RadioVisie

  • .
    .

Minister Dalle ‘zoomde’ met lokale radiosector (1)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Gisteren, maandag 20 juli, richtte minister van media Benjamin Dalle zich tijdens een online meeting tot alle lokale radiozenders in Vlaanderen. Iets minder dan de helft (60) uit de sector deed de moeite om gedurende een uur te luisteren naar zijn de boodschappen. “Het is een unicum dat een minister van media in gesprek gaat met 130 lokale radio’s”, stak hij van wal. 

Wat volgde was een bondige uiteenzetting over de verdeling van het noodfonds en de evolutie van FM naar digitale vormen van het radioluisteren. Hij gaf de lokale radiostations ook huiswerk mee: nadenken over wie echt interesse heeft in regionale DAB+ en de noodzaak van een reclameregie die als aanspreekpunt kan dienen, in de toekomst.

De corona-impact

Minister Dalle heeft het als bevoegd minister goed voor met de lokale radio’s, en dat is bij zijn voorgangers ooit anders geweest. Hij gelooft in de meerwaarde van deze sector die ingebed zit in het lokale weefsel en verbondenheid weet te creëren. Tijdens het eerste deel van zijn uitleg gaf hij een overzicht van de verdeling van de middelen van het noodfonds.

Bedrijfsinformatie specialist Graydon heeft de impact van corona nagegaan op de media en die is zeer negatief. “Daarom hebben we vanuit de Vlaamse Regering een noodfonds opgericht bestemd voor de gesubsidieerde omroepen zoals de VRT en de regionale tv-omroepen”, legde de minister uit. Merk op: de lokale radio’s zitten daar niet bij want ze worden tot nader order niet gesubsidieerd. 

Omdat hun reclame-inkomsten grotendeels waren weggevallen tijdens de lockdown en er gevreesd werd voor definitieve eindes, heeft de minister beslist om de lokale radio’s toch een subsidie toe te kennen. Ieder krijgt eenmalig 1.250 euro, dat kon je eerder lezen. “Het is een forfaitair bedrag waar geen verantwoording voor hoeft afgelegd te worden, dit in tegenstelling tot onder andere de VRT. Jullie moeten dus geen detailleerde schadedossier voorleggen”, verduidelijkte de minister.

Via de webtoepassing KIOSK kan iedere lokale radio tussen 10 en 31 augustus deze subsidie aanvragen. Enkel een verklaring op eer dat tijdens de maanden maart, april en mei voldaan werd aan de verplichtingen van het radiodecreet, zijn noodzakelijk. Voor het einde van het jaar zal het bedrag dan gestort worden.

Vragen van de sector

Vertegenwoordigers van de lokale radiosector kregen ook de mogelijkheid om via de chat of rechtstreeks in de Zoom-sessie hun vragen te stellen aan de minister. Star FM wilde weten of de jaarlijkse taks van 500 euro aan de VRM, voor het gebruik van de FM-frequentie, kon geannuleerd worden. De minister merkte op dat hij niet de budgettaire mogelijkheid heeft om dit af te voeren. Hij bekwam wel dat de betalingstermijn wordt uitgesteld tot eind september. Star FM vond het maar een vestzak-broekstak operatie van de overheid want die premie vloeit via VRM immers terug naar de overheid.

Sebastien vroeg zich af waar de 500.000 euro subsidie naar toegegaan was? Het totale bedrag blijft bedoeld voor lokale radio én een aantal (kleinere) mediaspelers. Zoals het fonds Pascal Decroos dat een extra impuls krijgt van de minister voor onderzoek. Er gaat ook geld naar Media.21. Dat is de koepel van digitale media zoals Apache, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, MO.be en Newsmonkey. De minister wil freelance journalisten helpen met een compensatiepremie van 3.000 euro.

Martin van Omroep Neteland gaf aan dat men ook bij de lokale overheid kan aankloppen voor subsidies. Dalle bevestigde dat de gemeenten 87 miljoen subsidies ontvingen van Vlaanderen en dat lokale radiozenders zeker eens moeten polsen bij hun lokale bestuur.

Sebastien stelde dan weer de vraag of er ook iets voorzien was voor de ‘digital only’ radiostations, zij die enkel via DAB+ uitzenden zoals ROXX, Yesterdayland of Radio Maria. De minister antwoordde dat de FM-band was gebruikt als objectief criterium en DAB+ en only digital stations zullen geen subsidie zullen ontvangen.

Wat mag verwacht worden

In een volgende deel zoemen we in op het digitale luik en de take aways die de minister voor de lokale radio’s in petto had. Hij vroeg de sector na te denken over een reclameregie zodat de overheid niet zelf moet aankloppen bij de 130 individuele lokale projecten bij een eventuele nationale campagne. En of er radiostations zijn die door de zware kostenstructuur af willen van een of meerdere frequenties uit hun cluster van twee of drie. De minister wil zich ook een beeld kunnen vormen van de lokale omroepen die echt interesse hebben in regionale DAB+. (DM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Minister Dalle houdt Zoom-sessie met lokale radiosector

Tijdens de coronacrisis hebben de Vlaamse mediabedrijven meer dan ooit een verbindende en maatschappelijke rol Lees verder

Strooit VRM zand in ogen van minister Dalle? (video)

Joe laat al 19 jaar frequentie in Voeren ongebruikt Vraag over Joe-frequentie in VoerenDe bevestiging Lees verder

VRRO reikt hand naar Benjamin Dalle

Ook de Vereniging Regionale Radio Omroepen liet zopas van zich horen naar aanleiding van de Lees verder

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te Lees verder

Wallonië: lokale radio’s slaken digitale noodkreet

Radio Z, een federatie van 46 onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel, lanceerde donderdag de Lees verder

‘Selfop-tafel’ Hilversum III in ere hersteld

Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij het Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

DAB+ in Duitsland: de toestand per deelstaat

In Duitsland is het DAB+-landschap nog heel divers. Naast de twee grote Bundesmuxen heeft elke Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Steven Vandenput
25 juli 2020 - 09:25 09:25

En dan was er ook nog “FM extra”: https://www.radio-tv-nederland.nl/dab/fmextra.html

Toen Broadcast Partners er net mee was gaan experimenteren, heb ik er een demo van gehoord. Dat klonk prima en kon de capaciteit van de FM band “maal drie” brengen.

Maar net als DRM in Europa bleef het bij experimenten.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
25 juli 2020 - 11:57 11:57
Antwoord aan  Steven Vandenput

Het voordeel van ‘FMeXtra’ (https://en.wikipedia.org/wiki/FMeXtra) was dat je het digitale signaal via een encoder (eenmalige kost van 10.000 dollar, maar geen recurrente licentiekosten) via de gewone bestaande FM-zender kon meezenden, het nadeel was dat je – in combinatie met een analoog signaal – maar 40 kbp/s ter beschikking had (156 kbp/s indien je het analoge FM-signaal zou uitzetten, maar het systeem liet niet toe om analoog volledig uit te zetten). Het Amerikaanse systeem was compatibel met IBOC/HDRadio (waar je wel continu licentierechten voor moet betalen), maar technisch was het de mindere van de twee.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Rudy De Saedeleir
Rett
Rett
24 juli 2020 - 11:48 11:48

DRm is niet zaligmakend Kris.

Wij hebben het 15 jaar geleden al geprobeerd op MG en KG, en dat was geen groot succes, eerder een zware teleurstelling.

  • veel beloftes van producenten, maar de commerciële uitrol bleef uit
  • dus weinig luisteraars, enkele nerds wel – en dan nog
  • onverwacht grote invloed van weersomstandigheden, bij AM kan je met een gecodeerd signaal weliswaar de klankkleur wat verbeteren, maar de kuren van de draaggolf (fading, storingen) kan je er niet goed mee opvangen

Misschien was ook de programmering geen hoogvlieger (daar hebben we vaak ruzie over gemaakt), maar as ik eerlijk ben moet ik toegeven dat ook onze gewenste programmering geen publieksmagneet zou geweest zijn.

En we hebben (net zoals UDJ momenteel ondervindt) ons wat mispakt aan de impact van een glorierijke radionaam uit het verleden. 208 klinkt nog wel als een klok bij wie grijze haren heeft, op jongere luisteraars maakt dat totaal geen indruk. Zeker anno nu heeft dat helemaal geen belang meer. Over en out vrees ik.

Kris
Kris
22 juli 2020 - 10:19 10:19

Ongelofelijk!
Nog steeds wordt de veel beter optie van “DRM” voor het digitaliseren van de FM-band en alle AM-banden en tevens VHF-band helemaal helemaal verzwegen en niet aangeboden! Gebrek aan kennis of bewuste tactiek. Zeer jammer.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx