RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Minister Dalle ‘zoomde’ met lokale radiosector (2)

Begin deze week had minister van media Benjamin Dalle alle lokale radiostations uitgenodigd voor een online meeting. In een eerste deel stonden we stil bij de subsidie van 1.250 euro die elke lokale zender uit het corona-noodfonds kan krijgen. Nu zoomen we in op de omschakeling van FM naar digitale radio die tijdens deze legislatuur voortgezet zal worden.

Het moet zijn dat de minister oor heeft voor de argumenten die hem vorig jaar ingefluisterd werden door enkele belangengroepen om ook de lokale sector toegang te geven tot DAB+. “We moeten daar oog voor hebben want er zijn geen A- en B-zenders”, aldus minister Dalle, verwijzend naar het feit dat DAB+ vandaag niet mogelijk is voor de lokale radio. “De Vlaamse overheid zet in op DAB+ maar ook op de digitalisering via internetradio thuis en via 5G in de auto.”

Welke lokale radio’s hebben interesse?

DAB+ is vandaag geen evidentie in de lokale omroepwereld: er is weinig perspectief want voorlopig is er enkel nationale dekking mogelijk. “Dat is niet wenselijk maar ook financieel niet haalbaar. Bovendien willen bepaalde lokale radio’s ook niet afhankelijk zijn van één zenderprovider om het DAB+ signaal in de ether te sturen”, aldus Dalle. Hij maakte in één adem door ook bekend dat zijn kabinet bezig is met een oefening op technisch en juridisch vlak. 

Maar dat vraagt tijd, veel tijd. De minister beloofde om nog deze legislatuur met een definitief plan voor DAB+ te komen. Hij stelde zich ook de vraag of het allemaal wel zo interessant zal zijn voor elke lokale omroep. Om te weten wat er leeft bij de sector, zal hij daarom later dit jaar een bevraging houden welke stations via DAB+ willen uitzenden.

Na het DAB+ luik, ging minister Dalle over tot het aspect van streaming via apps en websites. Hij vernoemde daarbij expliciet Radioplayer, een online muziekplatform van de VRT, DPG Media en Mediahuis waar je radio kan beluisteren vanop alle toestellen die aangesloten zijn op het internet, zoals computers, smartphones en tablets. 

Radioplayer is belangrijk voor lokale radio’s die voorlopig geen toegang hebben wegens te duur. Ik weet dat sommigen onder jullie twijfelen aan de meerwaarde maar dit is wel een wereldwijd initiatief.” Concrete beloften of tijdstippen werden echter niet vastgelegd.

De vragen uit de lokale sector

Christian van Radio Valencia wilde van de minister weten hoe succesvol DAB+ in Vlaanderen is en of er cijfers bekend zijn over het aantal luisteraars. We kregen te horen dat het laatste onderzoek daarover dateerde van december vorig jaar en dat toen 9% luisterde via DAB+. “Dat is een grote vooruitgang, DAB+ zit duidelijk in de lift, in tegenstelling tot internetradio dat een minder spectaculaire groei liet optekenen. Ik zal trouwens vanaf december 2020 de autoconstructeurs verplichten om een DAB+ ontvanger in elke nieuwe auto te installeren”.

Zonder financiële steun, zal het geen grote vaart lopen in de digitale ether wat de lokale radio’s betreft. Vince van Radio Park confronteerde de minister met het feit dat in Wallonië de gewestelijke overheid een budget van 912.000 euro voorzien heeft als ondersteuning. Maar in Vlaanderen moet men zich geen illusies maken. “Budgetair heb ik de volgende vier jaar geen ruimte om dit ook in Vlaanderen te doen”, stelde de minister.

Sebastien van Clubfm Zele opperde om het al jaren niet-gebruikte kanaal 10 bestemd voor digitale ethertelevisie beschikbaar te stellen voor lokale radio. Of een alternatief via het gebruik van buitenlandse frequenties die dan wel moeten gecoördineerd worden (zoals in Wallonië). Michel Vanderfeesten van FM Goud, vroeg om beter te zoeken naar DAB+ restfrequenties zoals band 8. 

Momenteel worden de mogelijkheden van mux 10 onderzocht maar dat is volgens minister Dalle een moeilijke oefening: een technische, geen politieke! Deze nationale mux moet immers hervormd worden naar een regionale. Voor de volledigheid nog even meegeven dat kanaal 10 tot 2024 in handen is van Norkring. (Een fenomeen dat we bij RadioVisie al herhaaldelijk aan de kaak stelden). 

Sommige antwoorden van de minister bleven vaag. Zullen lokale omroepen die nu uitzenden voor een stad of een beperkte regio, een zware factuur van SABAM in de bus krijgen eenmaal ze ook op DAB+ te ontvangen zijn? Als ze bijvoorbeeld een of meerdere provincies bestrijken? Auteursrechten zijn echter niet de bevoegdheid van dit Vlaamse kabinet, wel van de federale overheid. Iemand vroeg via de chat ook naar de continue verlengingen van de FM-licenties voor landelijke zenders. Maar daar werd niet op ingegaan. 

En tot slot nog deze boodschappen

De minister beëindigde zijn geslaagde zoom-sessie met twee boodschappen. “Het is zeer goed dat ik jullie vandaag allemaal via zoom kan bereiken en toespreken. Veel moeilijker wordt het als een overheid een nationale reclamecampagne wil boeken, zelf moet aankloppen bij elk van de 130 afzonderlijke radio’s”. Hij vroeg de zestig deelnemers daarover na te denken.

Als uitsmijter maakte de minister een opening naar die radiostations die het moeilijk hebben om al hun frequenties uit een cluster financieel overeind te houden. “Voor sommige lokale radio’s die meerdere FM-frequenties in dienst hebben, wordt dat een zware financiële last. Ik ga een bevraging doen wie er afstand wil doen van één van die twee of drie frequenties”, besloot mediaminister Dalle.

Zouden er radiostations bereid zijn een minder goede frequentie of eentje met een overlappend bereik uit hun pakket af te staan? Gezien ze een schaars goed zijn, moeten ze dan naar een andere lokale radio gaan. Of gebruikt worden om de abominabele (nationale) dekking van de netwerkradio’s op te krikken? (DM)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VK: Bauer schrapt lokale ochtendshows in Birmingham

Bauer Media Audio gaat verder met het snijden in het aantal lokale radioprogramma’s. Sinds vorige Lees verder

Digitale Regio Aalst en Oilsjt Mjoezik bundelen de krachten

Digitale Regio Aalst en Oilsjt Mjoezik hebben in 2020 de krachten al eens gebundeld om Lees verder

Blad 982: VRM, Minerva, Peter Van de Veire (video’s)

• VRM geeft weer vermanende vingertjes • Gewezen Radio Minerva-dj (91) trouwt • Peter Van Lees verder

Radio Lede live van op de Sterdagen

Ook dit jaar staat de mobiele studio van Radio Lede opgesteld op de Leedse Sterdagen. Lees verder

Blad 981: Telenet, Radio Star & Nostalgie

• Kleine mijlpaal in de televisiegeschiedenis • MFL-radiomarathon bracht al 14.609,50 euro op • Wallonië: Lees verder

Blad 979: Radio Noordzee, Tequila, NPO themakanalen

• Ook kerstkanaal van Radio Noordzee keert terug • Jaarlijkse quiz van Radio Tequila afgelast Lees verder

Blad 976: Radio Benelux, NPO Radio 2, Pinguin Radio (video)

• Radio Benelux zoekt (menselijke) versterking • Stemmen voor de NPO Radio 2 Top 2000, Lees verder

Blad 974: Spotify, Alhara, Radio Rand (audio & video)

• Spotify verwijdert shuffle-knop op verzoek van Adele • Radio voor de Palestijnse zaak • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Kurt
Kurt
24 juli 2020 - 10:32 10:32

De mogelijkheid om een frequentie met een overlappend bereik uit het pakket te mogen afstaan? De lokale radiosector was in het verleden geen vragende partij om met clusterpakketten van twee en sommige zelfs met drie frequenties mee te werken. De meesten daarvan overlappen elkaar en financieel is het een dubbele kost. Ben is benieuwd of het werkelijk zover zal komen!

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x