin deze week had minister van media Benjamin Dalle alle lokale radiostations uitgenodigd voor een online meeting. In een eerste deel stonden we stil bij de subsidie van 1.250 euro die elke lokale zender uit het corona-noodfonds kan krijgen. Nu zoomen we in op de omschakeling van FM naar digitale radio die tijdens deze legislatuur voortgezet zal worden.

Het moet zijn dat de minister oor heeft voor de argumenten die hem vorig jaar ingefluisterd werden door enkele belangengroepen om ook de lokale sector toegang te geven tot DAB+. “We moeten daar oog voor hebben want er zijn geen A- en B-zenders”, aldus minister Dalle, verwijzend naar het feit dat DAB+ vandaag niet mogelijk is voor de lokale radio. “De Vlaamse overheid zet in op DAB+ maar ook op de digitalisering via internetradio thuis en via 5G in de auto.”

Welke lokale radio’s hebben interesse?

DAB+ is vandaag geen evidentie in de lokale omroepwereld: er is weinig perspectief want voorlopig is er enkel nationale dekking mogelijk. “Dat is niet wenselijk maar ook financieel niet haalbaar. Bovendien willen bepaalde lokale radio’s ook niet afhankelijk zijn van één zenderprovider om het DAB+ signaal in de ether te sturen”, aldus Dalle. Hij maakte in één adem door ook bekend dat zijn kabinet bezig is met een oefening op technisch en juridisch vlak. 

Maar dat vraagt tijd, veel tijd. De minister beloofde om nog deze legislatuur met een definitief plan voor DAB+ te komen. Hij stelde zich ook de vraag of het allemaal wel zo interessant zal zijn voor elke lokale omroep. Om te weten wat er leeft bij de sector, zal hij daarom later dit jaar een bevraging houden welke stations via DAB+ willen uitzenden.

Na het DAB+ luik, ging minister Dalle over tot het aspect van streaming via apps en websites. Hij vernoemde daarbij expliciet Radioplayer, een online muziekplatform van de VRT, DPG Media en Mediahuis waar je radio kan beluisteren vanop alle toestellen die aangesloten zijn op het internet, zoals computers, smartphones en tablets. 

Radioplayer is belangrijk voor lokale radio’s die voorlopig geen toegang hebben wegens te duur. Ik weet dat sommigen onder jullie twijfelen aan de meerwaarde maar dit is wel een wereldwijd initiatief.” Concrete beloften of tijdstippen werden echter niet vastgelegd.

De vragen uit de lokale sector

Christian van Radio Valencia wilde van de minister weten hoe succesvol DAB+ in Vlaanderen is en of er cijfers bekend zijn over het aantal luisteraars. We kregen te horen dat het laatste onderzoek daarover dateerde van december vorig jaar en dat toen 9% luisterde via DAB+. “Dat is een grote vooruitgang, DAB+ zit duidelijk in de lift, in tegenstelling tot internetradio dat een minder spectaculaire groei liet optekenen. Ik zal trouwens vanaf december 2020 de autoconstructeurs verplichten om een DAB+ ontvanger in elke nieuwe auto te installeren”.

Zonder financiële steun, zal het geen grote vaart lopen in de digitale ether wat de lokale radio’s betreft. Vince van Radio Park confronteerde de minister met het feit dat in Wallonië de gewestelijke overheid een budget van 912.000 euro voorzien heeft als ondersteuning. Maar in Vlaanderen moet men zich geen illusies maken. “Budgetair heb ik de volgende vier jaar geen ruimte om dit ook in Vlaanderen te doen”, stelde de minister.

Sebastien van Clubfm Zele opperde om het al jaren niet-gebruikte kanaal 10 bestemd voor digitale ethertelevisie beschikbaar te stellen voor lokale radio. Of een alternatief via het gebruik van buitenlandse frequenties die dan wel moeten gecoördineerd worden (zoals in Wallonië). Michel Vanderfeesten van FM Goud, vroeg om beter te zoeken naar DAB+ restfrequenties zoals band 8. 

Momenteel worden de mogelijkheden van mux 10 onderzocht maar dat is volgens minister Dalle een moeilijke oefening: een technische, geen politieke! Deze nationale mux moet immers hervormd worden naar een regionale. Voor de volledigheid nog even meegeven dat kanaal 10 tot 2024 in handen is van Norkring. (Een fenomeen dat we bij RadioVisie al herhaaldelijk aan de kaak stelden). 

Sommige antwoorden van de minister bleven vaag. Zullen lokale omroepen die nu uitzenden voor een stad of een beperkte regio, een zware factuur van SABAM in de bus krijgen eenmaal ze ook op DAB+ te ontvangen zijn? Als ze bijvoorbeeld een of meerdere provincies bestrijken? Auteursrechten zijn echter niet de bevoegdheid van dit Vlaamse kabinet, wel van de federale overheid. Iemand vroeg via de chat ook naar de continue verlengingen van de FM-licenties voor landelijke zenders. Maar daar werd niet op ingegaan. 

En tot slot nog deze boodschappen

De minister beëindigde zijn geslaagde zoom-sessie met twee boodschappen. “Het is zeer goed dat ik jullie vandaag allemaal via zoom kan bereiken en toespreken. Veel moeilijker wordt het als een overheid een nationale reclamecampagne wil boeken, zelf moet aankloppen bij elk van de 130 afzonderlijke radio’s”. Hij vroeg de zestig deelnemers daarover na te denken.

Als uitsmijter maakte de minister een opening naar die radiostations die het moeilijk hebben om al hun frequenties uit een cluster financieel overeind te houden. “Voor sommige lokale radio’s die meerdere FM-frequenties in dienst hebben, wordt dat een zware financiële last. Ik ga een bevraging doen wie er afstand wil doen van één van die twee of drie frequenties”, besloot mediaminister Dalle.

Zouden er radiostations bereid zijn een minder goede frequentie of eentje met een overlappend bereik uit hun pakket af te staan? Gezien ze een schaars goed zijn, moeten ze dan naar een andere lokale radio gaan. Of gebruikt worden om de abominabele (nationale) dekking van de netwerkradio’s op te krikken? (DM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Blad 1483: Radio Mol, YouTube, KINK, TPO Podcast

• Ook Radio Mol zoekt (wanhopig) een reclameverkoper • YouTube: muziek streamen op je smartwatch Lees verder

Blad 1482: Radio VRW, Hans Hogendoorn, Peter Rijsenbrij (video)

• Radio VRW-team kon eindelijk nog eens samen barbecueën • Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Hans Hogendoorn Lees verder

Knelpuntberoep: reclameverkoper voor lokale radio

De Oost-Vlaamse lokale radio’s MIG en SU fm, actief in de regio Geraardsbergen, Ninove en Lees verder

Blad 1480: Radio GRK, KINK, Qmusic

• Radio GRK houdt tweede benefietavond voor Kom op tegen Kanker • Nederland: (weer) geen Lees verder

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Minerva: alle sinjoren willen ‘m horen én… drinken (video)

Minerva steunde de Antwerpse Brouw Compagnie tien jaar geleden bij de opstart. Nu is het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Kurt
Kurt
24 juli 2020 - 10:32 10:32

De mogelijkheid om een frequentie met een overlappend bereik uit het pakket te mogen afstaan? De lokale radiosector was in het verleden geen vragende partij om met clusterpakketten van twee en sommige zelfs met drie frequenties mee te werken. De meesten daarvan overlappen elkaar en financieel is het een dubbele kost. Ben is benieuwd of het werkelijk zover zal komen!

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x